Po stopách mořských oblud

Po stopách mořských oblud https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69159/bmid_po-stopach-morskych-oblud-R55-69159.jpg 4 20 6

Mají obludy základ v mořské či jiné fauně? Vydejte se po jejich stopách. Na otázku, co skrývají vody moří a oceánů, jež pokrývají více než tři pětiny zemského povrchu, odpovídá autor líčením různých, mnohdy dobrodružných událostí a bojů, v nichž vystupují obrovští mořští živočichové, k nimž náležíchobotnice, kalmaři a různí hlavonožci. Reálná existence mnohých, ale ne všech těchto tvorů byla prokázána.... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Dans le Sillage des Monstres Marins , 1958


více info...

Přidat komentář

denib
09.12.2022 2 z 5

Ze začátku se mi kniha líbila. Odhalování kalmarů v různých svědectvích lidí o mořských obludách bylo zábavné. Pátrání po jejich možné velikosti bylo zajímavé. Jenže jakmile se existence obřích kalmarů prokázala, uvádění dalších a dalších svědectví a nálezů mě začalo nudit. Už nebylo o čem pochybovat, už nebylo nad čím váhat a přesto mě autor pořád dál a dál ubíjel dalšími nálezy, rozměry chapadel a průměry přísavek. Tam, kde by už zřejmě stačil jen seznam, byly popsané další a další stránky. Lezlo mi na nervy neustálé převádění metrů na stopy, unavovalo mě neustálé latinské pojmenovávání. A zklamalo mě, jak malý prostor byl věnovaný chobotnicím.

Atuin
27.11.2022 5 z 5

Knihu jsem vážně užila, jazyk čtivý, příjemný a ačkoliv je to takové retro okénko, tak informace jsou popsány svěže a pokud se zajímáte o oceánografii a život v mořích pohladí vás ta kniha po duši. Při čtení a listování si uvědomíte jaký to muselo mít účinek v době kdy se k informacím dostávalo skrze knihy, což dnešní lidé už malém zapomínají.
Nahlédněte pod pokličkou a do laboratoře k teuthologům a uvidíte jak to fascinující..
Dokonce vás místy pobaví natolik že si uvědomíte nakolik mohla být a může taková chodotnice inspirativní, protože když se na ty její fičury podíváte s odstupem tak tu máte např Mozkomora..nebo zatmivací peruánský prášek.( to pro usmání)


Adapa
25.04.2022 3 z 5

Knížku jsem poprvé četl jako malý kluk, někdy před třiceti lety. A pamatuju si, že jsem z ní byl nadšený. Měl jsem ji půjčenou z knihovny a nechtělo se mi ji ani vracet. Teď jsem se k ní dostal znovu a těšil jsem se na zopakování zážitku. A nějak se mi nepodařilo zopakovat ten „wau efekt“.

Knížka mě nudila, těšil jsem se až to dočtu a místy jsem se musel přemáhat, abych nepřeskakoval řádky a stránky.

Líbily se mi popisy nálezů mrtvých hlavonožců ve středověku. Popsání mořského biskupa nebo mnicha bylo zajímavé a nenapadlo by mě v tom vidět krakatici nebo chobotnici. Vše znělo tak krásně reálně, ale po nějaké době se to tak nějak vše opakovalo.

Na knížce se dost podepsalo, že byla napsána v 50. letech 20. století.

jehla
28.12.2017

Měl jsem ji už jako kluk, skvělá kniha, v knihovně je dodnes, i junior se s ní rád seznámil a byl nadšenej....na svou předinternetovou a bezgooglovou dobu neskutečná pecka :-)

matusko556
06.03.2013 4 z 5

Je výborná....ale na mna troška zložito napísaná...ale je tam vsetko od a do z o Architeuthis...

bucklee
20.11.2011 4 z 5

Jedna ze základních knih o kryptozoologii, které v češtině vyšly.

Štítky knihy

mýty a legendy moře a oceány zvířata, fauna záhady

Autorovy knížky

Bernard Heuvelmans
francouzská, 1916 - 2001
1968  80%Po stopách mořských oblud