Pohádky z říše Kiwi

Pohádky z říše Kiwi https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22286/pohadky-z-rise-kiwi-22286.jpg 4 7 1

Při psaní Pohádek z říše Kiwi se autor inspiroval čarokrásnou krajinou Nového Zélandu a motivy starých maorských příběhů. Na pozadí exotické přírody se odehrávají poutavé příběhy o boji dobra se zlem, o lásce a statečnosti.

Přidat komentář

esma
19.07.2018 5 z 5

... říše kiwi, Aotearoa je maorský název Nového Zélandu a jeho příběhy, stejně krásné jako tato země... je vzdálená jako postavy z těchto pohádek, není zde Růženka, ani Jeník s Mařenkou, nejsou zde draci, přesto si obrazotvornost jejich vyprávěčů nezadá s našimi oblíbenými pohádkáři. Zpravidla jsou pohádky a příběhy inspirovány prostředím a jakkoliv je toto prostředí exotické a kultura jiná, mají v sobě zakódovaný univerzální lidský podtext.
U této kouzelně ilustrované knížky je pro menší děti nutno dovyprávět něco navíc, že jejich Nebojsa před bojem vypláznul jazyk a čím dál to dokázal, tím víc byla zřejmá jeho statečnost. Že jezero Taupo je kaldera po vybuchlé sopce a se zemětřesením souvisí i bublající barevná jezírka. Že místo naši jabloně skrývající děti před ježibabou rostou zde dechberoucí stromy kauri a ke změření největšího obvodu musíte vzít prádelní šňůru dlouhou 14 metrů. Že tyto stromy mají jména, v knížce je uveden pouze Tane Mahuta : Bůh lesa, ale roste zde i Otec lesa a Čtyři sestry. Že kdysi dávno pánové Tasman a Cook nepřímo umožnili kolonistům je málem zlikvidovat. Že ptáko-slepice kiwi je fakt velmi bázlivé zvířátko, sice roztomilé, ale jako s pejskem si s ním hrát nelze...
Líbila se.