Pomíjivost

Pomíjivost https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514046/pomijivostRJehon-6QE-.jpg 4 41 11

Lara je sedmnáctiletá populární dívka, která má na první pohled vše. Žije v luxusním domě bohatých rodičů, má spoustu kamarádů a přítele Reného, který je idolem mnoha dívek. Její nejlepší kamarádka, čerstvá osmnáctka Lily, žije tak trochu v jejím stínu. Ale právě tam je jí nejlépe. Je pro ni ochotná udělat vše. Třeba společně předstírat Lařinu smrt.... celý text

Přidat komentář

Kate3003
23.11.2023 3 z 5

Příběh měl zajímavé téma, které na začátku knihy působí uplně jinak než jak ho vnímáte nakonci. Stejně tak projde vývojem vztah k jedné z hlavních postav, která mi na začátku přišla spíše jako sebestředný fracek, ale na konci knihy její jednání nabralo úplně jiný směr a najednou jsem pro spoustu věcí měla pochopení.
Nemůžu úplně říct, že bych s jejím chováním souhlasila, ale pochopila jsem proč se tak rozhodla. Přesto, že příběh je vlastně velmi krátký je dost emotivní a ukazuje nám, že vše není tak jak se to na první pohled může zdát a jak důležité je žít a ne jen přežívat.
Oceňuji i velmi hezké ilustrace, které příběh příjemně doplňovaly. Co mi moc nesedělo byla romantická linka, která mi celkově přišla dost uspěchaná a měla jsem trošku problém jí věřit.
Celkově si ale myslím, že příběh stojí za přečtení.

Barva44
18.09.2023 5 z 5

Musím říct, že mě kniha velice mile překvapila. Vzhledem k počtu stran, jsem nečekal, že se do příběhu vejde tolik emocí a různých detailů. Kniha mě držela celou dobu v napjetí a chtíči dostat se na konec a zjistit, o co vlastně v celém příběhu jde. Tohle kniha zvládla na jedničku. Příběh je opravdu poutavý, dobře napsaný ale také místy velice smutný. Každopádně, doporučuji pro každého milovníka krátkých příběhů, které vás ale naplní vším, co od takových příběhů čekáte


AkiiIryss
28.07.2023 5 z 5

Tato na první dojem oddechová knížka s úplně jednoduchou a přesto výstižnou a nádhernou obálkou dokázala to co jsem vůbec nečekalapřekvapila mě a to až tak, že mi myšlenky vypověděli službu a donutili zpětně nad příběhem přemýšlet znovu, a znovu, a to i nad životem samým.

Po přečtení anotace, kdy víte, že se dvě mladé slečny rozhodnou zfalšovat smrt jedné z nich, si jen říkáte: jak to chtějí udělat?. V této fázi je to oddechové čtení, kdy si říkáte jak je to mohlo napadnou, ale též to, že to mají nakonec dobře vymyšlené.

Pomalu se však dostáváte do fáze ALE. To si buďte jisti, že opravdu nebudete toto ALE čekat. Stejně jako jsem to nečekala já. Tato část s mými emocemi dokonale zamávala a možná tento příspěvek proto bude, a nejspíš i je, trošku kostrbatý :D

Kromě dobře formulovaného příběhu, zde máte i opravdu krásné anotace. Také na vás čekají místa v České republice, které můžete sami navštívit, či kavárny, kde mají výtečné kafe.

Vůně kávy a ilustrace dávají knize tu skvělou chuť do čtení.
Opravdu klobouk dolů před tímto příběhem a touto knihou, se kterou si autorka vskutku skvěle vyhrála. Za mě jedno velké doporučení.

PosPol
28.06.2023 5 z 5

Co kdybys mohl předstírat svoji smrt? Co kdyby ses mohl jít podívat na svůj pohřeb a zjistit, jak pro tebe lidé truchlí?

