Tulák

Tulák https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392391/bmid_tulak-O3J-392391.jpg 4 56 20

Peter Ash série

1. díl

Peter Ash se vrátil z války s jediným suvenýrem – bílým šumem – klaustrofobickým bzučením v hlavě, což je následek post-traumatického stresu, který ho přiměl strávit poslední rok života v ústraní. Z útěku před civilizací Petera vytrhne zpráva o smrti přítele, která ho donutí vyhledat manželku zesnulého mariňáka a pomoci jí s opravou zchátralé verandy, pod kterou najde nejen kufr plný peněz... Jakmile se Ash začne pídit po významu tohoto nečekaného objevu, ocitá se uprostřed spiknutí, které jej vede dál, než si dokáže představit…. A může ho dovést zpět do světa, do kterého už nikdy nechtěl vkročit.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Drifter , 2016


více info...

Přidat komentář

alekis
12.09.2023 5 z 5

SPOILER
Otevřeno trochu omylem... Není to poprvé. Po něčem sáhnu jen tak, a potom to přečtu. Ani teď nelituji.
Kniha je to napínavá a v lecčems poučná... Autor umí psát a především umí mlžit! Pořád jsem nevěděla co a proč, neboli: cui bono? Proč se ty věci děly, proč tam bylo tolik mrtvol, proč podivný týpek kupoval hnojivo a jiné nesmyslné věci... Co ten paklík dolarů pod verandou, hlídaný zuřivým a smrdutým psem? Prostě, trvalo to skoro až do konce: o co tady vlastně kráčí?

Autor nám předložil thriller a ještě něco navíc. Rozhodně doporučuji přečíst si jeho Poznámku v závěru. On se totiž kromě kriminálního děje zabývá válečnými veterány - koneckonců, hlavní hrdina Peter je mariňák, který se ze svých misí vrátil psychicky poškozený. Nesnáší uzavřené prostory... Ale jak má potom jako detektiv amatér vyšetřovat?

Nehodlám tu řešit, zda je nasazení amerických vojáků v různých místech světa oprávněné, nebo není. Není to o tom! Čtenář-ka si znova uvědomí, jak těžce působí na psychiku lidí prožitá traumata. A není to jen z válek všech staletí. Stejně tak si nesou svoje břemena přeživší z lágrů - a že jich také bylo a je víc druhů, ze žalářů pro odpůrce nejrůznějších režimů... a tak dál.
Kdysi jsem se naivně domnívala, že když skončilo utrpení, které člověk prožíval a on se vrátil domů do předešlého života, k rodině, všechno bylo zas v pořádku. Není to tak! Je to velmi často pokračující hrůza a děs... a lidé s tím žijí už od jeskyní...

Takže také o tom je tato kniha. Krom napínavého děje, kdy správní bojují se špatnými, a kdy někteří zdánlivě špatní v sobě objeví zasuté dobro, a zlo odvrhnou, kdy nakonec všechno dobře dopadne a smradlavý pes zavoní po jahodách... Tak krom toho je tu i připomínka - a pro mě veskrze všech - veteránů všech válek, všech jejich nalomených duší a jejich postižených rodin...
No, bohužel - tohle já tu nevyřeším.

kalache
07.09.2023 5 z 5

...psi mají vždycky rádi malé děti.Chutnají jako zbytky ze stolu...


čef
18.03.2023 5 z 5

Hrdina naplno připomíná Jacka Reachera ze série Lee Childa. Také veterán z válek s různými problémy pomáhá slabým v jejich boji. Tématem je samozřejmě tíživá situace amerických veteránů s posttraumatickým syndromem, propadlých drogám a hazardu, kteří jsou lehce zneužitelní k boji za neprůhledné cíle někoho jiného. Pro mne výborný román skoro jako něco od Childa.

Metuje
28.02.2023 3 z 5

Knížka překvapila, obával jsem se nějaké nudné záležitosti, ale celkem to ubíhalo a párkrát jsem byl i napjatej. Postavy nebyly úplně výrazný, téma veteránů možná až moc protlačovaný. Překvapilo mě, že autor nemá s válkou osobní zkušenost, což u knih podobnýho typu bejvá.

maličkán
11.02.2023 4 z 5

Kniha mne příjemně překvapila, ač nemusím akční knihy ani filmy. Tohle mne bavilo od začátku do konce, vyhovoval mi styl psaní.

lukaso89
24.10.2022 2 z 5

Mezi hlavní klady patří, že kniha je čtivá a svižně ubíhá, ovšem obsahově to je bída. Jednání postav je nejen neuvěřitelné, ale často i nepochopitelné. Zápletka i rozuzlení jsou napsány poměrně dramaticky, ale opět zcela neuvěřitelně. Počet mariňáků v knize několikanásobně překonává rozumnou míru a (ne)smysluplnost jejich jednání je již zmíněna výše. Knihu jsem dočetl, zajímalo mne, jak to dopadne, ale doporučit ji nemohu, přestože má jistě bohulibý cíl, kterým je upozornit na špatnou psychickou situaci vojáků nasazených na zahraničních misích po jejich návratu do "normální" společnosti.

