Politika života a smrti

Politika života a smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267787/mid_politika-zivota-a-smrti-267787.jpg 5 13 3

Kniha textů amerického historika a laureáta sedmnácté Ceny VIZE 97 pro rok 2016, který ji získal za nadčasovou reflexi historických událostí moderních dějin. Autor je profesorem na Yaleově univerzitě, kde se věnuje dějinám střední a východní Evropy. V knize naleznete eseje, které jsou autorovou reakcí a doplnění bestselleru Krvavé země. Tématem knihy jsou netradiční úvahy o holocaustu, na téma Stalin a Hitler, fašismus, historický vývoj Ukrajiny a obecnější stati o paměti, kolektivní paměti a paměti suverenity. Dále je kniha doprovozena životopisem, autorovým doslovem a soupisem všech jeho publikací. Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 - Knihovna ceny, svazek 17.... celý text

Přidat komentář

Ivetaa
10.12.2021 5 z 5

Autor, který umí skvěle psát a hlavně pro mě srozumitelně. Jeho knihy by měly být v povinné četbě každého, kdo se chce seznámit s pravdivými dějinami bez ideologických lží poplatných v té které době.

Jackjelly
07.11.2021 5 z 5

Skvělé eseje. Osobně jsem velmi ocenil doplňující výklad, osvětlující jeho přístup k hodnocení holokaustu a přispívající k lepšímu pochopení obou jeho zásadních knih - Krvavé země a Černá zem.
Uvedení historie Ukrajiny do souvislostí by mohlo pomoci některým pochopit, co je v pozadí současného konfliktu Ukrajiny a Ruska.
I další jeho úvahy, ať už odkazující k Orwellově 1984 (Válka je mír) a nebo k současnému Rusku a Putinově rehabilitaci paktu Ribbentrop-Molotov či fašizujícím tendencím ve společnosti, vracejícím se k vulgárnímu nacionalismu počátku minulého století, jsou velmi podnětné a zajímavé.
(S trochou nadsázky by se dalo říct, že v Rusku došlo k realizaci oné temné vize Philipa K. Dicky z knihy "Božská invaze" , kde se komunisté spojili s katolickou církví, Jen ta byla nahrazena tou pravoslavnou.)
Jednoduše řečeno - Snyder mě rozhodně nezklamal.


laepus
03.03.2019 4 z 5

Výborná kniha. Musím ale skromně i při své ješitnosti přiznat, že mnohdy je až příliš náročná na běžného i v historii zběhlého čtenáře a je třeba se občas vracet. O to jsou ale myšlenky ucelenější, komplexnější a autor se zabývá opravdu vším, co se zadaným tématem souvisí. Někdy mohou některé konstrukce působit trochu uměle a pro klasické české fašounky mohou být některé myšlenky příliš protiruské, proevropské a vůbec sluníčkem prosvícené, ale to je jen jejich problém. V posledních kapitolách zabývajících se převážně současnou Ukrajinou dostávají všichni voliči např. SPD a jiní milovníci Putinova Ruska pořádně na frak. Kéž by měl Snyderův pohled na svět co nejvíc otevřených čtenářů a jeho vize světa byla ta, která se jednou vyplní...