Plochá, nikoli kulatá planeta

Plochá, nikoli kulatá planeta https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514251/bmid_plocha-nikoli-kulata-planeta-sKy-514251.jpg 5 5 1

Konspirační teorie, plochozemci… Pokud chcete pochopit, jak se okrajové jevy staly naší novou normou, tuto knihu si nutně potřebujete přečíst. Od roku 2015 dochází k velkolepému rozmachu staletého bludu, že je Země plochá. Stále víc lidí věří, že žijeme na planetě ve tvaru placky, kterou uzavírá pevná kopule a obklopuje stěží uvěřitelná ledová stěna. Jak to? Proč? V knize Plochá, nikoli kulatá planeta (Off the Edge)zkoumá novinářka Kelly Weillová přímou návaznost mezi dnešní dobou nakloněnou konspiracím, která překypuje nejen plochozemci, ale i stoupenci dezinformačních webů, a počátky teorie ploché země ve 30. letech 19. století. Dozvídáme se, jaké přirozené pohnutky stojí za těmito přesvědčeními: lidé čelící komplikovanému světu, který se vymyká kontrole, vždy hledají zákonitosti, jež by vysvětlily nevysvětlitelné. Tato psychologie se nemění. S nástupem jednadvacátého století se však změnilo něco jiného. Hnutí za plochou Zemi, podporované algoritmy Facebooku a YouTube, nabývá na síle. V knize Plochá, nikoli kulatá planeta, která je zároveň vyčerpávající historií tohoto hnutí i zásadním pohledem na jeho neuvěřitelnou současnost, se setkáváme s historickými postavami, jako byl podvodník z devatenáctého století, který teorii poprvé zpopularizoval, i s mnoha současnými dezinformátory, se kterými se Weillová seznámila, od maminek na mateřské dovolené přes odhodlané kreacionisty až po neonacistické rappery. Zjistíme, co a kdo obrací lidi k víře v dezinformace a co se děje uvnitř králičí nory. A dokonce se dozvíme i o muži, který se rozhodl letět do vesmíru v podomácku vyrobeném balonu poháněném raketou a jehož tragická smrt je stejně nesmyslná a absurdní jako teorie, kterou se rozhodl dokázat. V tomto pronikavém a silném příběhu o síle víry Kelly Weillová zkoumá, jak jsme dospěli do okamžiku polarizované reality, a vysvětluje, co se musí stát, abychom se mohli všichni zase vrátit na stejnou otáčející se kulatou planetu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Zoner Press
Originální název:

Off the Edge


více info...

Přidat komentář

freejazz
28.02.2024 5 z 5

pôvodne som sa tešil, že si prečítam vtipné glosovanie uletenej teórie.
lenže čím viac som prečítal, tým mi bolo smutnejšie. z tej knihy je zrejmé, že civilizácia raketovým tempom – hlúpne. až tak, že „šikovní“ marketéri túto hlúposť zneužívajú na presadzovanie svojich predstáv o svete. na rozklad spoločnosti, deštrukciu pravidiel, zvyšovanie zloby a agresivity, o ktorých majú mylnú predstavu, že ju zvládajú a že ich dovedie ku konečnému cieľu, čiže ovládnutiu sveta, v ktorom budú neobmedzenými pánmi.
dnes som si prečítal pekný novinový titulok: Kdo spí v demokracii probudí se v totalitě. presne toto sa teraz deje u nás.
a potom som si prečítal, ako taký útok skutočných debilov dokáže ničiť život - ak máte možnosť, prečítajte si posledný list ZHK na SME.
popri tom všetkom vyzerá teória o plochej Zemi len ako smiešna zábavka stredoškolákov. žiaľ, je na ňu nalepená horda skutočných zločincov, ochotných pre svoj cieľ obetovať kohokoľvek.
poučné a dobré čítanie, hoci nie práve najľahšie.

Štítky knihy

konspirace konspirační teorie dezinformace

Autorovy knížky

Kelly Weill
americká
2023  92%Plochá, nikoli kulatá planeta

Kniha Plochá, nikoli kulatá planeta je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x