Pomoc dětské duši

Pomoc dětské duši https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509524/bmid_pomoc-detske-dusi-DiJ-509524.jpg 5 15 6

Ordinace dětských psychologů a psychiatrů jsou přeplněné k prasknutí. Co se to s dětmi děje? Místo, aby si užívaly nejhezčí životní období, trpí úzkostmi či depresemi… a roky pandemie situaci rozhodně nezlepšily. Psychiatrička Alena Večeřová Procházková na základě své profesní i rodičovské praxe vysvětluje příčiny potíží a nabízí jasná východiska. Dětská psychika je nesmírně křehká – a pochopit její mechanismy je prvním krokem k prevenci i řešení problémů.... celý text

Přidat komentář

lapagerie
14.06.2023 4 z 5

Jsem ráda, že se konečně objevila kniha, která reaguje na dopady pandemie i války na Ukrajině. Sama mám doma dítě, které těžce odneslo izolaci během lockdownu a dochází na terapie. Kniha mi leccos objasnila, vysvětlila, i když jsem v ní našla méně praktických rad, než jsem očekávala.
A ještě bych ocenila postřeh uživatelky dagmar7365- z knížky opravdu hodně vyplývá, že problémy mají vlastně děti z rozvrácených/patologických rodin. Jenže v dnešní době to není pravda. Kolem sebe mám v rodinách přátel úzkostných/anorektických/sebepoškozujících se dětí docela dost. A nemyslím, že bychom my všichni byli tím chybným základem, který naše děti dovedl k psychickým problémům

evrdli
19.05.2023 5 z 5

Kniha Pomoc dětské duši je konečně knihou, která tu chyběla. Pravidelně se setkávám s dospívajícími a jejich trápeními. Po covidu se opravdu hodně změnilo, také s nárustem sociálních sítí a algoritmů, nových drog.... Umět komunikovat s dospívajícími a porozumět jejich potížím není jednoduché. Autorka o technikách zrcadlení, potvrzování emocí píše, jen myslím, že pro ty, kteří s tím nemají zkušenosti, nebo neznají tyto techniky, může jim to v knize trochu uniknout. Autorka krásně pojala i postoj k sebeubližování a popsala v knize celkově jak je to se zralostí mozku, dopaminem. Také se mi líbí postoje k tématům jako je gender diskomfort, není hned dospívající ve škatulce transgender, či témata poruch přijmu potravy a sebeubližování. Paní autorko, děkuji za tuto publikaci, tím, že s dospívajícími pracuji v rámci prevence, mohu říci k této knize...konečně!!!


janka84
13.05.2023 5 z 5

Srozumitelně napsaná, informativní kniha o tom, s čím se naše děti můžou setkat nebo tomu zrovna čelí, mezi vrstevníky i osamotě, jak to chápat a jak se k negativním věcem postavit.

lencin
15.04.2023 5 z 5

Přehled informací pro rodiče dětí trápících se osobními či/a duševními problémy aktuální doby.
Čekala jsem od knihy víc praktických rad a tipů pro rodiče. Tyto informace jsem tam nenalezla, kniha ale i tak byla velmi zajímavá a přínosná. Děkuji autorce za ucelený přehled.

dagmar7365
10.04.2023 4 z 5

Od knihy jsem čekala rady a tipy, jak pomoci dětské duši. Bohužel, těch je tam pomálu. Je zajímavá svým obsahem, dost podrobně vysvětluje vývoj a dozrávání mozku a psychiky adolescentů, vyvětluje proč se chovají, jak se chovají, seznamuje nás rodiče s mnohými nástrahami, které teď provází období dospívání, stejně jako se záklaními výchovnými styly/přístupy, ale postrádám více konkrétních rad, jak tomu předejít, co dělat když už taková situace nastane, jak mohu já jako rodič pomoci, než jen obecné - být bezpečným přístavem. A ještě jednu výtku bych měla - z knihy je dost cítit, že podle autorky je spouštěčem dětských potíží patologická rodina, rozvod, trauma, šikana, násilí atd...ale ono to tak vždy není. Přibývá úzkostných dětí z harmonických rodin, co s tím?

Jane2016
25.03.2023 3 z 5

Z této recenze jsem maličko v rozpacích, jelikož sama nevím, jak knihu hodnotit. Lépe řečeno. Po dočtení jsem nevěděla, zda se mi to, co jsem přečetla líbilo, či nikoliv.

V poslední době si začínám velmi všímat, jak spousta lidí z mladší generace navštěvuje ordinace psychologů a psychiatrů. V době pandemie i po ní, mohl i běžný smrtelník, kterého tento problém netížil, zachytit ve zprávách informaci, jak se plní tyto ordinace, a jak se dětem nedostává pomoci. A proto, když jsem si přečetla anotaci této knihy, byla jsem prakticky hned rozhodnutá, že si knihu musím přečíst.

Kniha byla místy psaná na mě velmi odborně a některé části jsem musela přeskakovat, jelikož jsem ze čtení skoro nic neměla. Co se týče rad, přijde mi, že jich bylo poskrovnu.

Co ale musím vyzdvihnout jsou skutečné příběhy dětí, které se rozhodly přispět do této knihy. Myslím, že si z nich spousta čtenářů vezme ponaučení a jsou opravdu přínosné.

I přes mé osobní hodnocení si myslím, že kniha může (alespoň částečně) pomoci některým rodičům.