Po nás nezbude nic

Po nás nezbude nic https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489836/mid_po-nas-nezbude-nic-WTv-489836.PNG 3 4 4

Po nás nezbude nic - povídky veselé, vážnější i vážné : autobiografické ze života, sousedské lapálie, historické, pohádky a fantasy. Obsah knihy povídek: Bláznivě vyvedený den Evakuace Pevné nervy a dostatek valut s sebou Neapolský záliv Po nás nezbude nic Půjčka Záletníci pod maskami Zapomenutý kout Černý panter Neznámá manželka Pohádka o princi Adonisovi a víle Andronice Děti z planety J.V.D.H.... celý text

Přidat komentář

jana-cisarova
21.01.2024 4 z 5

Kniha povídek několika žánrů. V první části jsou autobiografické povídky z mého života. Ve druhé části povídky ze sousedských vztahů, které jsem zpracovala na základě vyprávění známých osob, tedy mají z větší části pravdivé jádro.
Třetí část tři historické povídky. Jsou již delší, dvě z nich jsou beletrií. Námět jsem čerpala z vyprávění a legend obyvatel Mexika (Černý panter), zcela vymyšlená je povídka „Zapomenutý kout“, a poslední, „Neznámá manželka“ má pravdivé jádro. Příběh ženy si pamatuji z vyprávění, uvedeném v jednom ženském časopise v době mého mládí.
Čtvrtá část obsahuje dvě povídky z mé fantazie. První z nich je pohádkou pro dospělé, druhá je fantastická vidina o tom, jak žijí lidé a děti na obydlené bezhříšné planetě J.V.D.H.

Rose-Mary
19.12.2022 4 z 5

Další moje velmi oblíbená spisovatelka, Jana Císařová, je autorkou třinácti knih. Tato její kniha povídek "Po nás nezbude nic", je zatím její předposlední.
Soubor povídek je řazen do několika oddílů. Prvním z nich jsou povídky autobiografické ze soukromého života autorky. Píše své zážitky z doby mateřské dovolené, z doby, kdy měla své syny ještě malé, z pozdějšího života přidává povídky cestopisné, jednu z doby, kdy působila jako delegátka pro cestovní kancelář ve Španělsku, další pak cestování po Neapolském zálivu. Nakonec přidává svůj pohled na současný svět, jak ho vidí, kam spěje.
V dalším oddíle představuje dvě humorné povídky ze sousedských vztahů. Potom tři povídky historické z doby přelomu 19. a 20. století a jednu ze 60. let minulého století.
Úplně nakonec se pouští do něčeho, o čem nikdy dřív nepsala. Zabrousí do fantazie a v ní uvádí pohádku pro dospělé, kde se realita mísí s nadpřirozenými jevy a jako poslední, nám popisuje život na jiné obydlené planetě, jak lidé odtamtud vidí život na naší planetě Zemi.
Hodnotím zajímavé postřehy z reálného života a dobrý smysl pro fantazii spojenou s vírou v Boha.