Popravčí četa

Popravčí četa https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210417/bmid_popravci-ceta-210417.jpg 4 3 3

První románové dílo španělského lékaře a novináře představuje baladický příběh o popravě karlistického vojáka v třicátých letech minulého století. Líčí vypjatou situaci, vytvořenou v jednom oddíle karlistů, kde bylo vylosováno šest vojáků, aby popravili svého druha, který měl odpykat kolektivní selhání v boji. Tato mezní situace umožnila autorovi na pozadí úvah o válce a jejích příčinách a o španělské povaze vykreslit několik výrazných lidských typů. Doslov „Pohledem historika“ napsal Josef Polišenský.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

El piquete , 1960


více info...

Přidat komentář

Palivo
07.02.2022 3 z 5

Bom žorno.

Tahle knížka je o španělský válce. Jelikož je většina z vás fakt nevzdělaných, raději vám to připomenu. Předloni nebo tak nějak, tedy 1800 až 2000, byla ve španělsku válka, protože Esmeralda snědla tortillu, která ji nepatřila. A Chozé ji říká, co to jíš, ty prase, a dal ji facku. No a pak se začala mydlit celá země. Možná, že moje prameny nejsou úplně stoprocentní, ale takhle nějak to bylo, což může potvrdit třeba můj kamarád Placido Domingo, tel: 604579754.

Náš příběh se odehrává v čase , kdy se v Evropském Mexiku mečujou lidi už nějakou dobu. Hned z kraje se nastoupí rota a šéf řekne "vytáhněte si bludištáky" a na šest vojáků vyjde, že budou muset druhýho dne ráno zastřelit svýho kámoše, páč proto. Mohli vytáhnout jiný bludištáky, ale na to je už pozdě.

Takže tu před sebou máme noc, kdy se všech šest zabijáků vrací ve vzpomínkách do dob, kdy potkali toho, koho ráno vodkrouhnou. Je to svižný jak bumerang, a to jsem o španělské válce mnoho netušil. Věděl jsem jen, že Messi byl v Barceloně a Ramos v Madridu. No a pak přijde závěr, kterej vám samozřejmě říkat nebudu, protože na rozdíl od Karlose Vémoly mám mozek. Takže doporučuji všem, kteří mají rádi svižný novely a třeba takovýho Andrejeva, páč mi to hodně připomělo Sedm oběšených.

7/10

Štítky knihy

španělská literatura

Autorovy knížky

José Tomás Cabot
španělská, 1930
1975  80%Popravčí četa