Pohraniční pitaval - Kriminální případy z let 1920-1963

Pohraniční pitaval - Kriminální případy z let 1920-1963 https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458659/bmid_pohranicni-pitaval-kriminalni-pripa-R0q-458659.jpg 4 10 6

Pohraniční pitaval volně navazuje na knihu Vraždy v pohraničí (2018). Také v „pitavalu“ dává autor kriminální případy (tentokrát nejen vraždy), ke kterým došlo v česko-německém pohraničí, do dobových souvislostí společenských a politických. Některé z případů, vzhledem k jejich specifičnosti, autor uvozuje právnickými a kriminalistickými zásadami a závěry, důležitými jak pro vyšetřování, tak pro soudní řízení. Kniha je vybavena mnoha fotografiemi, většinou dosud nepublikovanými.... celý text

Přidat komentář

milan.krimsky
18.02.2024 4 z 5

docela dobré vzpomínky na kriminalistiku předválečnou a poválečnou, autor hodně popisuje tehdejší bezpečnostní složky

B18r
07.02.2024 4 z 5

Velmi zajímavé příběhy. Jsem ráda, že mi tato kniha přišla do ruky.


sakro
20.10.2023 5 z 5

Velmi dobře a čtivě napsaná kniha. Některé z případů jsem již četl jinde, ale zde jsou zase podány jiným jazykem a jiným úhlem pohledu. Knihy z kriminální tematikou meziválečného a poválečného pohraničí mám velmi rád a vždy po nich rád sáhnu. Jako ve všech žánrech, i tady se mi občas stane, že se pustím do čtení a zjistím, že se kniha nepovedla. Pro Pohraniční pitaval Emila Hrušky to však v žádném případě neplatí. Každému, komu tato tématika není cizí, mohu jen doporučit a zcela jistě se poohlédnu i po jiných autorových knihách.

konicekbily
28.06.2023 5 z 5

Volné pokračování kriminálních případů z pohraničí s Německem, převážně ze západních Čech s různou tématikou: vraždy. okupace, skrývání osob. Některé příběhy byly již popsány jinými autory.

Kakho-Oto
18.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Nejvíce mě zaujal případ nazvaný Lynč v Palíči - v květnu 1941 byla na Chebsku Němci lynčovaná ani ne šestnáctiletá Němka (funkcionářka BdM, tj. dívčí obdoby Hitlerjugend), poněvadž měla milostný poměr s polským dělníkem, spíše otrokem. Zatímco Polák byl za půl roku oběšen, německá dívka byla po veřejném lynčování půl roku internovaná v koncentračním táboře. Po válce i s rodiči uprchla do Německa, takže se vyhnuli odsunu do Německa. Po válce se přesto čs. soudnictví zabývalo jejím případem - tři Němci byli odsouzeni k odnětí svobody na několik let, zejména kvůli lynčování provedenému na Němce... Velmi mě zaujalo rovněž zpracování příběhu bratrů Kazarových, kteří se téměř deset let (1954-1962) doma ukrývali, aby nemuseli vykonat prezenční vojenskou službu. Kromě toho publikace obsahuje další dva případy dlouholetého ukrývání osob. První případy představují jakýsi kriminalistický "standard", vymyká se příběh nepotrestané vraždy, kdy šikovný advokát dokázal ubránit před potrestáním ženu, která s největší pravděpodobností zavraždila svého manžela. Poslední dvě kapitoly, líčící dvě přestřelky mezi příslušníky Pohraniční stráže, jsou zajímavé, ale do celkového konceptu knihy se podle mě příliš nehodí.

moničina
13.12.2020 5 z 5

Opäť velmi dobre napísané. Páči sa mi aj to, ako autor v príbehoch opisuje celkovú politickú a hospodársku situáciu v danom pohranici a biedu, ktorá mala vplyv na páchateľov. Viem si to predstavit aj sfilmovane.