Lara a Lily jsou dvě nerozlučné kamarádky. Lara je ta věčná pokušitelka, Lily její usměrňovač. Funguje to do dne, kdy se rozhodne Lara opilá řídit. Když přežijí vlastní smrt nad srázem, Laru napadne zcela absurdní a šílený nápad. Budou předstírat, že je mrtvá a její tělo odplavila řeka.

Rozjíždí se šílený příběh, který však do člověka pomyslně žďuchá a nutí ho přemýšlet nad ne příliš příjemným věcmi. Jak tenhle ztřeštěný nápad může skončit? A jak moc to může ublížit těm okolo?

Opravdu skvostná kniha! Nabitá neskutečně propracovanými a nádhernými ilustracemi. Plná hlubokých myšlenek o životě a smrti. Odkrývající mnohdy povrchně tvářící se myšlenky, především Lary, která se chová jako snobská kráva, ale na konci jsem měla chuť složit jí svět k nohám.

A jo, nebudu lhát. Pobrečela jsem si, konec mi roztříštil srdce na bambilion kousíčků. Mám chuť jít si udělat těhotenský test, není přeci možné, aby mě rozjebalo 120 stránek české autorky, co je mladší než já! Nebo snad ano? No posuďte sami, tahle kniha je must have už jen kvůli božské obálce! A bez výčitek dávám 5/5.

kacenacte
27.06.2023 4 z 5

Tuhle knížku jsem teď nečetla poprvé - už dříve jsem ji četla jako beta čtenářka a jsem ráda, že jsem se mohla kouknout i na hotové dílo! Také jsem ráda, že byla v podstatě taková, jakou si ji pamatuju. Někomu sice může připadat, že je v ní vše rychlé (nepopírám, je - ale i na 120 stranách zvládá vyprávět příběh), ale i díky tomu je Pomíjivost velice čtivá. Vztahy mezi postavami jsou hezky vykreslené a celkově mi příběh přijde originální a promyšlený. Nevím, jestli by se to skutečně mohlo stát, ale na druhou stranu nevidím důvod, proč by nemohlo - je to dokonalá souhra náhod a skutečností. Jedním si ale jsem jistá, bavilo mě to číst a i přes některá závažnější témata je to opravdu skvělá jednohubka a knížka na oddechnutí si. Příběh vás vtáhne a nepustí. Zároveň vás ale donutí přemýšlet o pomíjivosti, jak už název sám vypovídá a mě také o tom, jak zdravý je vlastně vztah hlavních hrdinek a se kterou se ztotožňuju víc . Konec je moc hezký a sladký. A to všechno ještě doplňuje krásný vzhled knížky a ilustrace v ní. A není moc velkým překvapením, že miluju i název knížky! Doporučuju!

Knihomol_ka
18.06.2023 4 z 5

Děkuji autorce, že mě oslovila, abych si její knihu přečetla.

Tyhle krátké knihy mám ráda, hlavně v době čtecí krize, protože se čtou sami a rychle a vždy mě přivedou zase do čtení.

Na první pohled mě zaujala obálka.
Je jednoduchá, ale opravdu krásná.

Anotace zněla opravdu slibně a dokonce uvnitř najdete krásné a opět jednoduché ilustrace, které dodávají příběhu kouzlo.

Co se týče samotného příběhu bylo to krásné a dojemné. I slza mi ukápla. Postavy jsou tady opravdu krásně vykreslené a sympatické.

U knihy mi opravdu vyhovovalo, že je krátká a není zbytečně zdlouhavá. Pěkně jsem si u toho odpočinula. Nic složitého ani náročného.

Konec byl velmi silný a šokující.

Autorka umí opravdu krásně psát a já si knihu opravdu užila. Tímto jí děkuji za poskytnutí knihy ještě jednou.

