Polidštěná galaxie

Polidštěná galaxie https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69121/polidstena-galaxie-69121.jpg 5 22 5

Přidat komentář

Adapa
17.07.2022 5 z 5

Druhý svazek o futuristických snahách kolonizovat vesmír je o chlup slabší jak ten první, je to dané někdy (pro mě) zbytečně detailními popisy budoucích raket. Rok 2022 měl být podle knížky z roku 1986 krásnou kosmickou budoucností. V tuto dobu měly být základny na Měsíci, přistání na Marsu, první mezihvězdné sondy.
Vše popisované v knize zní tak krásně, nadějně a uvěřitelně. Je to literatura faktu, ale bylo by skvělé, kdyby podle toho někdo napsal hard sci-fi román polidštěné sluneční soustavy nebo galaxie. I když je vše v nedohlednu, ta knížka mě dokonale pohltila… Škoda, že kosmickou budoucnost lidstva nevidím tak nadějně jak pan Pacner, když knihu v roce 1986 psal.
Díky knížce jsem se dozvěděl, že se nepoužívá slovo teraformace, ale správně má být geomorfizace nebo zpozemšťování.
A stejně jako u prvního svazku poznamenávám, že ani zde pan Pacner nepředpokládal nějakou čínskou kosmickou budoucnost.
Rozhodně doporučuji k přečtení.

thorir
11.05.2019 5 z 5

Kdysi dávno, jako školák, jsem koupil v antikvariátu za pár korun, spolu s Městy v kosmu. Pro kluka, zajímajícího se o techniku, vesmír, kosmonautiku, tehdy naprosto fascinující čtení. Nyní, s odstupem času, člověk nahlíží to tehdejší budovatelské nadšení o dost střízlivěji. Často však přemýšlím a představuji si, jak by dnes vypadal svět, kdyby se všechny tehdejší velkolepé předpovědi vyplnili. Futuristické koncepty neztratili nic ze své působivé přitažlivosti.


hanak_v_exilu
27.11.2018 5 z 5

Nejsem si úplně jistý, jak od osmdesátých let pokročila teorie mezihvězdných letů. Na tohle téma jsem slyšel pár přednášek a četl několik článků, proto předpokládám, že se v zásadě nic nezměnilo. I kdyby ano a text beznadějně zastaral, tak pro mě bude Pacnerova Polidštěná galaxie úžasnou knížkou plnou vzrušujících myšlenek a vysněných dobrodružství.

Atuin
12.01.2016 5 z 5

Tahle knížka mě svého času úplně pohltila, četla jsem ji pořád dokola.

Jack Bauer
07.03.2012 5 z 5

Škoda, že se toho nedožiji.