Politické strany. Původ, ideologie a transformace politických stran v západní a střední Evropě

Politické strany. Původ, ideologie a transformace politických stran v západní a střední Evropě https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 5 5

Už více jak dvě desetiletí uplynula od pádu železné opony a proměny komunistických diktatur v demokracie. Dnes státy západní a střední Evropy sdílejí společný politický prostor Evropské unie. Vytváří to fascinující příležitost pro analýzu podobností a rozdílů mezi nimi. Tato kniha se zaměřuje se zaměřuje na problematiku politických stran, které jsou pro fungování demokracie mimořádně důležité. Společně nastiňuje západoevropské strany a jejich středoevropské protějšky, což zahrnuje detailní analýzu stranických aktérů v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Jednotlivé kapitoly komplexně mapují sociální demokraty, zelené, krajní levici, konzervativce, liberály nebo krajní pravici. Čtenář tak může sledovat původ, ideologii, proměny a mezinárodní vazby jednotlivých stran v evropské perspektivě. Svým obsahem text odpovídá na velkou výzvu v oblasti výzkumu politických stran a stranických systémů po nalezení nových srovnávacích rámců, před kterou stojí současná politická věda.... celý text

Přidat komentář

KejmlP
09.05.2017 3 z 5

Kvalitní analýza našeho politického prostředí ve srovnání s naším evropským okolím. Kniha popisuje vývoj relevantních politických stran, dobu a průběh jejich formování, či zvláštnosti politického spektra ve zkoumaných státech. Je přehledná a poměrně čtivá, byť sebekriticky musím přiznat, že politický systém Slovinska mi byl oproti zbytku států poměrně vzdálený. Dnes by se určitě hodilo vydat aktualizované vydání, tyto knihy přecejen rychle stárnou.

Hejtmy
18.05.2016 4 z 5

Velmi kvalitní publikace. Knihy doc. Kopečka mají obvykle tu výhodu, že i přes vysokou věděckou kvalitu jsou velmi čtivé, což platí i v tomto případě. navíc obsah knihy je velmi zajímavý, což dokazuje i mezinárodní význam této publikace.


Shiva
24.05.2012 5 z 5

Autoři odborným, leč velmi čtivým způsobem stručně vysvětlují klasifikaci a typologii politických stran, resp. hlavní zaměření je kladeno na typologii Klause von Beymeho a jeho teorii "duchovních" stranických rodin. Každá z těchto rodin je v knize analyzována a jsou k ní přirazeny relevantní politické strany středoevropských států, které jsou srovnávány s příslušníky daných rodin států západní Evropy. Kniha je neocenitelným zdrojem nejen pro politology a studenty politologie a k ní příbuzné vědní obory, ale i pro širokou angažovanou veřejnost.

Autoři knihy

Lubomír Kopeček
česká, 1975
Vít Hloušek
česká, 1977