Petr Pan a Wendy

Petr Pan a Wendy https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29921/bmid_petr-pan-a-wendy-jgo-29921.jpg 5 86 19

Pohádkové vyprávění o chlapci, který nikdy nevyrostl.

Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Kentaur
Originální název:

Peter Pan , 1911


více info...

Přidat komentář

iLuciferie
19.03.2024 1 z 5

No já nevím, mně ten příběh přijde hrozně nekonzistentní, spousta děje je tak nějak vytržena z kontextu a naslepována na sebe ve velmi zvláštní koláž. A ano, výchovné to taky moc není. Ilustrace pěkné, některé nápady taky, ale to je tak asi vše..

ladyfromskye
28.04.2023 4 z 5

Vždycky mi ten příběh přišel hodně zvláštní a jako dítě jsem si k němu cestu nenašla. Knížku jsem tak otevírala hlavně kvůli těm nádherným ilustracím. Ani teď po letech, když už jsem dospělá, nedokázala jsem si k Petru Panovi najít tu správnou cestičku. Některé věci mi pořád připadají prostě divné. Ale ono to bude nejspíš taky tím, že ten text nebyl pokrácen úplně nejlépe a že by potřeboval několik hodin redaktorské práce, aby se hezky učesal. Na tohle já jsem citlivá teď a byla jsem na to citlivá i jako malá. Za mě tedy příběh tak za 3*, ale protože ilustrace jsou za jasných 5*, tak z toho máme poctivé 4*.


etranger
09.12.2020 3 z 5

Kniha s nádhernými ilustracemi, která mě jako dítě uchvátila. Avšak co na hodnocení přidávají ilustrace, to ubírá barbarsky pokrácený text původní předlohy, kdy se nezřídka dozvídáme o věcech, které byly z textu vypuštěny, např. k Petrovi a Wendy na skálu přilítne drak, který byl evidentně v původním textu již zmíněn.

MOu598
06.06.2020 5 z 5

Hezká knížka pro děti s nádhernými bohatými ilustracemi. Dobře se čte a příběh je mile podán (ráda bych si ale také přečetla originál, toto je úprava pro menší děti).
Kapitán Hák má na obrázkách hodně podobné oblečení a hlavně výrazy tváře jako Jack Sparrow.
Citát:
"Já nechci vyrůst a nechci se stát mužem... to bych byl jako dospělý."

luci33
17.09.2018 5 z 5

Doslova jsem ji milovala a teď ji milují obě moje dcery. Nikdy se mi žádné jiné vydání tolik nelíbilo jako toto, proto jsem tak ráda, že se mi z dětství zachovala.

TerezaU9
26.11.2017 4 z 5

Vzpomínka na dětství. Tenkrát milovaná knížka. Netuší někdo, kde dnes sehnat?

Eorin
04.04.2017 5 z 5

Tak předně si dodnes z dětství vybavuji ty nádherné ilustrace. A příběh, ten je nádherný po všech stranách. Myslím, že dětem může pomoci si nejen užít dobrodružství a hraní, ale zároveň jim dát nahlédnout do světa dospělých a nabídnout jim pomocnou ruku jistoty, že není zase tak špatné dospět.. A dospělým naopak může pomoci uvědomit si, že i ve své dospělosti není nic špatného na tom, aby si hráli se svými ratolestmi..
Nádherná kniha, nádherný příběh.

KaRei
18.08.2016 5 z 5

Úžasný příběh který jsem zbožňoval, doprovázený krásnými ilustracemi.
Mít tak tu možnost zůstat dítětem a nezestárnout :-)

Kingomolka
09.08.2016 5 z 5

Jedna z nejlepších pohádek ! :)

lapagerie
28.04.2016 5 z 5

Tuhle knížku jsme měly jako malé, pak se někam ztratila. bylo mi to líto, protože byla nádherná. Ty obrázky byly jak ze snu. Nakonec se mi podařilo ji sehnat v antikvariátu a s potěšením v ní čtu já i moje dcery...

