Pokrývač

Pokrývač https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477653/bmid_pokryvac-Cr0-477653.jpg 4 35 13

V novele Pokrývač se Miloň Čepelka ohlíží do dob husákovské normalizace, kdy si lidé s uměleckými ambicemi v tzv. šedé zóně namlouvali, že přes všechny strachy a úhybné manévry mají své životy pod kontrolou. Příběh s podtitulem Obrazy ze života ing. Řezníčka, vyprávěný s ironickým nadhledem, je autorovým holdem češtině, slovně i stylisticky tak rozmanité.... celý text

Přidat komentář

marie.kolarova
04.02.2024 3 z 5

Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na autorův styl psaní. A když jsem si konečně zvykla, tak byl najednou rychlý konec.

cukrovka
18.01.2024 4 z 5

Posloucháno jako audio kniha, načteno autorem. Zajímavé vyprávění z dob normalizace. Jednoduchý příběh se spoustou absurdních situací které tato doba přinášela.


Vesmich
04.01.2024 5 z 5

Inženýrovi se tak nějak přihodilo, že se na něj vrhla kultura a zcela ho ovinula svými chapadly, až on chudák přestal rozlišovat mezi tím co je a tím, co není. Rozhodně mi to připomnělo cestování "na oblasti", kde se hrálo, co se ve velkých městech hrát nemohlo, protože soudruh předpokládal, že v Kolíně jsou samí neandrtálci a ty nelze nevhodnostmi kontaminovat. Inu, krásné dny našeho mládí...

bazyk21
11.07.2023 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu namluvenou samotným autorem a byl to velmi příjemný, zajímavý a poutavý zážitek

Alto98
30.05.2023 2 z 5

Slabé, škoda.

willy9203
14.03.2023 4 z 5

Chvilku mi trvalo, než mě ta knížka chytla. Nevím, zda jsem byl sám nesoustředěný, nebo byl začátek komplikovanější. Po pár kapitolách se vše rozběhlo poměrně zajímavě a vadil mi zase až náhlý závěr. Celkově však příjemné čtení s hezkou češtinou.

soupik2012
18.11.2022 4 z 5

Návrat do doby, kterou jsem naštěstí prožila pouze ve svém dětství. Příběh plný absurdních situací, které tato doba příkazů a zákazů každodenně přinášela. Až na samotný závěr, který mi přišel malinko uspěchaný, jsem byla s touto knížečkou spokojená. Audioknihu velice slušně načetl sám autor.

Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Podobně jako u kolegy Svěráka je i čtení Miloně Čepelky jedna velká radost (ta krásná čeština!). Příběh nijak zvlášť komplikovaný, ale to od sto třiceti pěti stran snad ani nelze chtít. Zkrátka kdyby snad na vás šel nějaký splín, tady Pokrývač ví jak na něj.

kitja
29.11.2021 4 z 5

Miloně Čepelku mám moc rád a velmi si ho vážím. Baví mne svou poctivostí, láskou k jazyku, tím že je ze staré školy a na nic si nehraje, ale přitom se nebojí do svých knih vtáhnout i erotiku a to pěkně od podlahy.

Tohle vše se objevuje i v aktuálním “Pokrývači”, příběhu člověka, který svůj život prožil v reálném socialismu a tak se musí prát se všemi jeho nástrahami.

Řezníček, hlavní postava příběhu je normální člověk s chybama, tak trochu antihrdina, kterému osud přihrává do života různé překážky a on je někdy přeskočí, někdy o ně zakopne, jindy je podleze.

Čepelkovi se povedlo jeho překrásnou češtinou velmi pěkně vykreslit onu debilní dobu, kdy lidé dělali věci ne proto, že by chtěli, ale protože do nich byli vmanipulováni z nejrůznějších stran a tak se tím socialismem prodírají jak mohou.

A tak tu ukazuje, že třeba podepsat Antichartu mohl člověk nejen proto, že byl dobytek, ale taky z lenosti, ze strachu, ze setrvačnosti nebo i proto, aby někoho ochránil. Prostě nic není černobílý.

A tak bych tu čtivou knihu doporučil hlavně těm, kteří náš socialismus nezažili, ale rádi by si do něj udělali exkurzi. Protože tenhle příběh se fakt klidně mohl stát.

jaroiva
28.11.2021 4 z 5

Dobou a celkovým laděním mi to docela připomnělo Hendrixovu kytaru. A ač se mi knížka líbí, ve srovnání s Hendrixovou kytarou se mi líbí o kousek míň. Možná je to tím, že je prostě kratší. Bylo to ale pěkné počtení.

SirokO
26.11.2021 4 z 5

Na knížku jsem se těšil. A přečetl ji jedním dechem. Ale ten dech byl nečekaně dlouhý. Možná jsem se dlouho seznamoval s autorovou formou psaní. A ten příběh je.. veselý, i vlastně těžký a vážný. A tak dobře uvěřitelný. Panejo!

iceVS
26.10.2021 5 z 5

Pan Čepelka je prostě Mistr písmenek. Mě ta jeho úsporná květnatost moc baví.
Jen mám pocit, že jeho paní musí mít svatozář, to sexuální puzení v každé knize leccos napovídá :-)

mirka6565
09.09.2021 5 z 5

"Pro svatého Lenina..." krásná čeština, svižná, zapomenutá i nová. Ve chvílích, kdy si myslíme, že máme život pevně ve svých rukách, bývá tomu právě naopak. Napínavé, moudré, originální jako v každé páně Čepelkově novele, ovšem pokaždé jinými cestami.