Pevnost devíti věží

Pevnost devíti věží https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210627/bmid_pevnost-deviti-vezi-EnQ-210627.jpg 5 90 27

Jedinečná vzpomínková kniha, v níž autor s nostalgií a hořkostí vzpomíná na své dětství na afghánském venkově před tím, než se přes krajinu přelila historie – Rusové, Tálibán, mudžahedíni, nekonečná válka, která zničila všechno, co jí stálo v cestě, a rozvrátila staletou kulturu.

Literatura světová Romány Filozofie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A Fort of Nine Towers , 2013


více info...

Přidat komentář

jitka5135
18.12.2023 5 z 5

Krásná, čtivá, jasně psaná kniha o hrůzách, válce v Afgánistánu, kobercích, historii a současnosti. Doporučuji.

kannibal28
05.01.2023

pomerne zdlhave a ze začatku nudne čitanie potom to nabralo spad ale merať chlpi na cicine to je už vrchol


Ujfi1
29.12.2022 5 z 5

Skvělá kniha popisující život ve změnách zmítaném Afghánistánu.

intueri
30.05.2021 5 z 5

Mimořádné autobiografické dílo s velmi silným dějinným pozadím.. je až neuvěřitelné, co všechno rodina Qaise musela a zvládla přežít v rámci vládnoucích a válčících frakcí.. Přesto se nenechává ovlivnit žádnou z "filozofií" - stále věří v lidskost, dobrotu, moudrost starších, vzdělanost a pracovitost..
''Doufám, že tahle knížka vzbudí u ostatních zvědavost a zájem o pestrou afghánskou kulturu a společnost, která se tak nečekaně a z mnoha špatných důvodů stala středem zájmu celého světa.''

osman111
26.08.2020 5 z 5

Tato kniha je nádherná, ale nevím, jestli je to vhodné říkat. Je to podobné, jako to tvrdit o knihách z Osvětimi. Raději tedy použiji výraz působivá. A to hodně působivá. Nenásilnou formou se dozvíte o historii Afghánistánu (od vpádu Rusů, přes Mudžahedíny a Tálibán, až po Američany). Myslím, že to mnohým pomůže pochopit tyto události a vytvořit si na ně svůj úsudek. Pokud jste četli něco od Hosseiniho (doporučuji), tak tady tato kniha je mnohem tíživější a drsnější. Nebudu se rozepisovat o ději, ten si můžete přečíst v popisku. Jen bych chtěla tuto knihu zařadit do škatulky těch nezapomenutelných. Doporučuji ji všem. Má potenciál mnoho předat a taky poučit.

strana1-100
25.07.2020 5 z 5

Tahle kniha ke mně přišla náhodou, jako dar do našeho dobročinného bazárku, a jsem moc ráda, že se to stalo. Kvůli vnitřnímu pohledu do kultury, o níž jsem nevěděla nic, a událostí, jimž jsem doteď ani nerozuměla, ani nevěnovala moc pozornosti. Kvůli kráse jazyka i zvláštní poetice afghánské kultury, která je pro mě výrazná i přes popisované hrůzy. Moc se mi líbila část, v níž rodina cestuje po Afghanistánu a je pohostinně přijímána úplně cizími lidmi. Fascinuje mě skutečnost, že se padesátičlenná rodina objeví u dveří domu otcova přítele a on je všechny s radostí přijme a ubytuje a oni v jeho domě žijí šestnáct let. Mnoho krásných prvků včetně příběhů o Mullovi Nasredínovi.
Pátrala jsem, co dělá autor v současnosti. Ukázalo se, že odjel na čas studovat do USA, mezitím vyšla tato kniha (byla vydaná v řadě zemí světa) a vzhledem k některým kritickým prvkům v ní a také uveřejněným kritickým článkům se teď nemůže vrátit do Afghanistánu, kde je mu vyhrožováno smrtí. Nemohl přijet ani na pohřeb své matky v roce 2014, protože se otec bál, že by došlo k veřejnému útoku na něj. V roce 2018 se ve Spojených státech oženil s dcerou čínských imigrantů. Stále však touží vrátit se do své vlasti, i když je tak komplikovaná. Myslím, že i kdyby se pustil do druhého dílu své autobiografie, stále má o čem psát.

Sabina335
10.03.2020 5 z 5

velmi krasna kniha o autorove dospivani v Afghanistanu v obdobi nastupu Talibanu. doporucuji!!!

RendyaDav
10.01.2020 4 z 5

Kniha o Afghanistánu,kniha se čte velmi dobře,pěkně napsaná,čtivá….

Mayami
28.11.2019 5 z 5

Krásna sonda do života ľudí v Afganistane. Vojna je všade plná zverstiev, tu to tiež nebolo výnimkou. Vzala im všetko, strechu nad hlavou, živobytie, rodinu i priateľov, ale nevzala im radosť zo života a schopnosť otriasť sa zo všetkého zlého.