PrincaListicka
01.06.2023 5 z 5

Pomíjivost mě na první pohled zaujala svou nádhernou obálkou, nebudu zastírat. Když jsem si pak přečetla anotaci, věděla jsem, že tenhle příběh si chci přečíst.
Musím přiznat, že na začátku knihy jsem jen kroutila hlavou nad tím, jaká jsou Lily a Lara telata, a jak je vůbec mohlo něco jako zfalšování vlastní smrti napadnout. Byla jsem trochu skeptická, jestli nebude celý příběh jen pubertální naivní pohádkou. Čím déle jsem ovšem četla, tím více jsem začínala chápat, že tenhle příběh je všechno, jen ne naivní.

Postupem času totiž čtenáři zjistí, že Lara má pro zfalšování své vlastní smrti poměrně pádné, a dost pochopitelné důvody. A to i přesto, že si o ní všichni myslí, že je jen rozmazlená holka s bohatými rodiči, která může mít všechno, na co si ukáže. Pod pozlátkem se ovšem často skrývá temnota.

Navzdory tomu, jak je knížka krátká, jsem neměla pocit, že by byl příběh nějak uspěchaný, což se mi dost často stává. Autorka ale dokázala dej rozčlenit tak dobře, že vše působilo přirozeně.

Obě hlavní hrdinky jsem si opravdu oblíbila, obzvlášť velkou slabost jsem měla pro Liliin vztah s Arturem, ale o tom nic víc prozrazovat nebudu. Mohu jen říci, že konec příběhu i následný epilog mě opravdu dojal.

Ráda bych ještě vypíchla výlet do Brna, na který se obě hlavní hrdinky vypraví. Opravdu mě potěšilo, když jsem si mohla přečíst o svých oblíbených místech, a zároveň dostat tipy na další místa, která můžeme v budoucnu navštívit.

Nádherným doplněním celého příběhu jsou potom překrásné ilustrace od Michaely Hradňanské.

Děkuji za příjemný čtenářský zážitek, za to, že jsem se díky knize mohla nad některými věcmi zamyslet, a těším se, co dalšího si pro nás autorka připraví.

Rodaw
31.05.2023 4 z 5

POMÍJIVOST
Hodnocení Knihánkova: 4 hvězdy

Wow! Tak tohle jsem nečekala:)). Do této knížky bych se sama od sebe nikdy nepustila. Nikdy neříkej nikdy, ale v tomto případě jsem si celkem jistá. Setkala jsem se s pani autorkou, se kterou jsme natočily společne video. V rámci křtu knihy připravuje pro náš Domov důchodců pro pejsky charitativní knižní bazárek a dražbu obrazů (moc děkujeme:)). No a protože jsem se na tuto akci extrémně moc těšila, den předtím jsem se rozhodla knihu ještě rychle přečíst!!!

Pani autorku jsem dopředu varovala skrz to, že toto není můj žánr a je možné, že budu hodnotit nízko. Plus já jsem celkem i na ty hvězdičky přísná :)). Ale vidíte, jak to dopadlo, 4 hvězdy to je hodně super!!!

Takto vysoce hodnotím především díky konci, který byl velice šokující a silný. Nečekala jsem ho. Knížka se mi četla od začátku dobře, ale přišla mi taková trochu přepálená (zvláštní, málo pravděpodobná) ta zápletka - že dve kamarádky předstírají, že jedna z nich zemřela. Přišlo mi to spis jako čtení pro teenagery, což konec konců asi tak je - ale já i jako dospelak jsem si to moc užila. Hlavně ten konec. Ten to posunul úplně jinak

Knížka má jen něco kolem 120 stran. Novelka, kterou budete mít přečtenou za chvíli. Svým způsobem oddechovka, lehká, ale díky konci i těžká. Donutí zamyslet se nad životem.

Jako odpočinkové čtení s přesahem můžu rozhodne doporučit a opravdu jsem moc vděčná za to, že jsem se do Pomíjivosti pustila!:)

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

LuciaSangster
22.05.2023 5 z 5

Knížku (rukopis) jsem měla možnost číst, když šla teprve knížka do kampaně u Pointy. Je úžasné ji držet pevně v rukou. Proč tedy dělám recenzi? Protože se většinou knížky ve finální verzi mění. Hlavně přibyly ilustrace!

