Plakať prísne zakázané

Plakať prísne zakázané https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198632/plakat-prisne-zakazane-198632.jpg 4 42 42

Príbeh sa odohráva v rokoch po druhej svetovej vojne, keď v mnohých rodinách chýbali otcovia či bratia. Aj otec dvanásťročnej Márie Langerovej je nezvestný a jej chorá mama leží v nemocnici. Mária si veľmi želá, aby sa jej otec vrátil. Istý pán Katzenbeisser sľubuje, že by to mohol zariadiť - stojí to však kopu peňazí. Dievčatko mu dá peniaze, čo si spolužiaci vyzbierali na lyžiarsky zájazd - lenže Katzenbeisser s nimi zmizne a Mária už tuší, že naletela podvodníkovi.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Weinen streng verboten , 1977


více info...

Přidat komentář

simca9342
31.12.2023 5 z 5

"Z pravěku"
Peníze sice kazí charakter , ale u dobrých a čestných lidí tomu tak není. V případě dvanáctileté Marie, kdy se ztratily peníze, které měla za celou třídu na starost je řešení ztráty lehčí než se zdá. Za vše může Marie , které se obnos svěřil. Hrozí ji vyloučeni ze školy , ale její spolužáci ji věří. Ví co dělat a zjistí, co se dá. Podstatná informace míří ke škole. Márinka dala peníze cizímu člověku, který slíbil, že ji najde tatínka.
Tady platí sliby chyby . Muže už neviděla a peníze taky ne. Záhada a pátrání po zloději začíná.

LutherKing
05.10.2019 3 z 5

Pěkný čtení, miluju Simmela.


ToVy
16.08.2019 3 z 5

Třetí a poslední dětská kniha a celkově sedmnáctá kniha JMS. Jak už se dalo čekat, i třetí kniha má děti o něčem poučit. Autobus velký jako svět - boj mezi chytrostí a sounáležitostí a na druhé straně hlouposti a bezohlednosti, Moje matka se to nesmí nikdy dozvědět - o tom, jak nebezpečné je bavit se s cizími lidmi a konečně Plakat přísně zakázáno - o kamarádství, spolupráci, důvěře a spravedlnosti. JMS se v knize hodně odkazuje na německého spisovatele pro děti, jehož knihy v dětství snad každý Němec musel číst, proto nám připomínky tohoto autora až tam moc neřeknou. Ale myslím si, že je to skvělá knížka pro děti a myslím, že i dnešní děti by si všechny tři dětské knihy JMS měly přečíst, jelikož jsou dosti poučné, možná i kolikrát pro nás dospělé. Pro mě jako čtenáře JMS to byla spíš povinnost přečíst, abych docílil přečtení celé tvorby, už se těším na další klasickou simmelovku :-)

ferda16
22.11.2017 3 z 5

Musela jsem něco přečíst do čtenářského deníku a po zkušenosti s knížkou Moje matka se to nikdy nesmí dozvědět, jsem opět sáhla k tomuto autorovi. Sice už jsem byla méně nadšená, ale dala se přečíst.

cialexa
25.09.2017 5 z 5

Velmi milá kniha pro děti s malou detektivní zápletkou :-)

Nikamo
02.04.2016 5 z 5

Asi moja prvá kniha po rozprávkach.Veľmi sa mi páčila a páči dodnes.rada sa k nej vraciam.ale celkovo sa mi páči ako Simmel píše.jeho knihy sú pre mňa také psychicky a jednohubky

Cajda
10.10.2011 5 z 5

Pro děti super! Ale i já byla napnutá - já ale houby vydržím....