Píseň sirény

Píseň sirény https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510005/bmid_zhouba-jednoho-kralovstvi-63d68a35067a9.png 4 89 41

Princezna Lira je siréna z královského rodu a je ze všech nejsmrtonosnější. Ve své sbírce má srdce sedmnácti princů a je uctívána po celém moři, dokud ji ovšem zvrat osudu nedonutí zabít příslušníka vlastního druhu. Aby mořská královna potrestala svou dceru, promění Liru v to, co se jim nejvíce hnusí - v člověka. Lira, zbavená své písně, musí do zimního slunovratu odevzdat mořské královně srdce prince Eliana, nebo navždy zůstat člověkem. Oceán je jediné místo, které princ Elian nazývá domovem, přestože je dědicem nejmocnějšího království na světě. Lov sirén je víc než jen podivný koníček - je to jeho poslání. Když zachrání v oceánu topící se ženu, zjistí, že je něčím víc, než se zdá. Slíbí, že mu pomůže najít klíč k definitivnímu zničení celého siréního rodu - ale může jí věřit? A kolik dohod bude muset Elian vyjednat, aby zlikvidoval největšího nepřítele lidstva?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

To Kill a Kingdom , 2018


více info...

Přidat komentář

Veju007
18.04.2024 4 z 5

Pirátské dobrodružství, to je přesně to, co na vás během čtení čeká. Lira se zprvu jeví téměř jako jasný záporák, ale postupné odhalování jejího příběhu ukazuje opak. Sarkastické špičkování hlavních postav a pomalé objevování citů sice už není žádnou novinkou, ale do příběhu znepřátelených rodů se skvěle hodí a užívala jsem si to.

Autorka vymyslela zajímavý svět, až je mi líto, že se jedna o standalone. Zajímavé a originální pojetí Malé mořské vily a Pirátů z Karibiku, tak by se ve zkratce dala knížka shrnout. Čeká vás toho ale mnohem víc.

Booktopie
17.04.2024 3 z 5

Malá mořská víla ale trochu drsnější. Vlastně hodně. Autorka nám ukazuje příběh, kde ve vodách žijí smrtinosné sirény, které sbírají lidské srdce a především ty královské. Jejich písni nikdo neodolá a na všechny čeká smrt.

Princ Elian se ale rozhodl tyto mořské lovce lovit a zabíjet. Mezitím princezna Lyra má za úkol od své kruté královny zabíjet právě tyto odvážné prince.

Kniha má rozhodně potenciál, ale nepřišlo mi, že byl plně využit. Zápletek máme rovnou několik a svět máme rozhodně dobře vykreslený, ale něco mi tam chybělo. Přestože kniha byla všude opěvována, tak nemohu říct, že to je taková pecka.

3/5

IG: Booktopie


Deia
25.01.2024 2 z 5

Neviem prečo sa ja na toto dám stále nahovoriť (ešte k tomu sama sebou). Stále ma zaujme pekná obálka, zaujímavá anotácia a dobré hodnotenia. Ale tieto YA fantasy sa mi skoro nikdy nepáčia a ani táto nebola výnimkou. Prišlo mi to celé príliš teatrálne, zbytočne dramatické, s nie veľmi sympatickými hlavnými postavami. Hlavne Lira mi liezla na nervy, bola neskutočne arogantná a správala sa ako rozmaznané dieťa. Taktiež o sebe (a teda nielen ona) hovorí ako o legendárnej Skaze princov - no neviem ako niekto môže byť hocijakou skazou, keď má iba 17 a vraždí raz do roka, ale dobre. Elian si zas myslí, aký hrozný vrah on je, lebo zabíja sirény, ktoré sú pre ľudí nejakými monštrami. No ani jeden mi nesadol a ich príbeh ma vôbec nezaujímal, do čítania som sa musela viac-menej nútiť. A tiež tam bolo dosť veľa nelogických vecí. Ale aby som nebola len negatívna, prostredie bolo celkom fajn, plavba na pirátskej lodi tiež a svet sa takisto zdal zaujímavý, aj keď veľmi rozvedené to tam nebolo. No, snáď ma nabudúce zaujme niečo, čo sa mi bude páčiť viac, aj keď pevne dúfam, že ďalšej YA fantasy s peknou obálkou odolám (aj keď asi márne :D).

