Popelavý měsíc

Popelavý měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87120/bmid_popelavy-mesic-Kp8-87120.jpg 4 24 7

Soubor povídek známého japonského autora. Hrdiny souboru povídek jsou drobní lidé z doby předválečné i poválečné. Autor je představuje ve vypjatých duševních i fyzických krizích i během úsměvné pohody.

Přidat komentář

Macvosik
07.09.2023 4 z 5

Šigu som si po tejto zbierke definitívne obľúbil. Niektoré poviedky (Ohníček, Zastánci spravedlnosti, Učedníkův bůžek, Papírová stěna, Manazuru) mali v sebe takú tú japonskú rozprávačskú krehkosť, kedy sa pod zdanlivo nedramatickým povrchom rozohrávajú nesmierne hlboké emócie a na svetlo vystupuje netušená krása. Akási reálnejšia, skutočnejšia. Akoby sa tu oslavoval celý svet. Pripomína mi to zenové obrazy a "prázdnu ruku" japonských maliarských majstrov. Najmä tie prvé detské lásky boli opísané skutočne prekrásne, akoby ich niekto lovil z mojej pamäti. Po celý čas som uvažoval nad talentom, ale najmä nad nesmiernym zanietením pre štýl i skúmanie reality, kedy niečo pôsobí presne a skutočne, ale aj akosi ľahko. Šiga sa tu prejavil ako skutočný majster slova. Zároveň by som chcel oceniť aj výborný doslov a prekrásne ilustrácie. Naozaj, veľmi pekná kniha.

Žiaľ, niektoré poviedky (Převtělení, Přiběh o ukradeném dítěti) mi zasa až také skvelé neprišli a aj preto som išiel s hviezdičkou nadol.

Jája92
12.04.2020 4 z 5

Zajímavé napsané povídky od japonského autora.


Teckovana
22.11.2019 4 z 5

Šigovy povídky fungují jako pestrá mozaika života Japonců ve dvacátém století. Jsou stručné, psychologicky působivé, někdy moralizující, jindy přeskakující do říše bajek a fantazie. Je skvělé, že ani po téměř sto letech od jejich vzniku nezestárly.

LynxMētis
19.08.2019

Opravdu starý překlad knihy je velice nepříjemně znát. Povídkám by slušelo novodobé kvalitní zpracování jak z vizuálního tak z jazykového hlediska.

belerofontes
10.01.2017 5 z 5

Ze začátku se mi líbilo,jak ty povídky mají pointu většinou až v poslední větě.Jinak spíše čtení k vyvolání určité nálady nebo pocitu ,což se autorovi daří znamenitě.Nechápu,že jsem Šigu objevil až po mnoha letech oklikou přes Akutagawu Rjunosukeho,Tento výběr povídek je moc povedený.

f.enjoy69
22.04.2016 3 z 5

Láska, osamění, neporozumění, pomíjivost a mnoho dalšího nám Šiga překládá v tomto reprezentativním výběru své prózy. Jedná se o příběhy kraťounké, ze všedního života - o to blíže jsou čtenáři, zároveň znázorňují jiný pohled na svět, vztahy k lidem a životu jako takovému. Drobnůstky o obyčejných lidech, jejich osudech. Některé povídky mi daly zabrat, abych je dočetl, nad jinými jsem si říkal, jak jsme my, lidé, proti všemu bezbranní...

puml
09.05.2013 5 z 5

Šigovy povídky navazují na nejlepší tradici japonské povídky a obohacují ji o některé prvky příznačné spíš pro evropskou literaturu. V Šigově podání je v popředí především ona japonská estetika, která vychází z jednoduchosti, z minimalismu, kdy je na čtenáři, aby pochopil smysl jednotlivých povídek, které staví spíš na atmosféře a popisu zdánlivě nedůležitých věcí. Šigovo mistrovství je v precizním detailu a přesné symbolice, ve kterém se ukazuje jak určité estétství autora, tak snaha o formální dokonalost. Nejedná se ale o samoúčelná, jazyková cvičení. Šiga sice úzkostlivě dbal na každém slově, což dokazuje i vynikající překlad, ale zároveň má každá povídka svou svébytnou atmosféru a vynikající, čtivý příběh, takže kdo má rád svižně napsané povídky se silným dějem, přijde si u Šigy na své, stejně jako ten, kdo hledá vybroušený jazyk a styl. Doporučuji.

Štítky knihy

Japonsko japonská literatura výbor z díla

Část díla

všech 18 částí díla

Autorovy knížky

Naoja Šiga
japonská, 1883 - 1971
1979  83%Popelavý měsíc