Pohroma

Pohroma https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104320/bmid_pohroma-tqW-104320.jpg 4 4 2

Děj románu zasadil autor do rámce posledních let existence Velkomoravské říše. Velká Morava, za Svatopluka významná velmoc v oblasti střední a východní Evropy, je na rozhraní 9. a 10. století v době vlády Mojmíra II. vysílena boji s Franky a odrážením maďarských nájezdníků. Východofrancká říše je oslabena řevnivostí velmožů kolem bezmocného panovníka Ludvíka Dítěte a na maďarské straně po Arpádově smrti nabývá vrch skupina bojovných náčelníků, kteří se vrhají proti spojeným německým a moravským šikům na Moravském poli a tam své protivníky doslova roznesou na kopytech. Tuto dobu plnou otřesů, které nakonec způsobí zánik prvního velkého slovanského státu na našem území, autor bohatě zalidnil autentickými i smyšlenými postavami. Jednotlivé osudy i široce založený děj drží pohromadě příběh dvojice, spojené citovým poutem, schopným vydržet jakýkoli náraz, statečného Divoše, družiníka velkoknížete Mojmíra II. a panovníkovy dcery Zlatice.... celý text

Romány Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Pohroma , 1962


více info...

Přidat komentář

Leona333
06.01.2023 5 z 5

- Tam je smrt, ale my patříme životu. Pojď, Divoši, naše drahá země nás čeká a její lid nás přijme. V něm budeme žít, neboť je věčný, nikdy nezahyne. Jednou přijdou pokolení, která vše napraví... Pojďme...

Ján Hrušovský, hned v úvodu děkuje univ. prof. dr. Jánovi Dekanovi, za jeho všestrannou - odbornou pomoc. Já musím poděkovat úplně všem, i Evě Činčerové za velice zdařilou ilustraci, která celý tento historický příběh podtrhla.
Ten kdo má rád kvalitní historické romány, z období Velkomoravské říše, tak tomu mohu tuhle knižní perlu doporučit. Víc nemám co dodat.

ludek.n
14.01.2019 4 z 5

Historický román Jána Hrušovského, zasazený do období Velkomoravské říše za vlády velkoknížete Mojmíra II., popisuje dramatické momenty předcházející velké bitvě na Moravském poli z pozice Mojmírova vazala a synovce knížecího kancléře Divoše, jenž je osudově zamilován do panovníkovy krásné dcery Zlatice. A že to není příběh z Večerů pod lampou je jasné hned od prvních řádků. Přesto je pod vší tou hrůzou, zlobou, syrovou závistí, nelítostným zabíjením a spletitými intrikami, ukryta i romantika, láska a odpuštění, doprovázená opravdovým hrdinstvím a čestností, kteréžto ingredience naplňují a povznáší nejen hrdiny románu, ale i jeho čtenáře. Jednoduchý dobrodružný příběh sice občas sklouzne do suchopárné historické popisnosti, která se v závěru trochu nepochopitelně a překvapivě vyhne líčení oné osudové a rozhodující bitvy, přesto ale si uchovává punc napínavého a barvitého děje, který má potenciál zaujmout.