Písně dne a noci / Písně noci a dne

Písně dne a noci / Písně noci a dne https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470713/bmid_pisne-dne-a-noci-pisne-noci-a-dne-wGf-470713.png 4 9 6

Pozoruhodná sbírka básní rozehrává v několika vzájemně se prolínajících rovinách šachovou partii talentovaného autora s citlivým čtenářem. Jemnými náznaky s působivými zkratkami a neprobádanými stezkami zve k nahlédnutí do intimity člověka věčně pochybujícího, jehož láska postupně naplňuje samu sebe a všechny okolní světy. Rozšifrovat jednotlivé vrstvy, brilantně a s jemnou ironií vyskládané do nepředvídatelných tvarů, bude pak satisfakcí pro každou otevřenou mysl, která se vydá na tuto strhující cestu.... celý text

Přidat komentář

lulucinax
24.02.2024 3 z 5

Děkuji autorovi za zaslanou knihu. Jedná se o netradiční sbírku básní, kde se prolíná poezie s prózou. Autor si pohrál s více perspektivami vyprávění a lze v ní najít i další příběh, možná příběhy. Nevím, zda se mi povedlo rozklíčovat vše, s poezií trochu bojuji :D
Sbírka je i typograficky zajímavě zpracovaná a četla se mi dobře. Bylo fajn si ji dávkovat, protože rozhodně vybízí k zamyšlení. Některé verše mě zaujaly a některé i rozesmály. Hlavní dějová linka vyprávěla o muži, který miluje ženu a ona jeho lásku neopětuje, respektive je s ním, ale jen fyzicky. Přišlo mi, že toto tam bylo omíláno neustále dokola, jen v jiné podobě.
Určitě můžu doporučit těm, kteří se rádi zamýšlejí a chtějí zkusit něco neobvyklého.

Jablunka23
22.02.2024 5 z 5

Vztah dvou lidí líčený se zvláštní odtažitostí, kterou já osobně považuji za přednost. Není to další sbírka, kde někdo obnažuje svoje bolístky, naopak velkou roli hraje sebeironie. Je to jako neúplná zpráva, výsledek pozorování, tu z hlediska objektu, jindy subjektu, s notnou dávkou neprozrazeného. K tomu úvahy o umění, literatuře, existenci někde mezi tím - těžko říci, co je hlavní, zda osobní nebo rovina "nadhledu". Jako celek odvážná, neobvyklá věc.


ZÓNA
24.01.2024 2 z 5

Co lze ještě označit za poezii a co již ne?
Možná by se na této knize mohla daná problematika vyučovat.
Osobně ji za poezii nepovažuji. Najdete v ní snůšku pocitů k jednomu vztahu, jistou míru sebetrýznění a bolesti, ale i lhostejnost a nezájem. Vše se kříží, proplétá.
Dle mého názoru by knize slušelo zeštíhlení s důrazem na faktická místa, které je čtenář schopný uchopit a přemýšlet o nich. Já jsem si z knihy odnesl torzo. Torzo něčeho, co nemá žádný původ. Jen nenaplněné obrysy.
Respektuji autora, jeho touhu popsat minulost a s ní spojené smutky a vzpomínky, jež opravdu může nakonec vstřebat jen on samotný.
Bolestivé okolnosti rozpadu vztahů si téměř každý prožil sám.
Ale skutečně bolestivě je popsat? Aby zaujal i ostatní?
Zřejmě práce pro skutečné mistry.
Začátek sliboval mnohé. Další stránky naplnily očekávání jen velmi částečně...

PoetickaM
10.10.2021 5 z 5

Už dlouho jsem nečetla něco tak provokativního, skutečného,snového, milého, bizarního
V jedné knize tři. Těším se na další

uzivatel6780
27.05.2021 5 z 5

Tohle se stalo velmi rychle mou srdcovou záležitostí. Autor (zřejmě ve své prvotině) stvořil něco, co se velmi těžko uchopuje. Za prvé to na mne ani nepůsobí, jako kdyby to bylo napsáno v Čechách, člověk má pocit, jako by se ocitl v jakémsi bezčasí. Hlavně to není běžná sbírka básní, které by mohly stát o sobě. Tvoří příběh, navazují, gradují, zapadají do sebe jako skládačka. Je to skoro jako román, novela v poezii. Osobně se mi možná vůbec nejvíce líbily prozaické pasáže, které si chci brzy pročíst znovu, líbí se mi jejich chaotičnost a provokativnost :-) Udělalo to na mne dojem.

TaJeMa
07.05.2021 5 z 5

Nečtu poezii každý den, jsem spíše konzervativní čtenář, ale přijde mi, že na našem trhu je 90% detektivek a románů a jen malé procento poezie. Tuto knihu netvoří jen soubor básní, zde plyne celou knihou příběh lásky jednoho muže, jeho zpověď, touhy, vztek, jeho čekání. Co je velice osvěžující a nikde jsem to ještě v žádné knize neviděla, jsou vložené vsuvky v próze, dále poznámky pod čarou, vtipně a citlivě vložené, takže oddělují poezii, nechávají oddechnout v tom dobrém smyslu slova, abyste se mohli opět ponořit do úvah o lásce, zradě a smíření.
Knihu mohu jen doporučit a myslím, že by se mohla líbit i těm, kdo zrovna básně nemají na prvním místě.

Autorovy další knížky

Tomáš Král
česká, 1982
2023  80%Úterní poledne
2021  89%Písně dne a noci / Písně noci a dne
2023  100%Fragmenty devoluce