Jaehyun
20.01.2024 4 z 5

Na Píseň sirény jsem se dlouho těšila a bylo to pro mě celkem překvapení. Je to takový retelling na Malou mořskou vílu, jen krutější a docela bych si to umělá představit zfilmované.
Navíc se jedná o standalone, což já ráda. Jen tedy překlepů tam bylo docela dost, nicméně za sebe můžu doporučit, pokud máte rádi drsnější pohádky a mořské panny.

TaLu
08.01.2024 4 z 5

"Malá mořská víla" jinak- drsnější, a rozhodně ne pohádková. Autorka si dala práci s vytvořením světa. Dobrodružný příběh kde se to v mořích hemží smrtonosnými sirénami a mořskými pannami. Na souši se jim pokoušejí vzdorovat lidé ve stech královstvích. Oceánu vládne jedna krutá královna, která ze své dcery vytvořila zkázu princů. Bude mít princezna naději získat znovu ztracenou lidskost a uchrání princ své srdce?
Kniha má několik zápletek a napínavého gradování děje. Posádku lodi spojují nelehké osudy jednotlivců a přátelství.
Přišlo mi, že když autorka tak zevrubně vykreslila daný svět, že by do něho mohla zasadit nějaký další příběh týkající se jiných lidí z jiného království. Celá kniha mi totiž chvílemi připomínala dlouhý prolog. Krásná obálka určitě zaujme čtenáře.

Ann1307
03.12.2023 3 z 5

Píseň sirény je takový retteling na Malou mořskou vílu. Jen ještě trochu brutálnější.

Lira je dcerou Královny moří je tudíž princeznou a je nejvražednější ze všech sirén. Přezdívá se jí Zhouba princů, protože se každý rok na své narozeniny vydává na lov dalšího prince, kterému z těla vyrve srdce. Je krutá, ale ve skrytu duše ji to netěší. Tohle monstrum z ní udělala její matka. A Lira by se jí ráda postavila. Což se ji brzy doslova povede, protože jí její matka prokleje a ze sirény s ocasem se stane člověkem s nohama, na které se může postavit, ale jsou poněkud vratké, stejně jako její osud.

Princ Elian je na své lodi uprostřed oceánu jako doma, mnohem víc než ve svém království, kterému by měl brzy vládnout. On nechce. Jeho cílem je vyhubit sirény a cestovat světem křížem krážem. Potřebuje svět zbavit tohohle zla a především Zhouby princů, která mu nedávno zabila přítele.

Jenže jednoho dne Elian zachrání tonoucí dívku, ze které se vyklube právě naše Lira, která od matky dostala za úkol získat Elianovo srdce, aby zlomila svou kletbu.

Lira Elianovi slíbí, že mu pomůže najít klíč k vyhubení sirén, jenže může Elian věřit neznámé a podezřelé dívce? A může Lira najít řešení, jak zastavit tuhle šílenou válku mezi sirénami a lidmi?

Námět supr! Moc mě bavilo prostředí i magie kolem sirén. Přála jsem si, abych příběh hltala, ale bohužel se to nestalo. Ani Lira ani Elian mi nebyli sympatičtí a vývoj jejich vztahu jsem jim nevěřila. :(

Na tuhle knihu jsem se moc těšila, protože v zahraničí byla hodně vidět a já rettelingy můžu. Ale jsem trochu zklamaná.

Za prostředí a námět dávám 3/5

okeey
23.11.2023 5 z 5

Sakra povedený retelling Malé mořské víly!
Pohádka, jak ji neznáme. Sarkasmus, rozpravy na úrovni a nekonečná dávka krutosti, ale samozřejmě se tu najde i romantika.
Příběh má pozvolnou gradaci, ale vyústění tedy stojí za to. Byla to jízda a kniha se mi četla moc hezky. Líbí se mi, jak si autorka pohrála s charaktery postav.
Rozhodně originální "Malá mořská víla". Doporučuji.

