Plout musí námořník

Plout musí námořník https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37546/bmid_plout-musi-namornik-Mnx-37546.jpg 5 22 9

Dobrodružné a přitom hluboce lidské vyprávění zachycuje drsné prostředí přístavů a těžký život námořníků na moři. Hrdinou vyprávění je mladý námořník, který pro svůj nesmlouvavý postoj k zaměstanavteli byl celá léta šikanován a který nakonec svůj boj vyhraje. Román je psán na základě osobitých prožitků autora, který sám pracoval jako námořník a poznal život na vodě do všech detailů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Hollands glorie , 1940


více info...

Přidat komentář

Boženka2
09.04.2023 5 z 5

Kniha se nečte úplně lehce, chvílemi jsem trochu tápala, ale to nevadí. Strhující popisy plavby po mořích celého světa, těžké dřiny a života námořníků. Krásné vypravování příběhu hlavního hrdiny a spousty dalších lidí.
Pro mě další poklad nalezený v knihbudce.

JankoStirbey
12.12.2020 5 z 5

Ono asi väčšina kníh sa začína pomaly a nudne a je nutné sa do nich dostať. No s touto knihou som nejaký zásadný problém nemal, dej sa proste uberá spočiatku pomaly určitým smerom no po prvej búrke sa už ani mne nechcelo opustiť vlečnú plavbu. Postava Jana Wandelaara si ma proste získala. Niekedy všetko klape a fúka priaznivý vietor, more je pokojné, inokedy vám nestačí uhlie a búrka dáva zabrať. Niekedy sa môže zdať príbeh až rozprávkovým, no nečakané zvraty čitateľa presvedčia o opaku. Proste život námorníka-človeka. Odporúčam.


milan3144
03.07.2019 3 z 5

Zpočátku, zhruba asi skoro prvních sto stran, jsem bojoval s pokušením knihu odložit. Prostě mě to moc nebavilo a navíc styl vytištění samotného textu, kdy je děj podáván v jakémsi špalku, tedy jen s minimem odsazení a odstavců, tak tohle mi rozhodně k vtažení do děje nepomáhalo. Postupně ale se přeci jen začalo o mne dostavovat určité zaujetí a konec je opravdu velmi strhující. Váhal jsem mezi třemi až čtyřmi hvězdami. Nakonec jsem se přeci jen přiklonil k tomu, že mé celkové hodnocení se nepřehouplo, respektive výše zmíněné výtky ho srazili, pod tři a půl hvězdy a tak je to jen, možná trochu krutě, za tři.

mgeisselreiter
17.03.2019 5 z 5

Jak píše woodward, je to strhující vyprávění, a jak píše elcapitano, přesně vystihuje i můj dojem, proč je ten zvláštní styl psaní strhující - prostě to valí. Kniha se opravdu čte tak, že nás nutí hltat každou další řádku. Navíc i děj je poutavý a velmi zajímavý. Ojedinělý román v mnoha směrech, už jen tím, že i autor si sám na moři v mládí něco zažil. Plných 5*, 17. 3. 2019.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Drsní chlapi na drsném moři - ale protože je to de Hartog, moře je jenom kulisa, i když velmi "živá". Jde především o lidi. Strhující vyprávění, která vás nepustí ani na chviličku.

kaptn Jan
15.05.2014 4 z 5

Námořníci a kapitáni námořních vlečných boksírů jsou zvláštní sorta námořníků. Nemají pod nohama obrovské námořní kolosy ale silný výkonný stroj jen v nejnutnější míře oddělený obšívkou od mořské vody. Když obrovské vlny zalévají palubu, jen vodotěsné uzávěry palubních otvorů zabraňují potopení boksíru. Jen z vysoko čnějící kormidelny může být veden boj s mořem. Vlečení porouchaných lodí či plovoucích zařízení na širém moři je vysoká kategorie námořního umění kterou holandští námořníci přivedli k dokonalosti a v které se jim málo kdo může rovnat. Proslavili se tím na všech mořích světa. Proto k jejich uctění použil autor název "Holand gloria" v původním překladu "Holandská sláva". Ti námořníci si ji zasluhují.

elcapitano
29.11.2013 5 z 5

Strhující vyprávění. Kniha má trochu zvláštní styl vyprávění - takové jakoby rychlé valení textu nebo jak to popsat, chvilku mi trvalo než jsem si zvykl, ale pak už to fičelo a bouřilo až do konce. Navíc, v místě kde se velká část knihy odehrává - Wadenské moře a ostrov Terchelling, jsem plul a v knize je to popsáno tak dobře, že až ciítíte tu slanou vůni :)
Užil jsem si.

kam-pak
14.07.2013 4 z 5

Moře, lodě, námořnický život. Děj knihy se odehrává se v době kolem první světové války, hrdinu Jana jsem si okamžitě zamilovala od jeho prvních lodnických zkoušek po kapitána, bohužel musím ubrat jednu hvězdu: knížka se mi přes napínavý , místy dojemný děj hůř četla - nevím, do jaké míry je to ovlivněno překladem.

nightlybird
24.11.2010 5 z 5

Původně vyšlo jako Holandská sláva - popisuje holandskou vlečnou plavbu, kdy vlečné remorkéry táhnou přes světová moře a oceány monstrózní zátěže. Kapitán Wandeelaar je postava námořníka, který se vypracuje od piky a je to figura, kterou si rozhodně zamiluje každý milovník ať už klidného či rozbouřeného moře.

Autorovy další knížky

Jan de Hartog
nizozemská, 1914 - 2002
1976  77%Nemocnice
1971  86%Kapitán Harinx
1972  90%Plout musí námořník
1968  72%3x Gregory a Yvonna
1993  84%Thalassa

Kniha Plout musí námořník je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst13x
dalších seznamech1x