Počítám s tebou

Počítám s tebou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461275/bmid_pocitam-s-tebou-MTj-461275.jpg 4 88 14

Kolik je na stropě zářivek? Kolik je na jedné polici knih? Kolik je ve školní jídelně stolů? Lada bude raději donekonečna počítat, než aby se zabývala vlastními pocity. V důsledku úzkostné poruchy žije s neustálými obavami a tou největší z nich v tuto chvíli je, aby se o jejích psychických problémech nedozvěděli její noví spolužáci. Skrývat své pocity v přítomnosti „mazané“ Marty je ale téměř nemožné. Jenže co když ukrývání psychických problémů není ten nejlepší způsob, jak se s nimi vypořádat?... celý text

Přidat komentář

Librorumistka
19.01.2024 4 z 5

Jak už asi víte, ráda čtu knihy, ve kterých hlavní postava trpí nějakou psychickou poruchou, proto jsem se pustila i do této knihy z pera české autorky. Na knize musím ocenit české prostředí i samotné téma úzkostné poruchy, která je zde skutečně velmi silným tématem. Zároveň byl dobrý i styl psaní a postavy jsem si poměrně oblíbila. Největší problém jsem měla s formou vyprávění, protože jsem měla pocit, že se nedokážu do hlavní postavy dostatečně vcítit a že její pocity nejsou dostatečně vykresleny. Za mě ano, jen myslím, že ich-forma by knize slušela více.

mysimas
07.01.2024 3 z 5

Důležité téma - psychická onemocnění zůstávají v naší společnosti stále ještě tabu a je důležité začít se o nich více bavit, třeba i v rámci beletrie.. Ladin příběh může bezpochyby pomoct dětem v podobné situaci najít odvahu oslovit rodiče, kamarády, a požádat o pomoc.
Příběh je zde na druhé koleji.

Co mě trochu zarazilo, byla naprostá chápavost a ohleduplnost Ladina okolí - jediný, kdo jí nevěřil na úplně 100 %, byl tatínek, ale i ten ji bez problému vozil k psychiatrovi a své pochyby si většinou nechával pro sebe. Spousta lidí takové štěstí mít nebude. Osobně bych asi upřednostnila méně idealizovanou verzi.


Aneleh
06.01.2024 4 z 5

I když nejsem cílová skupina, knížka mě zaujala. O tomto tématu se v knihách moc nedočtete a spisovatelka uchopila problém velmi dobře, dopodrobna a pravdivě vystihla problém dospívající dívky, trpící úzkostnou poruchou. Hrozné je, jak dlouho může trvat, než se najde vhodný lék, který určitému člověku zabere.
Panické stavy zažívá velká spousta lidí a v této nelehké době se to týká všech věkových kategorií. Ne vždy se však setkávají tito lidé s pochopením, proto by si ji měli přečíst i ti, kteří tento problém nemají. Jen některým výrazům jsem nerozuměla - líbil by se mi podobný příběh sepsaný i pro dospělé a starší.

pani_ari
29.07.2023 5 z 5

Jakmile jsem zjistila, že takováto kniha existuje, hned jsem se do ní náruživě ponořila. Sama trpím stejnou poruchou jako hlavní hrdinka, takže jsem byla neskutečně zvědavá, jak bude toto téma zpracováno. Po dočtení se jen klaním a říkám: Ano, nějak takhle to opravdu chodí.

