Věže Zanidu

Věže Zanidu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28065/bmid_veze-zanidu-1sw-28065.jpg 3 7 2

Planeta Krišna série

< 4. díl >

série: Planeta Krišna díl v sérii: 4 Kniha obsahuje dvě novely Věže Zanidu a Zešská panna, které chronologicky zapadají do celého cyklu postupného zkoumání pohádkově krásné i záhadné planety Krišna.

Dobrodružné Romány Fantasy
Vydáno: , Mustang
Originální název:

The Tower of Zanid , 1958


více info...

Přidat komentář

hanak_v_exilu
08.02.2024 3 z 5

Série v níž všechny názvy obsahují jméno začínající na Z pokračuje svým nejslabším dílem. Tentokrát jde o dvě novely s tématem technologického pokroku krišnanské společnosti. Do obou autor vlámal sadistickou scénu narušující dojem odpočinkového dobrodružství, který si série úspěšně držela. Víc mě zaujal druhý příběh, odkazující na předchozí události a vracející do děje jednu z bývalých vedlejších postav. V tomhle podání jsem s ním skoro sympatizoval. Zešská panna je na slabší tři hvězdičky, Věž Zanidu na silnější tři.

ludek.n
20.05.2019 3 z 5

Věže Zanidu, podobně jako první kniha série o planetě Krišna, obsahuje dvě novely: Zešskou pannu a titulní Věž Zanidu. Oba příběhy jsou si v mnohé podobné: tuctový děj, samolibé dialogy, velkohubé plácání o ničem, nanicovaté charaktery a jednoduché primitivní vyvrcholení. Vlastně tady není nic, za co se brát, nic, co by hýčkalo čtenářovu dušičku. Kuriózní je také skutečnost, že jak samotná zešská panna, tak tajemná safqanská věž v Zanidu, nakonec v těchto příbězích nehrají až tak klíčové role, jak by se mohlo zdát z pojmenování novel. Jsou spíše kulisou pro zápletku, dotýkající se jiných úrovní a témat. Ale nakonec proč ne? Musím nicméně přiznat, že obě novely považuji zatím za to nejslabší, co jsem v Krišnanském cyklu četl a ty tři hvězdy jsou tentokrát hodně odřené a oprýskané.