Vikinka224
29.10.2023 4 z 5

Knihu jsem objevila na Tiktoku, v zahraničí je vyhlášená a často opěvovaná.
Nakonec nebyla vůbec špatná. Četla jsem ale ji na můj vkus moc dlouho, někdy jsem se musela nutit, a to hlavně v první polovině. Kolem 200. stránky mě ale děj chytil a nepustil, dočetla jsem za jedno ráno.
Lira je skvělá postava, není nudná, stejně tak Elian a zbytek jeho posádky.
Konec byl drsný, ale krásný. Všechno se vyřešilo a přišel happyend, to já ráda.
Co mi ale trošku vadilo, byly některé věty. Jako by v nich chybělo jedno nebo dvě slova, někdy prostě nedávaly smysl a já je musela číst několikrát, abych je vůbec pochopila. Jestli je to psaním autorky nebo překladem, těžko říct.
5 hvězdiček si asi nezaslouží, ale takové 4-4,5 určitě.

Wajny
16.10.2023 4 z 5

Píseň sirény mi dala hodně zabrat, četla jsem ji 4 měsíce a někdy jsem ji odložila i na 14 dní. Paradoxně jsem, ale s příběhem spokojená. Nové pojetí Mořské víly bylo originální a tajemné.

Příběh má velmi pomalé (místy trochu nudné) tempo, ale vše vylepší skvělé inteligentní dialogy, sarkastické poznámky a vtipné momenty. Nechybí zde ani akční momenty, ty jsou spíše až v závěru. Kniha se odehrává v novém světě, kde je nepřeberné množství nových států, které mají vždy něco ryze typického pro něj samotný. Škoda jen, že nebyly více využity, já bych se o nich rozhodně chtěla dozvědět více. Příběh má skvělou temnou atmosféru a vy si rozhodně nepředstavujete při scénách červenovlasou disney Ariel.

Příběh je vyprávěn z pohledu obou postav – sirény Liry a lovce sirén/Zlatého prince Eliana, i když se může zdát, že ty dva nemají nic společného, tak je dost věcí spojuje – očekávání rodiny, předurčenost, a nebo i samotné vzepření osudu. Kapitoly jsou krátké, neopakují se a přechod mezi nimi je dobře načasovaný.

Hlavní postavu Liru jsem si oblíbila hrozně snadno. Bavilo mě její sebevědomí, hlavně když si neuvědomovala, že už není taková badass hrdinka jako byla v moři. Její prořízlá pusa je skvělá. Mám hrozně ráda tyhle aktivní hrdinky, které se nebojí téměř ničeho. Líbí se mi, že Lira ušla dlouhou cestu a její proměna byla uvěřitelná a postupné uvědomování dobře popsané. A i když ta změna byla obrovská, pořád si ze sebe obrovský kus zachovala.

Mužská hlavní postava Elian je pro mě trochu záhadou. Chybělo mi zde větší ponoření do jeho nitra, některé jeho pohnutky jsem nechápala a taky jsem čekala větší využití jeho kompasu. Ten mi totiž přišel extra zajímavý a já se těšila na jeho využití.

Romantická linka je ze začátku okrajová, pozvolná a až na konci se více rozvíjí. Líbí se mi, že autorka netlačí na pilu a mermomocí je nikam netlačí. A možná i samotnou hvězdičku dávám za ten krásný polibek!

Píseň sirény doporučuji všem, kteří mají rádi drsnější a krvavější pohádky a nevadí jim pozvolnější tempo příběhu.

Instagram - Nikmakbooks

Dragell
10.10.2023 3 z 5

Máte rádi retellingy? Tak to se vám právě jeden připletl pod ruce. Malá mořská víla jako vyšitá, ale až dokonce netušíte, jak to všechno dopadne. Jak je to možné? Protože si bere něco z té Disneyovské a něco z té od Andersena.

Takové typické oddechové young adult, škádlivá atmosféra, pozvolná romantická linka, ale také akční momenty. Díky umně využitých prvků si příběh drží svižné tempo, výborně se čte a čtenáře unese na vlnách do neznáma.