Knihotyna
20.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Co se mi líbilo:
- příběh je ne jen od české autorky, ale je zasazen do českého prostředí! Česká jména, prostředí střední školy (žádné kampusy!) a popis hodin angličtiny a matematiky tak, jak si to každý ze své vlastní střední školy vybaví :)
- když se maminka dozví o problémech své dcery Lady, neváhá a nabízí ji pomoc psycholožky
- máme tady i verzi "zlehčovače", kterým je tatínek - ten naopak věří tomu, že psychologové jsou pro lidi, co mají skutečné problémy a prášky přece vůbec nejsou potřeba
- Lada si připadá jako blázen - sama se potřebuje ujistit, že navštívit psychologa není ostuda!
- veškerý popis "stavů" Lady - ten, kdo se někdy setkal s někým, kdo trpí úzkostí nebo ji sám zažil bude přesně vědět, co Lada prožívá - úzkosti, strachy, deprese, třesy, panika, neschopnost vstát z postele - na druhé straně však logické uvažování, které ví, že není třeba se strachovat, tělo však reaguje po svém nezávisle na logických argumentech
- Lada je bývalá booktuberka :)
- krásně popsaná náladovost Lady a Marty - obě kamarádky si na sebe mnohdy vzájemně vylijí zlost či stres, který prožívají mimo školu - i přesto to jejich vztah neohrozí :)
- pochopení Marty
- reálný základ - počítání, které Lada dělá, aby zmírnila úzkosti či nemyslela na něco, co ji onu úzkost způsobuje je reálná "berlička", říká se, že mozek se zaměstná něčím jiným - doporučuje se také počítat těžké příklady z hlavy :)

Co se mi nelíbí
- chování psychiatra Fialy - za mě totální nezájem o pacienta, pár vět a léky - nesedí, dáme jiné - a tak stále dokola - ten mi tedy k srdci nepřirostl a doufám, že v reálném světě to takto nechodí

Senzačně napsaná kniha! Jsem nadšená! Oceňuji navíc, že na konci knihy jsou odkazy na pomoc pro lidi, kteří se sami trápí!

dzejkbeltygros
30.04.2023 5 z 5

Knížka ve mne otevřela dávné pocity a myšlenky, které jsem měla v dětství a dospělosti. Až teď zpětně jsem si uvědomila, že jsem sama trpěla úzkostmi. Projevilo se to epilepsií, ale tu mám už vyléčenou. Díky tomu jsem se do Lady vžila a prožila s ní část jejího příběhu pohlcená jejími pocity a bojovala jsem společně s ní proti jejím úzkostem a panickým atakám. Akorát mě hrozně vysí*ral pan doktor Fiala, který s Ladou nevedl ani žádný hovor, jen jí prostě cpal jeden lék za druhým. Takový přístup byl doufám opravdu smyšlený. Jinak je to nádherný kousek, ke kterému se určitě ještě vrátím.

TBRbezkonce
09.01.2023 5 z 5

Knížka se mi strašně moc líbila. Autorka popsala úzkosti a jejich léčbu opravdu věrohodně a díky tomu jsem chování Lady chápala. Zároveň oceňuji, že autorka psala v er-formě a tudíž jsou v ději popsané dopady jejího chování na okolí. Na závěr bych chtěla zmínit, že je to česká kniha a přispěla k přehodnocení mého názoru na současné české autory.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Počítám s tebou je velmi povedeným young adult heavy contemporary románem.
Příběh má spád, na postavách mi záleželo a autorka dle mého názoru velmi zdařile čtenáře seznámila s problematikou úzkostných poruch…
Jediné co bych knize vytkla je její krátký rozsah. Myslím si, že příběh mohl být delší, námět to rozhodně dovoloval. I přesto ale kniha rozhodně za pozornost stojí!

KlarisK
03.07.2022 5 z 5

Kniha otevírá téma úzkostné poruchy... Lada každý den svádí boj sama se sebou, může ho vyhrát?

Bohužel ne všichni mají pro psychické problémy pochopení. Když člověk přijde o ruku, pochopí každý jeho handicap. Psychické problémy jsou pro některé více neuchopitelný pojem.

