Podivné manželstvo

Podivné manželstvo
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520805/bmid_podivne-manzelstvo-Em4-520805.jpg 4 9 9

Humorne ladený román maďarského autora je obrazom uhorskej spoločnosti z rokov po skončení napoleonských vojen, dej sa odohráva na území dnešného východného Slovenska, zároveň podáva aj obraz maďarsko-uhorského zemianstva. Statkár barón Dory násilím prinúti mladého grófa Buttlera, aby si vzal jeho dcéru, ktorá sa zaplietla s miestnym kňazom. Mladá gróf, ktorý miluje iné dievča, dlhé roky zápasí o zrušenie tohto vynúteného znásilneného manželstva, pohýbe všetkým možným v krajine, ale jednako sa mu to nepodarí dosiahnúť...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Obroda
Originální název:

Különös házasság , 1900


více info...

Přidat komentář

JeKa
03.08.2020 4 z 5

Poutavá satira fungování uherské společnosti, jejích zákonů a úředního šimlu na motivy skutečného příběhu. Hlavní zápletka je prostinká, nicméně následný právní boj s větrnými mlýny svou absurdností lehce připomíná to nejlepší z Kafky. Je to taková kafkovina v období vrcholného literárního realismu. Vyústění je lehounce naivní a dává znát, že se autor chtěl zavděčit čtenářům, ale přesto rozhodně při čtení neurazí.

maryzka
01.03.2017 3 z 5

Kniha mě docela zaujala.Na to, že vyšla skoro před 40 lety tak se dá číst. Nejlepší část knihy je první, kdy hraběte Buttlera intrikami ožení s hraběnkou Doryovou. Poté následuje soudní bitva a hraná smrt pana hraběte. Pokud je tato kniha inspirovaná skutečným příběhem tam to může připomínat trochu českou hru bratři Mršťíků ,, Maryša.