Poklady Čtyř sluncí

Poklady Čtyř sluncí https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229006/mid_poklady-ctyr-slunci-229006.jpg 3 2 2

Spisovatelka uvádí mladé čtenáře do kouzelné Země Čtyř Sluncí, do tajemného státu moudrých Inků. Hrdina románu, bývalý mnich Bartolomé, vypuzený z domova svým bratrancem, chtivým jeho majetku, octne se sám, bez prostředků mezi národem Indiánů. Je zajat, ale tento mírumilovný lid mu neublíží. Naopak, seznamuje ho se svým slunečním náboženstvím i s podivuhodnými zřízeními a uměním. Bartolomé si tak zamiluje tento lid, že se odhodlá zůstati mezi ním. Stane se jedním z předních šlechtiů země a přítelem posledního císaře Huaskara. S ním se zúčastní těžkých bojů se sousedním kmenem, a později pak s vrthnuvšími sem bělochy. V boji se také opětně setká ještě několikráte se svým bratrancem, kterého nakonec přemůže. Napínavým dějem ve válečných vichřicích se vina náklonnost hrdiny Bartolomé k chrámové kněžce Kusi jako konejšící melodie. A pohádkové poklady císařů této země? Byly uschovány před vpádem bělochů císařem Huaskarem a hrdinou knihy. Jsou hluboko v horském jezeře, ukryty tak, že jich nikdo, nikdy nenajde. Jen mrtvé oči nepřátel bývalého mnicha Bartolomé a krásné kněžky Kusi se na ně dívají...... celý text

Přidat komentář

braunerova
27.05.2018 2 z 5

Dobrodružný román pro prvorepublikovou mládež už asi dnes nikoho neosloví. Navíc mě iritovala představa autorky, že život obyvatel v říši Inků je takřka ráj na zemi. Mě teda spíše připomínal odcizenou společnost George Orwella. Druhá půlka knihy je jen stručné převyprávění známých historických faktů o dobytí říše Inků, které si navíc autorka dle potřeby upravuje.

Blue
02.04.2018 4 z 5

Poutavé vyprávění o zániku incké říše, milovníkům klasické dobrodružné literatury pro mládež, tedy těm, co se rádi vracejí třeba ke knihám Karla Maye a dalších autorů této generace, lze doporučit ke čtení i dnes. Jsem příjemně překvapen a rád doporučuji.


Autorovy další knížky

Marie Grubhoferová
česká, 1901 - 1977
1947  69%Prázdniny ve hvězdách
1939  70%Mezihvězdní piráti
1944  60%Poklady Čtyř sluncí
1936  80%Kvik
1941  80%Kvikova rodina