Pokud se rádi vrtáte v nesrovnalostech, občas na vás nějaká ze stran knihy vykoukne. Je to prostě jen oddechové počtení s příjemnými překvapeními a zajímavými situacemi. Jestliže se nehodláte v knize vrtat, rozhodně si ji užijete.

obedova.pauza
10.10.2023 4 z 5

Napadlo vás někdy, jak by to asi vypadalo, kdyby Ariel nepřišla na souš okouzlit prince ale zabít ho? Píseň sirény je tak trochu retelling na Malou mořskou vílu, ale o něco krvelačnější. Za mě se jedná o super jedno dílové YA fantasy.

DreamerX9
04.10.2023 4 z 5

Kniha je originálním přepracováním klasiky Malé mořské víly.

Líbilo se mi jak autorka vykreslila hlavní postavu, která nezná nic jiného než krutost a kruté zacházení a s proměnou v člověka si začne uvědomovat hodnotu lidskosti ale především se sama mění a poznává jaký je lidský svět.
Co se týče "prince" kapitána tak jeho postava i charakter mě bavili i špičkování mezi ním a Lirou a to jaký byl.
Napínavý konec i krásné vykreslení světa.
Čím mě kniha trošku zamrzela byla natahováním neurčitých věcí a utnuti konce.
Jinak ovšem krásná obálka a pokud bude přeložena další autorčina že série tisíc království ráda si přečtu.

cestina_s_linus
16.09.2023 4 z 5

Tato kniha mě mile přakvapila. Slyšela jsem na knihu dost chvály a bála jsem se, abych nebyla zklamaná. Autorka nám představuje svou verzi malé mořské víly, kterou vypráví dost originálním a svérázným způsobem. Já jsem si čtení užila. Kniha má své tempo, které je místy pomalé (až nudné), ale vzápětí jsme autorkou odměněni vtipnými dialogy a trefnými hláškami. Naše hlavní hrdiny pojí společné dilema - vyhoví očekáváním, nebo se vzepřou osudu. Líbí se mi postupná chemie, která mezi Lirou a Elianem vznikne. Myslím si, že kniha stojí za přečtení, ale doufám, že se jedná o samostatnou knihu. Myslím si, že případné pokračování by už nebylo ono.

Matri
05.09.2023 4 z 5

"Čo tu robíš?" opýtam sa.
Mykne plecom. "Čo mi ide najlepšie."
"Lezieš mi na nervy?"
"Zachraňujem ťa," odvetí a zdvihne šabľu.
"Už po druhý raz. Niežeby som to počítal."

Na knihu som bola už veľmi dlho nesmierne zvedavá, a že teda bolo na čo! Ako sa spomína, ide o retelling na Malú morskú vílu (a ja tieto netradičné poňatia rozprávok naozaj môžem!). Avšak rozprávková Ariel sa mení na svoju o kvapku krvavejšiu verziu Liru ;-)
Liru som si obľúbila pomerne ľahko. Jej postava prešla v knihe dosť veľkým posunom. Na začiatku svojej púte ako "Skaza princov", mala jasný cieľ, prešla dlhú cestu a našla niečo, čo určite nehľadala, ale veľmi jej to pomohlo. Jej aj celej jej ríši (a nevravím o drahokame) ;-)

"Asi to vyznie zvláštne, ale namiesto toho, aby som mu vzala srdce, dúfam, že si on vezme to moje."

Princ Elian nebol o nič menej zaujímavou postavou! Milovala som ich sarkastické doťahovania (nie len s Lirou, ale s celou posádkou lode - mimochodom aj tých som si moc obľúbila!).
Kniha sa čítala svižne a dej nestráca na tempe, nemá hluché miesta a je oživený mojim obľúbeným humorom.
Opäť ale váham s hodnotením... na môj osobný pomyselný top to asi nie je, ale určite sú to lepšie 4 hviezdičky, možno aj 4,5 ;-)

"Vypustím z hlavy myšlienky na výpravu, na kráľovstvo. Na celý svet. Zrazu mám pocit, že existujú v inom vesmíre a že tu, v tomto okamihu, existujem iba ja, moja loď a dievča s oceánom v očiach."

