Platónova péče o duši a spravedlivý stát

Platónova péče o duši a spravedlivý stát
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141634/platonova-pece-o-dusi-a-spravedlivy-stat-141634.jpg 5 3 3

Sv. 14/4: Rekonstrukce přednáškového cyklu Jana Patočky ze školního roku 1971–1972 pořízená na základě magnetofonových nahrávek a zápisů posluchačů. Byl to poslední cyklus, který Patočka proslovil na Filosofické fakultě UK, než byl donucen odejít do důchodu. Text zde vychází vůbec poprvé. Nebyl uveřejněn ani v samizdatovém Archivním souboru prací Jana Patočky, protože se jej teprve nedávno podařilo sestavit.... celý text

Přidat komentář

PMR
27.12.2020 5 z 5

Bude asi nedílnou součástí české filosofie, že každý přinejmenším několikrát za život zjistí, že Jana Patočku prostě podcenil. Týká se to, myslím, především této knihy.
Ve světové filosofii je člověk na ty vrcholy tak nějak více připravený...

jakub2199
28.03.2019 4 z 5

Mám poněkud rozporné pocity při hodnocení této knihy, protože většina mých výtek je rozhodně přičitatelná buď rozhodnutí editora a nebo původní formě textu, tedy přednášky (mluveného projevu), zato myšlenky samotného autora jsou nanejvýš zajímavé, přestože v mnoha místech složitě zvládnutelné. Ne nadarmo se říká, že veškerá západní filosofie není než série poznámek k Platónovi. Z tohoto výroku musíme takříkajíc dovodit určitou míru komplexnosti autora a jím probírané látky. Přednášky, z kterých je tato kniha sestavena, se zabývají těmi z nejsložitějších témat v platónově filosofii - tedy duši a uspořádání společnosti. Tedy témata v žádném případě triviální. Nosnými dialogy výkladu jsou z platónských textů Gorgias, VII List a Ústava, přestože se pracuje i s jinými texty. Především musím zmínit výhradu, kterou mám k rozhodnutí editora v textu užívat slova v originálním řeckém skriptu bez jakéhokoliv překladu. Nechce se mi věřit, že by znalost starořečtiny byla v naší zemi rozšířenější než latiny a proto je rozumné předpokládat, že čtenář nebude textu rozumět - i pouhý přepis pod čarou s převodem slov do latinky by byl dostatečný. Takto jsem bohužel četl pasáže a jejich obsah pro mě zněl přibližně takto: jelikož Platón rozlišuje X a Y když hovoří o X, tak musíme chápat že směšovat význam X a Z by bylo nerozumné - tedy takřka nesrozumitelné, i přes mou počáteční snahu si pamatovat Patočkou vysvětlená slova se jejich počet postupem doby rozrostl tak, že jsem marnou snahu rovnou vzdal. To samozřejmě není chyba pana Patočky, v mluveném projevu, jak byl text přednesen by byl samozřejmě studentům srozumitelný. Dokonce i Patočka u většiny posluchačů nepředpokládal předchozí znalost vykládaných textů ač ji rozhodně doporučoval. Ovšem jinak jde rozhodně o skvělý výkladový materiál k porozumění platónových textů. Především tím, že dává určité dialogy do vzájemné vazby a samotnou přednášenou látku do historického kontextu čímž její pochopení výrazně zjednodušuje. Nejspíš nešlo o nejšťastnější volbu jako první seznámení s dílem Jana Patočky, ale rozhodně spokojenost. Bezpochyby až přečtu Ústavu, tak se ke knize znovu vrátím (i když lekce starořečtiny nádavkem by rozhodně neuškodila).