Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny

Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209619/bmid_podvody-na-taliri-jak-nas-obelhavaj-10T-209619.jpg 4 34 8

Thilo Bode, který patří k nejcitovanějším a zároveň nejobávanějším kritikům kvality potravin a potra­vinářského průmyslu, ve své kni­ze, které se v Německu prodalo přes 150 000 výtisků a která měla mimořádný ohlas například i na Slovensku, nemilosrdně odhaluje skan­­dál­ní zálud­né strategie a nekalé praktiky potra­vinářských koncernů, postrádajících jaké­ko­li zábrany. Od zavádějících a klama­vých etiket na potravinách, jež spotřebi­tele vě­domě uvádějí v omyl nebo mu posky­tují záměrně matoucí informace, po pochybnou kvalitu, či spíše nekvalitu samotných potra­vinářských „produktů“ uvá­děných na trh za podpory bombas­tických lživých reklamních kampaní – to vše je součástí důmyslné strategie, proti níž je spo­třebitel bezmocný a kterou pří­mo či nepřímo posvěcují naši političtí zástupci. Odhalení a závěry, které kniha Podvody na talíři předkládá, jsou v dnešním globalizovaném světě který se vymkl z klou­bů, platné nejen pro Německo, ale pro celou Evropu. České vydání bylo na­víc doplněno a rozšířeno tak, aby zohledňovalo situaci v České republice. Kupujete si produkty označené „fitness“? Fit po nich nebudete, zato přiberete. Vyhledáváte tradiční regionální produkty připra­vené podle původních re­ceptů? Tře­ba tako­vá schwarzwaldská šunka: ze všech 750 000 prasat, která se každý rok na tak­zvanou schwarzwaldskou šunku zpracují, ne­po­chází ze Schwarzwaldu ani jedno – všechna totiž pochází z velkochovů z celé Evropy. Anebo „tradiční česká“ majo­néza Poli­­čanka: oproti tradiční recep­tuře obsa­hu­je osmkrát méně žlout­­ků, v ne­závislých testech kvality pro­pad­la, a přes­to se chlubí prestižní národní znač­kou Klasa udě­lo­va­nou ministrem ze­mě­dělství! Vybíráte si „zdravé“ výrobky pro děti? To jsou nejčastěji jen skryté kalorické bomby plné cukru. Nápoje z jablek s pečetí bio? Ty mnoh­dy žádné jablko ani neviděly… Tyto neuvěřitelné podvody a triky mají svůj systém. Potravinářské koncerny totiž dosáhly mezí možného růstu. A tak nám s po­mocí reklamy, která stojí miliardy, vnucují „inovované“ výrobky, jež jsou nové a lepší pouze podle jejich tvrzení. Tyto produkty kvalitu jen předstírají a často navíc přímo ohrožují naše zdraví. Že v celém systému je cosi shnilého, to dnes ví každý. Thilo Bode se nebojí nazývat věci pravým jménem. Jeho kniha je zá­ro­veň návodem, jak nekalé praktiky potravinářských koncernů bojkotovat, ale také vý­zvou, aby si lidé začali za své zástupce volit politky, kteří skutečně hájí jejich zá­j­my. To je v České republice, kde ob­čané nedávno katapultovali do evropské­ho parlamentu „pro­fesionála“ Pavla Telič­ku, který v otáz­ce ochrany spotřebitele pro­sazu­je ideu „sa­more­gulace“, obzvláš­­ť aktuální problém. České vydání bylo doplněno, aktualizo­váno a obohaceno o informace, jež se vzta­hují k českému prostředí, a zohledňuje situaci v České republice. V příloze kniha při­náší rozhovor s Miroslavem Spišiakem, který osobně poznal praktiky používané při výrobě potravinových surovin určených pro střední a východní Evropu a rozhodl se o nich otevřeně promluvit.... celý text