Kniha je čtivá, autorka velice empaticky popisuje emoce hlavní postavy, příběh zpracovává téma úzkostné poruchy, není to proto příběh zalitý sluncem, ale i tak velice zajímavý a přínosný! Můžu jenom doporučit.

jes09
24.05.2022 5 z 5

Tento žánr by se měl řadit do YE kategorie a v tomto pohledu to i hodnotím. Je to hezký román o seznámení s poruchou osobnosti - v tomto případě panické ataky. Hlavní myšlenka byla příběhu byla hezky a srozumitelně popsána vč. procesu léčení.

spencer
14.05.2022 4 z 5

Musím říct, že mě knížka velmi mile překvapila. Přestože se jedná o poměrně útlý počin, autorce se podařilo skvěle vystihnout pocity člověka s úzkostnou poruchou. Hlavní hrdinka Lada je studentkou střední školy, která už nějaký čas neprožívá zrovna nejlehčí období. Nahlížíme do jejích myšlenek a sledujeme, jak se vyrovnává s nástupem do nové školy a snaží se si najít kamarády.
Autorčin styl vyprávění byl velmi čtivý a líbil se mi způsob, kterým poukazuje na důležitost duševního zdraví a zároveň připomíná, že bychom se neměli*y stydět si říci o pomoc. Jsem ráda, že se v české literatuře začíná objevovat heavy contemporary, což je žánr, který mi u nás opravdu chybí. Doufám, že budou podobné tituly vycházet častěji a že se dostanou ke čtenářům*čtenářkám, kteří*které je potřebují.

dagmar7365
19.04.2022 4 z 5

Pokud odhlédnu od toho, že mi není -náct, tak musím říct, že se kniha Michaele Červenkové povedla. Zachytila krutou realitu života s psychickým onemocněním a snad, pokud se tato kniha dostane do rukou někomu, kdo trpí duševní nemocí, tak mu pomůže. Pomůže mu otevřít se světu, víc o tom mluvit a tak vůbec žít s tím. Líbilo se mi, že nic neidealizuje, včetně přetíženého psychiatra, hledání léků atd.
Nic víc, na knize nehodnotím, neb nejsem cílovka ;-)

michaela_books
27.03.2022 4 z 5

Příběh hlavní hrdinky Lady ukazuje, jak je velmi důležité mentální zdraví… máme možnost nahlédnout do života dospívající dívky a vidět myšlenky, které se v ní odehrávají a jak statečně bojuje. V dnešní době se bavit naprosto otevřeně o svých problémech a pocitech je totiž velmi obtížné a těžké… dává nám to pocit, že s námi něco není v pořádku, že jsme jiní a špatní, zkrátka se bojíme, že nebudeme přijati tak, jak bychom si přáli…. A proto jsem strašně moc ráda, že se objevují knihy na toto téma a upřímně kdybych byla mladší, tak bych tehdy za tento příběh byla neskutečně vděčná…Počítám s tebou rozhodně stojí za přečtení. I když už nejsem cílová skupina, tak jsem se do knihy chtěla pustit hlavně proto, že jsem byla zvědavá, jak se tady Michaela Červenková popere se zpracováním úzkostné poruchy. Bylo to opravdu skvělé, jsem mile překvapená a hlavně v české YA literatuře by si tato knížka zasloužila určitě mnohem víc a doufám, že ještě v budoucnu o autorce uslyšíme!

Lenny.Wolf
21.02.2022 5 z 5

Sice nejsem úplně cílová skupina pro tuhle knihu, ale páni.. To jak autorka vystihla popis úzkosti, paniky, toho jaké je to nemoci v noci spát a naopak ráno vstát a když už se to povede, tak je to v podstatě nadlidský úkon, je až děsivé. Nebo spíš je naprosto děsivé to, jak se v tom sama vidím... Nejen v době kdy jsem byla studentem střední školy, ale i teď.. ty pocity jsou stále stejné.

Přestože je tahle knížka velmi útlá záležitost a já ji zhltla za jedno odpoledne, rozhodně ji doporučuji všem, kteří se potýkají se stejnými problémy, jako Lada, ale i těm, kteří chtějí porozumět tomu, co se nám takto "postiženým" děje v hlavě. Je skvělé, že se o tomhle píše a mluví, protože co já bych za to dala před 15 lety, kdyby vyšla nějaká taková kniha..