tatjana1737
28.10.2015 5 z 5

Tuhle knížku miluji. Když jsem chodila na základní školu, měla ji spolužačka Blanka a já jí hrozně záviděla. Knížku jsem si opakovaně půjčovala, přepisovala do sešitu a pokoušela se překreslit i obrázky (které, když si je zpětně prohlížím, působí oproti předloze velmi vtipně). Nakonec se mi ji podařilo sehnat (u nějakého pouličního stánku - stála 99,-, což byly hrozné peníze, ale půjčila mi na ni sousedka, která šla náhodou kolem a kterou jsem musela dojmout tím, jak zoufale jsem tu knížku chtěla a jak jsem se bála, že když tamtudy půjdu další den, už ji mít nebudou) a dodnes se z ní těším. Při každém otevření na mne vždy dýchne ono okouzlení ze třetí třídy, takže knížka má pro mne neuvěřitelnou přidanou hodnotu. Moji zamilovanost určitě nezpůsobil jen samotný příběh, ale i naprosto půvabné ilustrace, které již tehdy podnítily moji obrazotvornost a v hlavě mi vyčarovaly nádherný svět, do kterého se stále bolestně toužím podívat. Doufám, že až jednou budu předčítat svým dětem, budou stejně jako já nezvratně přesvědčeny o tom, že Země Nezemě existuje.

Trenka
29.08.2015 5 z 5

„Potom jí Petr vyprávěl o tom, jak vznikly pohádky – jak se první dítě zasmálo, smích se rozprskl na tisíc kousků, které se všude rozkutálely, a tak vznikly pohádky.“

Přes sto let starý příběh o chlapci, který odmítá vyrůst stále uchvacuje děti i dospělé, fascinuje teenagery a vede je dokonce až k tvorbě tetování s motivy létajících dětí, pirátských lodí a hubiček v podobě žaludu a náprstku. A já se jim vůbec nedivím! Petr Pan není jen dokonalé převedení dětské fantazie a her na stránky knihy, ale také je plný symbolismu, skrytých významů a drsných životních pravd (i když silně říznutých romantismem a kýčem).

Celá recenze na mém blogu: https://procjehavranjakopsacistul.wordpress.com/2015/08/29/petrpan/

vipera
23.10.2014 5 z 5

Nejdřív jsem viděla filmové zpracování, které naprosto uchvátilo mou dětskou stránku osobnosti. Pak jsem toužila po této nesmírně krásně ilustrované knize, i když děj je upraven pro menší děti. Schramstla mi jeden deštivý kousek večera...Teď už jen přečíst originál, abych věděla, jak to bylo "doopravdy" :-)

reader.007
13.05.2014 5 z 5

Další srdeční záležitost z dětství. Příběh mě možná až tak neuchvátil, ale ty přenádherné ilustrace musí chytit za srdce snad každou malou princeznu. Poprvé jsem ji našla v knihovně a vrátit ji bylo hrozně těžké :-) No a když jsem pak objevila svět antikvariátů, byla to jasná volba ;-)

lady.kate
14.01.2014 5 z 5

Pro mě nezapomenutelná knížka mého dětství. Krásně napsaný příběh a ještě krásnější ilustrace. Často jsem se k ní vracela

Madluska
11.07.2013 3 z 5

Nevím, jestli jsem na ten příběh prostě moc stará, nebo jestli mi jen nevyhovovala úprava pro opravdu malé děti, ale zas tak moc mě Petr a jeho kamarádi neuchvátili (skrytý vtípek :-)), ba co víc - místy mi děj připadal až nevýchovný (což mi u pohádek obecně dost vadí). Konečně jsem ale zjistila, jak to bylo s Petrem Panem, kapitánem Jamesem Hookem, vílou Zvonilkou a dalšími známými postavičkami, jejichž osudy mě doteď míjely. Snad se někdy dostanu k původní knize. P.S.: Rozhodně se autorovi nedá upřít fantazie, protože tikající krokodýl nebo novofundlandská chůva se zpravidla na mnoha místech nevyskytují... :-)

Miss Utahraptor
13.01.2013 4 z 5

Příjemná pohádka pro děti. Někde možná až příliš stručná, jako by něco chybělo. Hodnocení zvedá obálka a celkově půvabné ilustrace.

čohynka
05.01.2013 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších dětských knížek.

Zdendin
09.09.2011 5 z 5

Jednoznačně moje nejoblíbenější dětská kniha, čtená neustále dokola. Kouzelné ilustrace spolu s dětskou fantazií mě zavedly do jiného světa.