Pohled z vrcholu

Pohled z vrcholu https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86654/pohled-z-vrcholu-86654.jpg 5 19 6

Autobiografie prvního přemožitele Mount Everestu, který dále pokořil mimo jiné jižní i severní pól. "Toto je příběh mého života, který zhušťuje sedmdesát devět let mé dost bohaté činnosti do několika set stránek. Můj pohled se možná vždycky nebude shodovat s příběhy mých kolegů, ale přesně tak, jak to líčím, jsem to tehdy také viděl." Těmito slovy začíná poslední kniha Sira Edmunda Hillaryho, který se nesmazatelně zapsal do dějin druhé poloviny dvacátého století...... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Rybka Publishers , Knižní klub
Originální název:

View from the Summit , 2000


více info...

Přidat komentář

Trachea
05.11.2022 4 z 5

Nemôžem dať plné hodnotenie z dvoch dôvodov.
Po prvé, v knihe sa striedali pasáže, ktoré som doslova hltala (himalájske expedície, Antarktída, Ganga) s časťami, v ktorých Hillary spomínal najmä osobný život a to obrovské množstvo projektov, v ktorých bol zapojený, čo bolo síce tiež zaujímavé a obdivuhodné a o mnohom som pred tým ani len netušila, ale predsa mi takéto kapitoly ubiehali o dosť pomalšie.
Druhým dôvodom (tým horším) je veľké množstvo preklepov a chýb, ktoré boli niekedy až frustrujúce. Napr. už z obálky sa "dozvieme", že Hillary s Tenzingom vystúpili na Everest v roku 1954. Neviem, podľa mňa v tejto knihe dosť podstatný údaj...

Napriek tomu však súhlasím s ostatnými komentármi a určite by som túto knihu odporučila každému, kto má chuť si prečítať životopis výnimočného človeka, či už ho himalájske horolezectvo zaujíma alebo nie.

marcela0282
24.01.2021 5 z 5

Zivotni pribeh velmi zajimaveho a na jednu stranu i zvlastniho cloveka. Neuveritelne, kolik toho jeden clovek dokaze za zivot udelat a jeste k tomu pro druhe. Misty se chce cloveku brecet, misty uprimne smat. Pro mne bylo nejzajimavejsi srovnani s Tenzigovou biografii, cimz nektere veci pekne zapadly do sebe, ale take se detailne ukazalo, jak jine je mysleni lidi v ruznych kulturach.


niknikita
01.03.2020 5 z 5

Hillary je pojem a není o tom pochyb.Dokázal ve své době skoro zázraky a jeho životní příběh je obdivuhodný.
Poslední kniha kterou napsal je sestavena ze vzpomínek a vzpomínky se hlavou prohání jako vítr. Snad proto Edmund Hillary občas neuspořádal sled svých myšlenek, ale i tak napsal výbornou zpověď ze svého života. Navíc se nebál přiznat k chybám, kterým se nevyhne nikdo z nás a to jej staví na vrchol srovnatelný s Everestem.

martin8790
06.09.2018

Strhující životní příběh Hillaryho, zachycující jeho dětství, dospívání, tvrdou práci v rodinné včelařské firmě a jeho první začátky na horách v Novém Zélandu přes výpravy do Himalájí, zachycující jeden z důležitých momentů a to prvovýstup na Everest s Šerpou Tenzingem a ostatními členy expedice až po dosažení jížního polu s traktory Fergusson. Kniha popisuje důkladně události každé expedice, nezapomíná komentovat dění kolem sebe (Tibet a Čína) a bezprostředně popisuje úspěchy po dosažení vrcholu Everestu a co vše poté následovalo až po stavbu mostů,škol, nemocnic a dvou letišt v Himaláji.
Potěšilo mě, že se zminuje v knize i o Malloryho expedici na Everest.
Je až neuvěřitelné, co Hillary za svůj život absolvoval a kolika expedic, přednášek a aktivit se zůčastnil. Až mě na samém konci knihy mrzelo, že jsem už knihu dočetl ale kniha byla pro mě velkým překvapením a přínosem. Edmund byl vyjímečný člověk a horolezec.

KAREL6725
19.05.2018 5 z 5

Paměti sira Edmunda Hillaryho , velice zajímavé čtení . Plně souhlasím s předchozím komentářem. Plný počet hvězd.

konicekbily
08.05.2018 5 z 5

Vzpomínky a zápisky nezapomenutelného prvního pokořitele nejvyšší hory naší planety.
Kolik úsilí do všeho tehdy dobyvatelé třetího pólu Země museli vložit, aby dosáhli svého cíle! Teď se tam chodí na "turistické vycházky!".

Štítky knihy

horolezectví vzpomínky

Autorovy další knížky

Edmund Hillary
novozélandská, 1919 - 2008
1982  77%Od oceánu k oblakům
1983  90%Kdo neriskuje, nevyhraje
1957  91%Na vrcholu Mount Everestu
1999  94%Pohled z vrcholu
1960  80%Napříč Antarktidou