Pohádky bratří Grimmů (60 pohádek)

Pohádky bratří Grimmů (60 pohádek) https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476064/bmid_pohadky-bratri-grimmu-xE1-476064.jpg 5 21 6

Pohádky bratří Grimmů prosluly po celém světě. Mezi nejznámější pohádky patří bezesporu například Sněhurka, Popelka, Červená karkulka nebo Jeníček a Mařenka. Ačkoli nynější podoba pohádek se vyznačuje především vítězstvím dobra nad zlem a kouzelnými motivy, původní verze příběhů nebyly často vůbec určené pro děti a „milou“ pohádkovost, na jakou jsme zvyklí, bychom v nich jen těžko hledali… Poprvé byly publikovány ve dvou svazcích, celkem sbírka obsahovala 239 pohádkových příběhů. Je nutno podotknout, že ačkoli jsou bratři Grimmové považováni za autory pohádek, ve skutečnosti se jedná o sbírku příběhů, které už existovaly v ústní podobě a bratři se je takto rozhodli zachránit před zánikem. Pohádky byly zapsány podle tradice, v prvním vydání bylo použito dokonce 10 dialektů německého jazyka. V původních verzích se poměrně často vyskytovalo násilí, sex a temné motivy. Není divu, že pohádky byly několikrát revidovány, aby byly přístupné i pro dětské čtenářské publikum. Mnohé příběhy prošly v průběhu několika desetiletí spoustou úprav, aby vyhovovaly představám o tom, co je pro děti vhodné. V češtině byly poprvé vydány na přelomu 19. a 20. století pod názvem Dětské pohádky: dle sbírky bratří Grimmů. V roce 1929 vyšel výběr O Palečkovi a jiné pohádky v překladu Pavly Wenigové a od té doby bylo v různé úpravě publikováno téměř 150 různých vydání. Toto nové vydání nabídne nádherné ilustrace Kateřiny Bažantové Boudriot a bude ozdobou každé knihovny.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Drobek
Originální název:

Kinder- und Hausmärchen, gesammelt durch die Brüder Grimm , 1845


více info...

Přidat komentář

Booky84
19.02.2024 5 z 5

Pohádky mám ráda od dětství a na tuhle knihu jsem se moc těšila a čtení jsem si užívala - každý den několik pohádek, prostě krása a pohlazení po čtenářské duši. Některé jsem znala a jiné pro mě byly nové, což ovšem vůbec nevadilo. Kniha je doplněna zajímavými ilustracemi a určitě jsem ji nečetla naposledy.

Sybelle
03.11.2023 4 z 5

Tato verze pohádek je již podle ediční poznámky upravená a krutosti zmírněné. I tak je na nich hodně znát z jakého pocházejí prostředí a mnohdy je to spíše čtení pro dospělé než děti. Ale i ty by si mezi pohádkami vybraly. Na rozdíl od moderních verzí pohádek jsou hodně „praktické“ a často je hlavním cílem zbohatnout a najít si pěknou nevěstu. Některé jsou krátké příběhy s morálním ponaučením. Například pohádka o dědovi a vnukovi. Je to sice záležitost na dvě stránky, ale krásně výstižná.


Marekh
29.01.2023 5 z 5

Kniha obsahuje různé pohádky – kouzelné, zvířecí, realistické až po moralistické. Pohádky jsou pro různé věkové skupiny. Myslím si, že pohádky zaujmou také dnešní dětské čtenáře. Rodiče nebo prarodiče mohou přečíst jednu nebo dvě pohádky přes spaním svým dětem nebo vnoučatům a děti budou určitě rády poslouchat.

V knize se nachází 60 pohádek. Některé pohádky jsem znal, jiné pohádky jsem četl úplně poprvé. Některé pohádky jsou krátké, jiné na více stran.

Nejvíce se mi líbily tyto pohádky: O vlkovi a kozlátkách, Jeníček a Mařenka, O rybáři a jeho ženě, O Popelce, Červená karkulka, Brémští muzikanti, Šípková Růženka, Sněženka (Sněhurka) a sedm trpaslíků, Střízlíček králem, Modrý kahanec aj.

Knihu napsali bratři GRIMMOVÉ – WILHELM a JACOB. Wilhelm tíhl spíše k estetické rovině textu, zato Jacob kladl důraz na zachování co největší věrnosti. Výsledná podoba pohádek je zdařilým kompromisem.

Kniha má velký formát, je pěkně graficky zpracovaná včetně barevných ilustrací. V závěru knihy se nachází také EDIČNÍ POZNÁMKA.

Atanone
01.02.2022 5 z 5

Pohádky, které hned vedle našich klasik patřily k oblíbeným příběhům mého dětství. Děkuji lazarusovi za doporučení, poslechla jsem, knihu jsem koupila a nelituji. Je opravdu krásná a taky návrat do dětství byl fajn.

Šajler
11.01.2022 5 z 5

Bylo skvělé si pohádky připomenout,sednout si do peřin s čajem po ruce a číst krásné příběhy, které nikdy neomrzí. Určitě časem znovu otevřu.

lazarus
29.10.2021 5 z 5

Rád bych tímto poděkoval nakladatelství Drobek, protože tato sbírka pohádek je prostě krasavice a do knihovny ji nejde jen tak zařadit, ale nejlépe vystavit na čestné místo. Nádherná obálka s asi lamino vazbou která vypadá jako plátěná. Nejsem si jistý která možnost je správná, ale vypadá to velmi dobře. Knížka nemá přebal což oceňuji. Nesnáším je. Jsou nepraktické a při koupi starších knížek mě zbytečně štve jejich často bídný stav.
A zpět ke sbírce. Pohádek je v ní mrtě a jsou želbohu upravené pro děti, takže mrtvol a gore scén je trochu míň, než bratři chtěli. To je snad jediná vada na kráse. Větší část pohádek je proložená povedenými obrázky od celkem talentované umělkyně.
Příběhy bratří Grimmů nejsou tak učesané a příjemné na čtení jako ty od Božky, ale jsou původní, tak jak je obrazoborci odposlechli od sedláků.
Tedy až na ty cákance krve jež tady chybí.
Verdikt: vřele doporučuju je koupit a to i když nemáte komu je číst. Mé děti už děti nějakou dobu nejsou, takže jsem si udělal radost a zároveň mám dopředu něco pro vnoučata. To si ovšem knížka ještě asi pár let počká ....
Mimochodem, dozvěděl jsem se, že Sněhurka je kravina, jelikož Sněženka. Holt, člověk se pořád dozvídá něco nového