Po zamrzlé řece do nitra Himaláje

Po zamrzlé řece do nitra Himaláje https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103591/po-zamrzle-rece-do-nitra-himalaje-cd-103591.jpg 5 19 19

Dlouhých osm zimních měsíců je údolí Zanskaru zcela izolováno od ostatního světa. Pouze za nejtřeskutějších mrazů uprostřed zimy se domorodcům na několik týdnů - horami otevře kuriózní trasa - zčásti zamrzlá řeka. Cestu po ledu, spojnici mezi Ladakem a Zanskarem, nazývají Čhadar. Během několikadenního drsného pochodu 100 km dlouhou soutěskou musí vesničané brodit vodou, neschůdné úseky oblézat po skalách, lavírovat na tenkém ledě, spát v jeskyních, vzdorovat teplotám až -40 st.C a když je potřeba, navzájem si pomáhat. Tato kniha líčí nejen dobrodružnou cestu po ledu, ale i zimní život obyčejných lidí v zapadlých vesničkách, samotách a klášterech skrytých v nitru Himálaje.... celý text

Přidat komentář

Maraiser
08.03.2023 4 z 5

Musel jsem se naladit na styl autorova vyprávění, který mi zpočátku dělal malinké problémy, ale nakonec velice zajímavá kniha. By mne zajímalo, jak to v Zanskaru vypadá v dnešní době.

Chillia
16.02.2021 5 z 5

V knížce byla fakt dost zima, naštěstí jsme si ji předčítali po večerech ve vyhřáté posteli :-)
A teď vážně, je to krásný a velmi poutavý cestopis! Jelikož jsme s přítelem milovníci zimy a severu, po jeho přečtení máme chuť se po zamrzlém Čhadaru do Ladaku vydat. Ovšem, co jsem jen tak zběžně viděla na internetu, tahle trasa již dávno není, tak "nedostupná" a obestřena nedotknutelným kouzlem, jak autor v knížce popisuje. Měl štěstí, že ji ještě takovou zažil.
Milovníkům cestopisů a dobrodružství vřele doporučuji.


Calinda
12.02.2021 5 z 5

Krásná knížka, úžasné putování zamrzlou krajinou, pěkné fotografie, sympatický autor.

Alchymik
20.05.2014 5 z 5

Kniha se čte v podstatě sama. Po celou dobu jsem měl pocit, že se dobrodružné cesty účastním spolu s vypravěčem. Rozšířil jsem si obzory a dalo mi to mnohem víc než nějaký dokumentární film v televizi. Čtenář se navíc dozví, jak se žije v údolí za řekou a možná stejně jako já zalituje, že tato jedinečná kultura v podobě v jaké se s ní seznámila dvojice dobrodruhů v knize, již dlouho existovat nebude.
Doporučuji.