Lutzinka
22.08.2023 4 z 5

Překvapení.
Nejlepší kniha o sirénách/mořských vílách/vodních příšerách, co jsem zatím četla.
Dynamika mezi hlavními postavami byla opravdu dobrá, humor, slovní přestřelky výborné.
Četlo se to samo, nemám moc co vytknout, asi mi to zrovna dokonale sedlo do nálady.
Jenom bych možná uvítala trochu lepší náhled do mysli Zlatého prince, jeho hlubší myšlenky, pocity, a častější využití kompasu. Tam byl rozhodně potenciál nevyužitý.

maria3444
15.08.2023 1 z 5

Píseň Sirény

Kniha ma oslovila svojou obálkou ale aj anotáciou, ktorá sľubovala retelling na malú morskú vílu.
Začalo to sľubne... Lira je chladnokrvná vrahyňa princov, Elian je očarujúci princ, ktorý sa snaží nastoliť poriadok vo svete.

Ale po čase v tom začal byť chaos. Svet bol jedná veľká zlepenina všetkého. Spájalo sa tam neskutočne veľa legiend a histórie, ktoré boli vymyslené narýchlo a celkovo to nedávalo žiaden zmysel.

Postavy sa tiež nejak moc nevyvíjali. Bol tu síce mierny obrat v Lirinej postave. Tešila som sa na túto knihu. Tešila som sa na skvelý retelling, ktorý na bude baviť ale častokrát som sa pristihla ako sa do čítania nútim pretože ma to vôbec nebavilo.

O to viac ma mrzí, že mi kniha nesadla, keď vidím ostatných ako sa im páčila. Dávala som jej šancu a aj keď koniec bol fajn(posledných 70-80 strán, ktoré ma bavili) ale začiatok mi vôbec nesadol.





Za recenzný výtlačok ďakujem @nakladatelstviocelot

Ahmose
25.07.2023 4 z 5

Táto kniha ma veľmi milo prekvapila a skvele mi sadla do nálady. Jedná sa o temný retelling na Malú morskú pannu. Na to, že je Pieseň sirény YA si autorka dala záležať a vymyslela svet s celkom dobre premysleným náboženstvom. World-building samotný nie je síce rozvrhnutý ideálne, niektoré opisy boli monotónne. Nad niektorými naivne popísanými detailmi ohľadom kráľovstva som sa musel pousmiať, pretože tak by žiadna monarchia naozaj fungovať nemohla, nič-menej pre dej samotný to nebolo dôležité. Kniha má skvelú atmosféru. Hlavné postavy sú sympatické. Veľmi oceňujem, že príbeh je písaný z pohľadu oboch postáv a môžeme tak sledovať ich vývoj. Nie som si celkom istý, aký postoj mám zaujať voči Lirinim siláckym rečiam pár sekúnd predtým, ako dostane nakladačku. Ťažko povedať či to bol autorkin zámer alebo si to neuvedomila. V iných knihách by mi to určite vadilo, v tomto prípade mi to prišlo komické a dobre som sa bavil. Myslím si, že je dôležité mať na túto knihu náladu a asi ju nebrať celkom vážne. Je to proste rozprávka pre mladých dospelých a na to, že sa jedná o debut, tak si myslím, že je to slušné. Hodnotím slabšími štyrmi hviezdami. Pamätáte si ešte na knihu Tiene medzi nami ? Toto je podobné, len lepšie.

Ketfl
24.07.2023 4 z 5

Kniha Píseň sirény rozhodně přiláká čtenáře zajímavou anotací a také krásnou obálkou. Mnoho čtenářek mělo rádo v dětství Malou mořskou vílu, takže tento retelling tímto také získává na zajímavosti. Rozhodně tu ale neočekávejte nějaký sladký pohádkový příběh...

Hlavní hrdinka Lira je totiž pěkně krvežíznivá siréna, která sbírá srdce princů a pak si je zahrabává do písku "u sebe doma". Tím se chce zalíbit také své matce, královně moří, kterou má jednou v jejím postu nahradit. Jenže královna svou dceru nemůže vystát, a proto když se jí naskytne příležitost Liru potrestat za její neposlušnost, tak rozhodně neváhá a svou dceru prokleje do lidské podoby. Odpuštění se Lira dočká pouze v případě, že své matce přinese srdce obávaného zabijáka sirén - prince Eliana. Problém je, že v lidské podobě Lira nemůže použít svou největší zbraň - píseň sirény.

