Podzemní Praha

Podzemní Praha https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366221/mid_podzemni-praha-M7r-366221.png 4 1 1

V publikaci doprovázené dokumentárními fotografiemi zúročuje autor svou mnohaletou praxi speleologa provádějícího průzkum a sanaci pražských podzemních prostor. Kniha přibližuje čtenáři rozmanitost pražských podzemních objektů. Autor se snaží rozptýlit některé mylné představy, které se v řadách široké veřejnosti ustálily. Nejedná se o systematický popis podzemí, ale o informace o prostorách, které autor osobně prozkoumal. Je zde například představen kryt na Hadovce, kryt ministra Moravce pod Fürstenberským palácem, dále kryty na Letné, v Šárce, pod ruskou ambasádou aj. Můžeme se seznámit s některými prostorami podzemí Pražského hradu, s Hradním vodovodem, Rudolfovou štolou, několika sklepy na Starém Městě atp.... celý text

Přidat komentář

David81
06.04.2024 4 z 5

Jde o nejdůležitější knížku zakladatele Speleologického klubu Praha, jeskyňáře a znalce pražského podzemí – Vladimíra Vojíře, který ji vydal vlastním nákladem. Publikace je jen malým náhledem do výzkumů a zážitků v podzemí, které autor prožil v mládí i později profesně.
Některé části vyšly už dřív v časopisu Stalagmit, kterým byl Vladimír odpovědným redaktorem, další část textu byla zveřejněna na webových stránkách Nautilus.cz, které už ale bohužel nejsou dostupné.
Jádro knížky tvoří závěry z výzkumů provedených na zakázku – průzkum krytu prezidenta republiky, štol pod Petřínem (kdysi se tu dokonce těžilo uhlí), vodovodních štol Pražského hradu, nebo odkrývání podzemních štol pod Strahovským klášterem. Velmi zajímavé jsou i autorovy vzpomínky na své výzkumy z mládí – průzkum katakomb pod chrámem Panny Marie vítězné, nebo objevení hotelu Díra.
Ostatní lokality jsou zde popsány hodně z rychlíku. Prostory Močálky, nebo různé historické sklepy staré Prahy by si zasloužily větší prostor. Zaujala mě informace o největší pražské umělé jeskyni v hotelu Adria, kde byly nainstalovány krápníky z Moravského krasu a Slovenských jeskyní.
Knížka občas kritizuje nepřesné informace z další literatury o podzemí (např. od V. Cílka), nebo třeba o údajném ozáření radioaktivním odpadem jednoho člena ČSS v lomu Alkazar, které bylo ve své době hodně bulvarizováno.
Součástí je i spousta unikátních fotek – barevných i černobílých, které jsou ale bohužel velmi nekvalitní. Za sebe mám problém se zveřejňováním fotografií pohřbených osob v různých kryptách, přijde mi to neetické a rozhodně ne pietní.

Autorovy další knížky

Vladimír Vojíř
česká, 1946 - 2016
2007  80%Podzemní Praha
1973  0%Dolný vrch - I. etapová zpráva o speleologickém výzkumu