Eeva11
14.11.2019 5 z 5

Krásná a smutná kniha. V mnohém mi otevřela oči. Do teď jsem vnímala Afghánistán jako zemi plnou teroristů. Úplně jsem vytěsnila, že to mohla být dříve krásná země s historií, kde vše mělo svůj smysl, svůj pevný řád, vědomosti i schopnosti lidí se cenily. Dozvěděla jsem se mnohé o životě a myšlení tamějších lidí. Opět se ukázalo, co dovede válka, jak během několika měsíců vše, na čem si rodiny zakládají, změní na místo plné chaosu, bídy a utrpení, kde lidský život nemá žádnou cenu.

ZuzanaHabi
30.05.2018 5 z 5

Naprosto fantastická knížka! Životní příběh z těžce zkoušené země od dob sovětské invaze až po dnešek. Po přečtení se vymaníte ze zkreslené představy, že je to země nevzdělanců a teroristů. Autorova prvotina za 1*****. Kniha je nesmírně čtivá, všem vřele doporučuji!

TerezaJágrová
24.03.2018 5 z 5

Nádherná kniha o Afghánistánu. Kniha je čtivá,napínavá. Mohu doporučit.

dlabikk
13.03.2018 5 z 5

Hezká knížka o tom jak to v Afghánistánu bylo před tím vším zlem, kdy děvčata chodila po ulici v minisukních, na každém rohu byl salón krásy, ..... Pro mne poutavé čtení.

Vandiba
30.10.2017 3 z 5

Kniha se četla úplně sama - je čtivě a hezky napsaná. Občas jsem s nějakými pasážemi bojovala a některé popisy trestání jsem musela chvílemi rozdýchávat, ale i tak to bylo zajímavé čtení a rozhodně doporučuji přečíst.

Lemurka
27.10.2017 2 z 5

Já jsem skončila v půlce knihy, nemastný neslaný popis děje, už mě to nebavilo a ani nezajímalo, jak to celé dopadne ...

romana4049
19.08.2017 2 z 5

Autor nejspíš psal tak, aby to vyhovovalo evropským parametrům. Myslím si, že průměrný muslim, by se s knihou neztotožnil. Autor nehrábnul do lidských duší.

Veřenka13
12.06.2017 5 z 5

Velice zajímavá kniha, pěkně sepsaný příběh. Doporučuji přečíst, díky této knize je vidět, že ne všichni jsou zfanatizovaní Koránem a islámem. Pěkný popis toho, jak to vše začalo. Kniha k zamyšlení.

Silmarien
06.05.2017 4 z 5

Opis života jednej rodiny z Kábulu počas obdobia bojov mudžahedínov, následnom prevzatí moci Talibanom až po útoky USA na Afganistan po septembri 2001. Qais alebo "Kvajs" opisuje život svojej rodiny, cez pôvodný život na veľkom nádvorí v dome starého otca, ktorý okolo seba zhromaždil celú svoju rodinu, cez prvé problémy, rakety... Sťahovania a úteky, to všetko pretkané kultúrou a zvykmi z rôznych regiónov Afganistanu. Prežívanie obyčajnej rodiny, ktorá sa musela vyrovnať s komunizmom, vojnou, talibanskou nadvládou, nezmyselnými pravidlami a neustálym zápasom o prežitie a snahy znovu a znovu si nájsť miesto v spoločnosti a žiť podla vlastných predstáv.

Krutosť prelínajúca sa s neuveriteľnou pohostinnosťou a ľudskosťou. Na hlavu postavené príhody o mučeniach a keď mučiteľ následne zistí, že dotyčný je člen tej a tej "národnosti" tak sa zasmeje, povie "čo si to nepovedal skôr" a mučeného púšťa na slobodu...
Poetickosť vyjadrovania sa mnohých ľudí kontrastuje s každodennou realitou.

Barbanka
08.03.2017 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Doporučuji přečíst všem, kteří chtějí pochopit islám, korán atd.Házela jsem všechny kdo vyznávají Aláha do jednoho pytle, ale tato kniha dokazuje že nic není vždy černobílé...opravdu k zamyšlení....

Lenka.Vílka
07.09.2016 4 z 5

Neměla bych porovnávat s Lovcem draků, já si to uvědomuju, ale musím. Knihu Pevnost devíti věží beru jako suché vyprávění události. Ano, příběh sám o sobě emotivní je, ale z podaného stylu vyprávění jsem nevydolovala emoce žádné. Vyprávění malého kluka, z kterého jsem malého kluka necítila (autor není žádný stařík, mohl si vzpomenout). Jako deníček velkého kluka, který si snaží vzpomenout, jaké to bylo, když byl malý kluk, a moc mu to nejde. Že děj bude silný, jasné je. Vždyť to vypráví člověk z Afghánistánu! V tom případě už reším pouze popis ostatních událostí v rámci historickým událostí, se kterými prostě ohýbat nelze.

Štítky knihy

Afghánistán rodina dětství ságy afghánská literatura

Autorovy knížky

Qais Akbar Omar
afghánská, 1982
2014  90%Pevnost devíti věží

Kniha Pevnost devíti věží je v

Přečtených122x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených13x
Knihotéce48x
Chystám se číst96x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x