Projít si celý příběh od znova, bylo něco úžasného. Ano brečela jsem u toho jak želva, což značí, že děj za to stojí! Nenajdete zde žádné zbytečné pasáže. Děj vám sází jednu jednohubku za druhou. Konec s vámi zatočí, jak na kolotoči emocí.

Postavy jsou krásně vykreslené, že si v nich čtenář udělá pořádek. Nesplete si je. Bavilo mě o Lily a Laře číst. Byly to sympatické holky, které to neměly v životě jednoduché.

Knížku provází krásné ilustrace, které tomu dodávají větší šmrnc. Hlavně obálka vypadá božsky. Jde vidět, že si s tím opravdu dali práci.

Jen je škoda, že knížka má jen pár stránek, ale na druhou stranu ten příběh má všechno, takže ani stránku navíc nepotřebuje. (ale bavilo by mě o nich číst víc)

Proč dávám takový vysoký hodnocení? Protože knížka, co mě dostane emočně a zničí mě si to vždycky zaslouží, protože autorka předvedla něco úžasného.

Za knihu děkuju @pointa.cz

maria3444
20.05.2023 4 z 5

Pomijivost

Ďakujem @terezab.markova @pointa.cz za zaslanie knihy v rámci #spoluprace

Niekedy sa v 120tich stranách skrýva toho omnoho viac, než v nejakej hrubej tehle. A toto bol ten prípad.
Do príbehu som sa začítala hneď, aj keď musím uznať, že prvých pár strán som bola stratená, kedy sa dej odohráva.
Autorka naozaj vie používať slová a aj príbeh, ktorý nebol pre postavy najľahší podala s jemnosťou,v ktorej bola skrytá bolesť, radosť, starosti, problémy, ... Jednoducho povedané, autorka sa vyhrala a vložila do príbehu kúsok seba.
Krátke čítanie, ktoré Vám však predá viac než si myslíte, že by mohlo. Naplní vás radosťou, nádejou na šťastný koniec, ktorý v podstate aj príde ale inak ako by ste možno čakali, smútkom, súcitim ale aj sklamanie, že kniha už skončila.
Jediné, čo by som tomuto príbehu vytkla je jeho 120 strán. Prijala by som ešte raz toľko a možno rozvinula nejaké bočné príbehy, ktoré tam prebiehali ale inak to hodnotím ako veľmi krásne čítanie, ktoré odporúčam .

lucie9700
21.04.2023 5 z 5

Zprvu jsem Pomíjivost považovala za oddechové čtení, ale nutno podotknout že na konci příběh s mými emocemi zatočil, což se mi už dlouho u žádného příběhu nestalo. Co se týče děje, tušila jsem, kam se zhruba bude ubírat, ale ničemu to nevadilo, jelikož kniha obsahuje spoustu hlubokých myšlenek, nad kterými se člověk pozastaví a zamyslí se nad svým životem, i když to prvně neplánuje. Jedná se o knihu obsahující pravdu, kterou se kolikrát člověk bojí nahlas vyslovit. Čtenář zde ostatně jako já najde spoustu situací ze svého života a mně osobně kniha pomohla si utřídit myšlenky. Je napsána s lehkostí, čte se jedním dechem a nejsou zde zbytečné pasáže. Nechybí zde ani humor, což příběh příjemně okoření. Rozhodně se jedná o knihu, která si v mém srdci našla místo a dlouho na ni nezapomenu.

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

2016  77%Něco si přej!
2019  63%Láskohledači – Zrádná vrtkavost srdce
2023  74%Pomíjivost
2016  70%Přej si znovu!

Kniha Pomíjivost je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce41x
Chystám se číst50x
Chci si koupit12x