Ekonomie a obchod Zdraví Průmysl
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Die Essensfälscher – Was uns die Lebensmittelkonzerne auf die Teller lügen , 2011


více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
31.10.2023 3 z 5

Po přečtení této knihy by mě tedy zajímalo co jíme v Česku my, když Němci mají mnohem kvalitnější potraviny a stěžují si, že i bio je podvod. Jelikož se mi nechtělo vařit a normálně polotovary nekupuji, přesto jsem koupil v Tescu Moravkého vrabce sous vide a bramborový knedlík, maso asi nebylo maso, ale nějaká hnusná hmota a knedlík byl asi taky umělý. Bio není bio, označení Klasa je podvod atd. Doba jedová a podvodnická. Když v době vzniku k nám do kin přišla komedie Křídylko nebo stehýnko brali jsme to tehdy jako sci-fi, nevěřícně jsme kroutili hlavou, že je to jen komedie a přitom už tehdy byla skutečnost daleko horší. A co teprve dnes, když žijeme v době podvodů a jak koho okrást byť na úkor jeho zdraví. Ukrajinské a polské kuřecí se salmonelou nebo rovnou z Černobylu, polská posypová sůl v jídle a lidi ještě rádi jezdí do Polska nakupovat. Z kontrol si řetězce, hospodští, stánkaři , vietnamci nic nedělají, buď je podplatí nebo dávají nízké pokuty a vždy to odnese zákazník. Stačí, když vidím jak lidi bez rozmyslu házejí vše do košíku, co bych nedal ani psovi, tak jako jsem se spálil s vrabcem z Tesca. Kapitulace kontrolorů před mocí průmyslu.

Helena0405
14.06.2022 2 z 5

Niet sa čo diviť. Farmaceutická lobby, p(otravinársky) priemysel z toho nič dobrého nemožno očakávať. Pripomeňme si Ernesta Guntera, doktora, ktorý sa nebál napísať pravdu v knihe Prirodzená strava, život bez chorôb. Dáva to zmysel, že enzýmy, ktoré varením ničíme, nám po čase začnú chýbať a my postupne nenápadne strácame svoje zdravie. Iste, varenie má svoj význam, pôvodne v minulosti nám ako ľudstvu skôr pomáhalo - varením sa ničia pásomnice, baktérie... Ale teraz je čas uvedomiť si, že spracovávanie potravy, čoraz rafinovanejšie, nám už prestáva byť na osoh.
Na Slovensku sa ako jeden z prvých odhodlal na výlučne surovú stravu MUDr. Ferdinand Bárta. Dnes už je jeho názor, že človek je výhradne bylinožravec, neakceptovateľný. V tomto sa mýlil. Každý biológ vie, že podľa stavby chrupu vieme zistiť, čím sa konkrétny cicavec prirodzene živí. A tiež podľa stavby žalúdka. Ale aj tak to bol priekopník niečoho, čo je práve dnes, v čase pandémie rakoviny, veľmi, veľmi aktuálne.


vemrazik
22.09.2021 2 z 5

Pro lidi, kteří se o problematiku zajímají, vcelku zbytečná kniha. Dost věcí se tam opakuje, některé věci jsou podány dost tendenčně.

knih.sasa
04.05.2019 3 z 5

Přínosný vhled do praktik potravinářských koncernů. Některé věci už vešly obecně ve známost, jiné jsou pro čtenáře nové. Je ale poznat, že je to překlad z anglického prostředí. Pro mě mnoho detailů, které jsem přeskakovala, protože pro mě nejsou zajímavé takto podrobně. Překladatel se snažil doplnit tuzemskou realitu, což hodnotím jako přínos. Celkově bych knihu viděla jako dobrý úvod do problematiky.

Anodyne
28.11.2018 3 z 5

Kniha obsahuje zajímavé informace, ale na druhou stranu až příliš mnoho vaty. Myslím si, že celých 204 stran by se dalo shrnout i v delším článku.

zlatkr
27.07.2018 3 z 5

Kniha je taková půl na půl,autor zde hodně opakuje,někdy je to až nuda,ale dost věcí je zajímavých.

LadyCotton
03.04.2018 3 z 5

Zcela souhlasím s komentářem níže. Není to nic nového. Prakticky jediné co mě na knize zaujalo je to, že v Německu tento problém řešili v roce 2011, kdežto my ho pořádně neřešíme ani v roce 2018.

okularo
16.01.2017 3 z 5

Kniha je spíše pro čtenáře,kteří o těchto věcech nic moc nevědí.Já jsem k tomu ,co už vím,přidala pár maličkostí.