Ronnie68
24.08.2022 2 z 5

Tuto knihu jsem dostala k narozeninám... Ale bohužel to nějak nebyl můj šálek čaje... Dlouho jsem se nedokázala do děje zcela začíst ... A nakonec mi připadal ze až úplný konec má nějaké prvky napětí ...

kokrokr
02.10.2021 3 z 5

Po zajímavém rozjezdu přišel v druhé půlce knihy mírný útlum. Možná to chtělo tuto část příběhu trochu proškrtat a zrychlit, jinak dobrý průměr.

konicekbily
18.09.2021 4 z 5

Zajímavý příběh amerického veterána po skončení jeho misí. Čte se velice dobře od začátku, ke konci je to podle mne přehnané, hodně nepravděpodobných scén. Ale autora beru, pokud něco ještě napíše tak si rád od něho zase něco přečtu.

evickakyticka
22.02.2021 2 z 5

Přečteno sice za dva dny, ale... Líbila se mi pouze první třetina knihy, kdy se příběh začínal rozjíždět. Každá kapitola končila tak, že jsem měla chuť číst další. Bohužel ale téma veteránů, přestřelek, bomb a únosů nebyl můj šálek kávy. Škoda.

jprst
31.12.2020 5 z 5

Náhodná volba, od autora jsem zatím nic nečetl a tak jsem nečekal nic mimořádného, o to větší byla moje spokojenost nad dobrou volbou. Plynulý a gradující děj bez zbytečných odboček schopný udržet čtenáře v napětí. Závěr, i když je poněkud přehnaný, celkový dojem z příběhu nijak nesnižuje. Prostě dobré počtení, což potvrzuje i vyjádření mé ženy: "Při četbě ani neusnul".

lucakuca
14.03.2020 3 z 5

Umím si Tuláka představit jako film. Jako dobrý film. Děj se pomalu převaluje jako vzduch v parném létě a za zvuku cikád (kulometné palby) se překulí do cíle. :-) Čtivé, nekrvavé.

Alma-Nacida
12.07.2019 4 z 5

Velmi příjemné překvapení. Knihu jsem si vybrala v knihovně jako letní oddychovku, ale udržela mě v napětí, nic mi nepřipadlo nedomyšlené, nudné ani sentimentální, z ničeho se mi neobracel žaludek, takže na thriller samé plusy. :-D Jediná výhrada je ke smrdutému psu umytému jahodovým šamponem. Tak to ne. Komu někdy smrděl pes, ten ví, že kombinace toho pachu s jahodama je nad síly kohokoliv s čichem. :-)

hanzmb
09.07.2019 4 z 5

Docela zajímavé čtení až po závěr. Ten je jak z béčkového krváku. Vysloveně nereálné a samozřejmě s americkým happy-endem. Až jsem zvažoval i jen 3*. Ale větší část knihy je to lepší.

zazvorka
20.04.2019 5 z 5

Slupla jsem knížku jako malinu - má spád a nemá hluchá místa. Zápletka se postupně hezky rozvíjí a na závěr vrcholí, vyhrají naši - co více si přát?
Také mi to - stejně jako níže alzbete 4340 - připomnělo Jacka Reachera.
Peter je sice méně suverénní superman, ale zase je to šetrnější chlapec - nevyhazuje oblečení po jednom použití.
Příjemné překvapení, prima čtení!

ArwenAragorn
03.04.2019 5 z 5

Bavilo mě to. Akční, napínavé. Je tady dobře popsána post-traumatická stresová porucha u válečných veteránů. Bála jsem se, že to bude jako knihy Lee Childa, kterého nemusím (jeho fanoušci mi snad prominou), ale byla jsem příjemně překvapena. A Mingus byl jedinečný!

kneslova
12.03.2019 4 z 5

Dobrá detektivka, sympatičtí hrdinové, hezká kniha, to mě baví-4,5 hvězdiček

alzbeta4340
06.03.2019 5 z 5

Modernější variace Jacka Reachera, která potěší každého fanouška. Petr, válečný veterán, sice není takový borec jako Reacher, protože má určité zdravotní potíže. Nicméně v kritické chvíli je překoná a zvládne všechny padouchy, na které natrefí.
Dost mě to bavilo.

iveta0254
12.02.2019

Nesnáším knihy se špatným koncem, tohle naštěstí není jedna z nich. Autor mě svým vyvrcholením příběhu mile překvapil. Kniha sice nebyla nabitá adrenalinem, spíše postupně plynula, nicméně čtení bylo příjemné a rychle ubíhalo. Konec o poznání akčnější, už to šlo ráz na ráz. Minguse jsem si zamilovala, charaktery v knize jsou osobité.

mikika
04.12.2018 5 z 5

dobrá zpráva pro příznivce Jacka Reachera a thrillerů s válečnými veterány vůbec, protože tohle je moc dobrý román s o dost uvěřitelnějším hrdinou. i v Milwaukee nebo kde zločin bují o sto šest..