Chvíli mi trvalo, než jsem se vžila do světa, ve kterém se příběh odehrává. Autorka si totiž vymyslela svůj vlastní svět, který byl plný složitých názvů a zvláštností, takže mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala. Musím ale říct, že takový ten temný vibe tomu dodal docela grády, autorka se kolikrát nezdráhala napsat vše dost surově a drsně. Jakmile se příběh přesune na Elianovu loď a naše ústřední postavy se setkají, tak mě příběh opravdu pohltil. Dynamika vztahu mezi Lirou a Elianem, i Elianem a jeho posádkou, mě moc bavila. Celkově povaha Liry mi přišla dost vtipná, zvlášť když to u ní bylo "co na srdci, to na jazyku". Dost mě bavilo i její sebevědomí, kdy si neuvědomovala, že na souši to není taková badass hrdinka jako v oceánu a kolikrát se jí to pěkně vymstilo. I přesto bych si ale představovala trochu větší chemii mezi Lirou a Elianem. Konec mi přišel trochu uspěchaný a celkově jsem u knihy postrádala takový ten wow efekt, přesto si myslím, že jde o opravdu povedenou knihu, kterou byste neměli přejít bez povšimnutí.

Charmedka
09.07.2023 4 z 5

Píseň sirény je retelling na Malou mořskou vílu, ale rozhodně nečekejte pohádku o sladké Ariel, která se zamiluje do lidského prince Erika. Tohle je mnohem drsnější, syrovnější a rozhodně krvavější pohádka.

Tohle bylo fakt brutální a to v tom nejlepším slova smyslu. Neskutečně čtivé, zajímavý svět plný nadpřirozena a tak výborně podaný. Pro mě jedna z top knih letošního roku.

sd1992
05.07.2023 4 z 5

Sirena Lira je dcerou kralovny mori.. v celem mori budi respekt a to nejen diky svemu titulu.. ale proto, ze ma na svem konte jiz sedmnact srdci lidskych mocnych princu.. od koho vsak Lira respekt nema, je jeji matka.. a prave jen na jejim nazoru ji zalezi.. takze kdyz ji Kralovna mori za trest vezme jeji podobu a premeni ji v cloveka, Lira svou povinnost - uzmout srdce princi z Midasu, vezme velmi vazne.. je to jeji jedina cesta za vykoupenim a nadeji, ze se bude moci vratit do sveta siren a jednou jim vladnout .. Princ Elian ale nebude snadna korist.. pochazi sice z kralovskeho rodu a brzy se ma stat kralem.. ale kralovsky trun mu nic nerika, daleko vic si pripada doma na lodi Saad, na ktere se svou posadkou vyvrzencu podnika lovecke vypravy.. nelovi nikoho jineho nez sireny.. takze kdo nakonec zvitezi? Lira nebo Elian? A dokazi na sve vyprave najit oko kralovny Keto, ktere by Elianovi propujcilo moc jednou pro vzdy skoncovat s rodem siren? Nebo jej ziska Lira a vydobude si tolik chteny respekt kralovny??!

Pri nabidce k recenzi od @megaknihy_cz a @nakladatelstvi ocelot jsem po knize ihned sahla.. miluju vodu a podmorsky svet, takze fantasy odehravajici se v mori bylo neco pro me!! Pribeh byl skvely, obe hlavni postavy mely zajimavy charakter, i vedlejsi postavy z Elianovy posadky byly fajn! Chvili mi trvalo nez jsem se do knihy zacetla a celkove musim zhodnotit, ze nejlepsi byla posledni tretina, tam to melo grady!! ..ale nedokazu si vysvetlit, proc se mi pribeh spatne cetl i prestoze me bavil.. knihu jsem cetla dlouho a bylo v ni neco, kvuli cemu se mi na pribeh obtizne soustredilo. Mozna to bylo v knize, mozna ve mne.. ale byl to orisek :-O ale urcite doporucuji vsem, kdo ma rad fantasy a vodni svet, tak toto je ideal :) i na dovcu k mori bych ji brala :))

Štítky knihy

převyprávění pro dívky romantika mořské panny

Autorovy knížky

2023  80%Píseň sirény

Kniha Píseň sirény je v

Přečtených93x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce92x
Chystám se číst163x
Chci si koupit77x
dalších seznamech6x