Pojďte s námi stavět sluneční hodiny

Pojďte s námi stavět sluneční hodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194961/bmid_pojdte-s-nami-stavet-slunecni-hodin-Pok-194961.jpg 4 2 1

Publikace shrnuje zkušenosti se stavbou amatérských slunečních hodin při respektování astronomických disciplín. V přiměřeném obsahu seznamuje s teorií času, s příslušnými veličinami, s potřebnými výpočty a vzorci. Praktická část je zaměřena na stavbu slunečních hodin a obsahuje podrobné návody a příklady. Text je provázen řadou názorných obrázků. Určeno nejširšímu okruhu čtenářů.... celý text

Přidat komentář

majáček
26.04.2024 5 z 5

Kniha je útlá, ale nabitá vědeckými a technickými vědomosti.
Píše se zde o historii časomíry a úvahy o čase.
Popisují zde důkladněji čtyři druhy slunečních hodin:
-1) svislé - umístění je na zdech budov (vertikální)
-2) horizontální ( vodorovný )- umístění na zemi, na deskách
-3) ekvatoreální ( rovníkové) - číselník je šikmý, přenosné modely, volné prostranství
- 4) glóbusové - kulové
Výčet druhů slunečních hodin je více.

Vše je technicky a vědecky popsáno s přístupem k laické veřejnosti, i když ta věda a technika nás může zahltit, ale i obohatit.

Citace z knihy:
...Byl by omyl se domnívat, že sluneční hodiny jsou prakticky na úrovni našich digitálek a ukazují náš občaský čas, tj. středoevropský.
...Pozorujeme-li Slunce na Zemi, zda se nám, že se otáčí kolem Země, ale my víme, jak to doopravdy je. Díky rotaci Země, vozíme celý život bez platné jízdenky, aniž se obávame revizora. Cestujeme rychlostí 300m za sekundu, což je slušná rychlost proudového letounu ( kniha byla vydána v r. 1969). A řítíme se kolem Slunce raketovým tempem 29,5 km za sekundu.
...(zajímavost) Fotbal je v Košicích 10.října v 17:20hod. V Praze zapadá Slunce, v Chebu je ještě nad obzorem, ale v Košicích je tma.

Čas je přítomný a nedá se vrátit zpět. Čas je všudypřítomný a zasahuje do naších životů ve všech směrech.
Když se nám hodinky zastaví mobily vybijí , jsme zneklidnění a zmatení. Čas nám řídí život nebo my řídíme čas? Tak i tak nehoňme se, protože jen v klidu člověk může být zdráv, pracovat, být s rodinou a hlavně žije v přítomném čase vždy a všude, ať ho měříme jakkoliv.

Štítky knihy

sluneční hodiny

Autorovy knížky

1989  80%Pojďte s námi stavět sluneční hodiny