Pokrevní bratři

Pokrevní bratři https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240683/bmid_pokrevni-bratri-VO7-240683.jpg 4 26 6

Román, jenž poprvé vyšel v roce 1932, je intenzivním, otřesným a autentickým svědectvím života několika mladistvých bezdomovců v Berlíně na počátku třicátých let 20. století. S realismem hlubokého smutku autor sleduje osud tlupy P o k r e v n í c h b r a t ř í , líčí jejich krutý boj o přežití, jakož i nezkrotnou touhu po svobodě, jež mnohdy vrcholí temnými orgiemi. Autor však svým hrdinům přiznává také důstojnost a naději na lepší budoucnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Bluts-Brüder , 2013


více info...

Přidat komentář

Inozuka
13.06.2021 5 z 5

Jedna z knih, která končila na nechvalně proslulých nacistických paličských hranicích. Autentický vhled do života spodiny v Berlíně přelomu dvacátých a třicátých let. Ernst Haffner pracoval jako sociální pracovník a měl život ztracené mládeže dobře nastudovaný. Ze svých zkušeností dokázal sestavit čtivý příběh bezmoci, hladu, špíny a snahy přežít za každou cenu. Umně do něho zakomponoval všechny možné alternativy, z nichž jen málo končilo nadějným a slušným způsobem. Haffnerova stopa mizí s nástupem nacismu k moci a není těžké uhádnout, co se s ním asi stalo ...

rumund
21.11.2020 4 z 5

Dobře napsaná kniha, která se velice dobře četla. Těžký život měli chlapci v Německu před válkou


Vašek56
14.09.2018 5 z 5

Vse napsane v komentarich, neni co dodat. Jen nechapu tak nizke hodnoceni, kniha je sice jednoducha, ale pravdiva. Jednoduse psana pravda o zacatku 30 let 20 stol.v Nemecku, kdy se k moci hlasil Hitler. A zvitezil hlavne proto, ze ho zacali volit takovi bezdomovci, chudi, slibil jim praci, lepsi zivot. Kdyby to uz tehdy vedeli, jak to vse dopadne.

Marbo
23.10.2017 3 z 5

Docela syrový popis meziválečného Berlína. Bída těch lidí si později našla nástroj pomsty,který smetl především je samotné.

Vesmich
24.01.2017 5 z 5

Ve velkém městě má člověk vždycky jistotu, že realta, ve které žije, je jen jednou z mnoha možných a paralelně jsou tu i jiné. Ani to nemusí být ve třicátých letech v Berlíně, aby si několikrát denně nezopakoval, že jen z milosti velké Náhody to nejsem já. Velmi syrové, ale ne prvoplánově senzační, pouze popisné. A ještě to vědomí, co je čekalo v letech následujících, kdy měli věk zrovna tak pro armádu….

hynek5107
30.10.2016 4 z 5

Vcelku zajímavá sonda do života berlínské mládeže bez domova. Autor se navenek zabývá celou tlupou Pokravních bratří, hlavní příběh zde ovšem píší kamarádi Ludwig a Willi, kteří se navzdory době a tlupě snaží živit slušně, a přesto se stále potýkají se zákonem. Jsou to opravdu pozitivní hrdinové, ne jako jiní bezdomovci, kteří jsou podsvětím semleti. Kniha je aktuální i dnes, vždyť nezaměstnanost v Berlíně je kolem 14%. Místní chudina je docela neviditelná, ale ten kluk, co vypadá jak hipster bez iPhonu nebo ten děda s igelitkou vás najednou překvapí prosbou, abyste mu dali svou dopitou flašku piva.
Co mi na českém vydání knihy vadí, jsou mezery v překladu, namátkou (str. 80): "Na rohu Ackerstrasse a Alsaské ulice..." - nechápu, proč měl překladatel potřebu jednou pojem nechat v originále a podruhé přeložit.

Štítky knihy

bezdomovci bezdomovectví

Autorovy knížky

Ernst Haffner
německá, 1900 - 1938
2015  82%Pokrevní bratři