Pohledy do vesmíru

Pohledy do vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96510/pohledy-do-vesmiru-96510.jpg 4 5 1

Výpravná publikace našeho předního astronoma nabízí čtenáři ve 12 obrazech úvodní kapitoly jakýsi virtuální let vesmírem od vzdálených galaxií k Zemi, aby se posléze v dalších kapitolách postupně a podrobněji seznámil s kosmickými objekty a jejich soustavami v opačném pořadí od nejbližších k nejvzdálenějším (Země, Měsíc, Slunce, planety, hvězdy a galaxie). Kniha je doplněna mapami hvězdné oblohy a zvířetníkem.... celý text

Přidat komentář

parxel
19.09.2023 4 z 5

Pohledy do vesmíru považuji za úvodní knihu do obecných znalostí o vesmíru, sluneční soustavě, souhvězdích a kosmologii. Kniha je strukturovaná do jednotlivých kapitol zpravidla v rozsahu 2-4 stran, které i přes svou stručnost obsahují řadu velmi detailních informací. Svým pojetím je kniha blíže "encyklopedii" a je vhodná spíše k vyhledávání konkrétních témat, než k běžnému čtení kapitolu po kapitole.

Já osobně jsem tuto knihu využil, když jsem se v rámci astronomického kurzu na pražském planetáriu připravoval na pololetní test a učil jsem se souhvězdí, názvy oblastí na měsíci a ostatních planetách naší sluneční soustavy.

Pohledy do vesmíru proto nehodnotím jako klasickou beletrii. Mě osobně se tato kniha nečetla moc dobře, ale přesto jsem rád, že ji mám ve své knihovně. Je na ní totiž vidět, že byla vytvořena s pečlivostí a že její autor měl k danému tématu velmi blízký vztah a toho si cením. Dávám čtyři hvězdy.

Štítky knihy

vesmír

Autorovy další knížky

Antonín Rükl
česká, 1932 - 2016
2002  94%Souhvězdí
1988  87%Obrazy z hlubin vesmíru
2012  100%Atlas Měsíce
2003  84%Pohledy do vesmíru
1997  80%Minimum o hvězdách