Pod císařským orlem

Pod císařským orlem https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484537/bmid_pod-cisarskym-orlem-SWJ-484537.png 3 9 4

Mladší syn císaře Ferdinanda III. Leopold se připravuje na kněžskou dráhu, „učí“ ho jeho strýc Leopold Vilém, který byl biskupem a velmistrem Řádu německých rytířů. V roce 1654 však náhle umírá jeho starší bratr Ferdinand IV. a Leopoldovi se otevírá cesta k trůnu. Vynořují se spekulace o bratrově zavraždění, podezření padá na Leopoldova zpovědníka, obávaného jezuitu Raúla, pocházejícího ze Španělska Ferdinand zajistil svému synovi nástupnictví ve Vídni, Uhrách a Čechách, nepodařilo se mu však, aby Leopold získal císařský titul. Po dlouhém vyjednávání a různých peripetiích, kde svoji nezastupitelnou roli hraje opět Raúl, se Leopold stává r. 1658 císařem. Přinese mu ale císařská orlice úspěch a štěstí…?... celý text

Přidat komentář

orinka3
14.02.2023 2 z 5

Škoda. Autorovi muselo dát hodně práce, než sesbíral všechna data, aby mohl správně popsat dobu a události při volbě císaře Leopolda. To jsou hodně hutné kapitoly v úvodu knížky, spousta jmen, vztahů a diplomatických kliček. Myslím, že se na nich pan Grmolec natolik vyčerpal, že mu už nezbylo dost sil, aby ve stejném duchu pokračoval. Dál už je to velice chudé, jakoby dopisované narychlo a řekla bych "méně je více". Na druhé straně jde o hodně snadné čtení, které není vyloženě špatné. Jinak naprosto souhlasím s čtenářkou Galadwen, které děkuji za krásné shrnutí toho, co i mně na knize vadí, i za zasvěcený komentář.

Galadwen
01.01.2023 2 z 5

Tak co s Vámi, chlapče ? No nepotěšil jste mě a ani já Vás nepotěším.
Podle hodnocení tady na databázi, když jsem si knihu vybírala (93 procent - nevšimla jsem si bohužel, že jenom od tří čtenářů) jsem čekala něco extra, propracovaný a napínavý historický román, který bude radost číst. Následkem toho jsem zažila ohromné zklamání. Nejde totiž o román, ale průlet několika plochých a bezvýrazných postav bez psychologie a emocí učebnicí dějepisu. Za bezmála padesát let vlády císaře Leopolda I. se přichomýtnou prakticky ke všemu, co se ve střední Evropě stalo (autor zapomněl jenom na morovou epidemii), přičemž každé události (ať už to je volba Leopolda římským králem, šumperské čarodějnické procesy, selské povstání, obležení Vídně, války s Francií, kariéra Evžena Savojského atd.) je věnováno sotva pár stránek. Kdyby si autor vybral jednu epizodu a napsal něco pořádně dramatického jenom o ní, udělal by líp.
Krom problému s celkovou koncepcí je v knize řada věcných chyb, ahistorismů a zkomolených jmen a funguje v ní velmi podivná chronologie. Například dítě, které se podle všeho muselo narodit někdy kolem obležení Vídně Turky (1683), protože hlavní hrdina se o něm dozvěděl ještě během léčení zranění z této vojenské akce, má po roce 1705 (kdy zemřel císař Leopold) pořád ještě cca 12 let.
Celkově hodnotím jako typ prózy, jakou mám velmi nerada a dost mě nudí, nemohu tedy s čistým svědomím doporučit. A upozorňuji ostatní případné čtenáře, že anotace zde na databázi vůbec neodpovídá obsahu knihy (na zadních deskách knihy je zcela jiná). Což je zvláštní, protože v posledním roce jsem na podobný problém natrefila už podruhé, obě knihy přitom pojednávají o stejném období a obě vydala MOBA (na rozdíl od této ale román Soni Sirotkové Josef I., můj přítel, kterého se tato poznámka týká, doporučuji).


Márinka
07.09.2022 4 z 5

Mám, ráda, když se mění vypravěči příběhu. Každý z nich prožívá v dané době trochu jiný příběh, či má na jednu a tutéž událost odlišný náhled. Je důležité vnímat především to druhé a pochopit, že i v životě, mimo stránky knih, co člověk to jiné mínění, jiná zkušenost.

domiii97
09.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Byla a pořád jsem z knihy naprosto nadšená. Děj byl svižný a tolik událostí, co se v příběhu prolnulo, jsem neočekávala. Zaujala mne část s čarodějnickými procesy v Šumperku a osud staré báby Ely. Zamilovala jsem si Vladana a i mi slza ukápla na konci knihy, jak to všechno s Vladanem vlastně dopadlo. U Raúla jsem si ze začátku byla jistá, že to bude můj oblíbenec. Přeci jen, když je dítě odvrhnuto, jak matkou, tak otcem, je to k politování a jeho život u jezuitů nebyl zrovna růžový, ale pak se z Raúla stala dravá šelma, která se neštítí ničeho, jen aby se stal mocným mužem. Bylo mi líto, že víc prostoru nedostal augustinián Vincent, přitom má důležitou roli v celém příběhu. Velmi příjemná postava, která hladila na duši. Opět musím pochválit na konci knihy dodatek, kde je napsáno, jaké postavy byly skutečné a které vymyšlené. Musím dodat, že u některých pasáží se mi tajil dech a bylo tam pár i aha momentů.
Kniha se mi dobře četla i proto, že kapitoly byly rozděleny do podkapitol a já si lehce zapamatovala, kde jsem skončila.
Z nakladatelství Moba miluju historické romány a tento opět nezklamal.

Kniha Pod císařským orlem je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Doporučených2x
Knihotéce47x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x