Po zavátých pláních

Po zavátých pláních https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46431/bmid_po-zavatych-planich-DBA-46431.jpg 5 27 9

Autentická výpověď americké autorky, chovatelky sibiřských psů, přibližuje čtenářům atmosféru závodů psích spřežení na Aljašce počátkem 90. let 20. století. V zajímavé knížce autorka vypráví o důvodech, které ji a jejího muže přivedly k chovu sibiřských tažných psů i o prvních úspěších na krátkých tratích v domovském Connecticutu. Po dvanáctiletém amatérském závodění se stala jejich snem účast na nejtěžším závodu psích spřežení na Aljašce, tisícimílovém Yukon Questu. S touto vidinou opustili zaměstnání a přestěhovali se na sedm měsíců na Aljašku, kde po tvrdém tréninku v místních drsných podmínkách usoudili, že se mohou spolehnout na své psy a podepsat přihlášku na tento prestižní závod. Neměli sice nejmenší naději na vítězství, ale jejich ctižádostí bylo dokončení závodu. Popis příprav a průběhu namáhavého závodu, lehce načrtnuté postavy závodníků, domorodců, organizátorů i fanoušků, stejně jako autenticky popsaný vztah musherů a jejich psů, to vše je líčeno bez sentimentality, bez zbytečného dramatizování, ale barvitě a bezprostředně.... celý text

Literatura světová Sport Příběhy
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Running north , 2000


více info...

Přidat komentář

martisko3
12.12.2021 5 z 5

Za okny sníh, po mém boku husky a v ruce skvělá kniha. Autorka krásně popisuje nádheru i nástrahy nejtěžšího závodu psích spřežení na světě.

pajaroh
24.01.2020 5 z 5

Velmi dobře zachycený kus života autorky a její rodiny strávený na Aljašce. Vyprávění není jen o cestě za splněním snu - zúčastnit se nejtěžšího závodu psích spřežení Yukon Qestu, o přípravách, odhodlání, pochybách - ale především o změně, kterou člověk projde samotným pobytem v drsném a krásném prostředí. Jak sama autorka píše, přestože na Aljašce strávila jen několik měsíců, zůstala v ní navždy.
A i když mi některé popisy neseděly (především hašteření a opakované stěžování na ošetřovatelku), tato kniha jen tak nezapadne v zapomnění a za odvahu a stylově velmi pěkné přiblížení života se psy na severu hodnotím plným počtem.

"Na malou chviličku mi bylo dopřáno nahlédnout do tajného zákoutí v jejich srdcích, do míst, o nichž člověk sice ví, ale která úplně nechápe. Právě zde se skrývá touha tažných psů běžet zimou i bouří, horkem i peklem, právě tady probíhá oslava křehké nádhery přežití."


lenik284
24.01.2019 5 z 5

Nádherná knížka, krásný příběh,četla jsem to již strašně dávno,ale stále ji mám v živé paměti,tu sílu,vytrvalost musherů a lásku ke svým psům a vůbec život na Aljašce není nic jednoduchého. Prožívala jsem závod s nimi a přesto,že já jsem byla v teple domova pod peřinou, tak mi bylo mrazivo. Super počtení.!!!

rajen
08.08.2018 4 z 5

Aljaška je moje srdeční záležitost a tak s velkou chutí čtu vše, co se jí nějak dotýká. A s touto knížkou rozhodně neuděláte chybu, pokud vás jen trochu zajímá téma musherských závodů a veškerého pozadí kolem. Děj se odehrává na Aljašce, autorka se na ni odstěhovala jen kvůli závodům a tak popisuje jeden krátký úsek svého života, kdy tam žila s rodinou proto, aby mohli absolvovat závod psích spřežení Yukon Quest. Je to člověk plně oddaný psům a vše včetně rodiny tomu přizpůsobuje. Různé detaily života na Aljašce mě hodně zaujaly. Určitě doporučuji k přečtení. Tato kniha vás rozhodně obohatí a možná i inspiruje k většímu odhodlání si plnit své sny a tužby.

Stanča
21.10.2016 5 z 5

Děkuji za tip. Parádní čtení o závodu psích spřežení na Aljašce.

Tiffany
26.01.2016 4 z 5

Je úžasné , jít za svými sny a snažit se o jejich splnění. Mít tu sílu, odhodlání a vůli, vytrvalost. V tomto příběhu obzvlášť, museli hrdinové tvrdě na svém snu pracovat. Je na každém z nás, co považujeme za prioritu života, jestli jsme jen ovce v davu nebo jestli vybočíme za cenu, že nás někdo nechápe, ale my jsme šťastni. Do čeho jsme ochotni investovat čas a peníze . Krásný , vlastně „obyčejný“ příběh o neobyčejném snu.

http://www.yukonquest.com/

amysa
17.12.2014 4 z 5

Hezký, zajímavý a také napínavý příběh z mrazivé Aljašky... Chvílemi jsem měla po těle až husí kůži, jaká mi byla zima... a to jsem byla zachumlaná pod peřinou... Knížka není jen o životě a závodech musherů, ale i o obyčejných lidech, kteří na Aljašce žijí, pracují a snaží se v tak těžkých podmínkách prostě fungovat... Opravdu doporučuji přečíst a věřím, že se vám bude knížka líbit. A věřte, že díky pěknému čtivému stylu přelítnete těch 400 stránek jako nic:-)

BooksLucyKing
11.06.2013 5 z 5

Naprosto úžasná dechberoucí knížka. Napínavá až k prasknutí. Člověk má při čtení pocit, že sám na vlastní kůži Yukon Quest prožívá. A to z obou strance, jak jezdce a jeho spřežení, tak těch co stojí na druhé straně, tým, který se stará o vše ostatní. Moc se mi to líbilo. Vždycky se mi líbila tématika psích spřežení a Aljašská krajina a po přečtení mám ještě víc jasno, že se tam chci jednou podívat.

GepardLady
30.11.-0001 5 z 5

Sice mi ještě chybí pár stránek do konce, ale už teď vím, že se mi s touhle knížkou a jejími hrdiny bude těžko loučit. Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Je v tom síla vlastního prožitku, autorčina citlivost, smysl pro detail a jakkoliv by to všechno mohlo strhávat k patosu, neděje se tak. Tuhle knížku rozhodně nečtu naposled, ráda se k ní v budoucnu vrátím :-)