Podminované dětství

Podminované dětství https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262521/bmid_podminovane-detstvi-262521.jpg 4 38 9

Obnova sebejistoty Knihy uznávaného německého psychoterapeuta jsou už dlouho a s velkou odezvou čteny i v češtině. Například Zneužití: Léčba následků sexuálního či emočního násilí, Cesty úzkosti a deprese, Narcismus – vnitřní žalář, Hraniční porucha osobnosti a jiné. Pro šťastný život, dosažení profesního úspěchu, harmonického partnerství i uchování zdraví bývají rozhodující sebejistota a nezávislost. Jsou-li tyto vlastnosti z rozličných důvodů oslabeny či dokonce destruovány, může dojít ke strádání, depresi či psychickému zhroucení. Neradostné či deformované dětství například v důsledku absence jednoho z rodičů může vést ke zrodu depresivní, narcistické, závislé, hysterické, obsedantní, schizoidní či sexuálně traumatizované osobnosti. Autor navrhuje originální, důkladně propracované, přitom však jednoduché korekce, jež dávají šanci obdobně nepříznivým sudbám uniknout. Kniha H.-P. Röhra poslouží nejen jako klíčová pomůcka strádajícím, ale i jako převratný studijní materiál psychoterapeutům, psychologům, lékařům, osobním koučům a dalším.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Dialog
Originální název:

Die Kunst, sich wertzuschätzen, Angst und Depression überwinden, Selbstsicherheit gewinnen , 2013


více info...

Přidat komentář

Petrush
15.09.2022 2 z 5

Kniha nejde nijak zvlášť do hloubky ani nedává konkrétní návody. Je psaná nevýrazným stylem (to může být překladem).
Hlavní myšlenka je taková, že problémy v dospělosti pramení z dětství. Základní tři otázky, kolem kterých se vše točí, jsou: Byl jsem vítaný? Vyhovoval jsem? resp. Byl jsem pro své rodiče dost dobrý? Nasytil jsem se? (ve smyslu lásky, doteků)
Jestli něco ze zmíněného drhne, vytvoří si člověk už v raném dětství nejrůznější programy jako Nejsem vítaný, Nevyhovuju, Nenasytil jsem nebo např. Musím všechno zvládnout sám, Jsem neschopný, Nemám právo na radost/hněv, Svět je nejistý, Chci zůstat dítětem, Nejsem hoden lásky, Nesmím dělat chyby, Jsem vinen atd. atd. atd. Tyto programy i v dospělosti automaticky řídí naše myšlení a chování.
Autor popisuje druhy poruch vycházející z těchto programů (osobnost narcistická, hysterická, depresivní, obsedantně kompulzivní, závislá ad.). Doporučuje zvolit vhodné antiprogramy a vytrvale znova a znova myslet a chovat se podle nich. Konkrétní návod nedává, doporučuje mj. psychoterapii a meditaci.

"K dětem dorazí velmi brzo poselství: "Musíš se zlepšit, musíš toho hodně dokázat, abys vyhověl, jsi sice dobrý, ale ještě to není ono... " ... A důsledek? Všichni se bez ustání pachtí za uznáním, ale přitom jsou nespokojení."

"V hlubokém vztahu je každý z partnerů odpovědný za svoji spokojenost. Mnozí lidé mají ovšem jiný pojem o vztahu a lásce. Žijí v přesvědčení, že musí existovat partner, který je udělá šťastnými. Obzvlášť tehdy, pokud je velmi výrazný program Nenasytil jsem se."

hu_87
23.07.2020 4 z 5

Pěkně napsaná knížka, kde se rozebírají vzory jednotlivých výchovných stylů, traumat a s tím související vzory myšlení.


BariEli
24.09.2019 5 z 5

Moje první psychologická kniha, ergo nebudu vůbec objektivní a neomlouvám se za to :-) Rozvířila mé nejrannější vzpomínky, chvílemi mě i hodně rozesmutněla. A nejen to. Poskytla mi vysvětlení, pochopení, varování. Troufnu si tvrdit, že mě nadobro změnila. A vypadá to, že k lepšímu! A rozhodně si dám odteď velký pozor, jak se chovám ke svým dětem, abych jim nepředala to "něco", co si v sobě nesu od malička a činí mi velké problémy v dospělém světě.

anansie
23.01.2019 5 z 5

Velmi prakticky a srozumitelně podaná tématika naučených vnitřních programů, které nám způsobují nepříjemné pocity, bolest, zranění, nemoc. Autor nabízí pohled, jak tyto programy v sobě odhalit a zkusit je nahrazovat programem zdravým, který nám přinese kvalitu do života a spokojenost se sebou samými. Doporučuji každému, protože každý v sobě tyto programy nosíme, většinou nevědomě a divíme se, proč se nám některá trápení neustále opakují, jen s jinými herci na scéně.

Lynxova
16.07.2018 5 z 5

Mazec :) No prostě jsme všichni oběti obětí...asi nejlepší kniha, co jsem od Röhra četla a když o tom tak přemýšlím, tak jedna z nejlepších psychologických knih vůbec. Všem nám "psychiatrům a psychologům samoukům" vřele doporučuji.

ecila13
09.10.2017 5 z 5

"Na začátku ustanovili bohové diagnózu."

"Hodnota člověka tu je odjakživa, pro ni se nemusí a také nemůže nic udělat."

Autor jasným způsobem pojmenovává poruchy pocházející z dětství - a jak se k nim postavit v dospělosti.
Rohrovy knížky mám moc ráda.

Chmur
13.07.2017 4 z 5

V knize se objevují prvky, které lze nalézt v autorových jiných knihách. Přesto si myslím, že tato kniha má svoji hodnotu a může některé lidi posunout správným směrem. Trochu mě mrzí, že Röhr do knihy komponuje myšlenky z bible. Myslím, že je to zbytečné a některé skupiny lidí to může od knihy odradit.

kneslova
08.07.2016 5 z 5

Precizní shrnutí všech předchozích knih a témat v ní uvedených. Myslím, že to tápajícím hodně objasní. Skvělá psychologická práce.

RáďaRáďule
30.06.2016

Autor celkem výstižně popisuje podvědomé programy, které získáváme v dětství. Pokouší se i o nalezení řešení, hledá odpovědi na otázku: "Co s programy, které máme nainstalovány". Nad touto částí jsem nijak nejásala. Knihu bych doporučila psychoterapeutům a lidem, kteří pracují v oblasti rodinných konstelací.