Pět Tibeťanů

Pět Tibeťanů https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58624/bmid_pet-tibetanu-Nu7-58624.jpg 4 103 24

Staré tajemství himálajských údolí působí zázraky. Tato kniha je nedocenitelným zdrojem informací: pěti prastarých tibetských ritů, které jsou klíčem k udržení mládí, zdraví a vitality. Popisované rity využívají univerzální energii k tomu, aby přivedly tělo opět do rovnováhy. Tato činnost má blahodárné účinky tím, že blokuje „hormon smrti“ a normalizuje tvorbu hormonů žláz s vnitřní sekrecí. Když je toho dosaženo, mohou se buňky v těle opět obnovovat a prospívat, jak to činily, když jsme byli mladí. Můžeme pak vidět a cítit, jak „mládneme“.... celý text

Duchovní literatura
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Fountain of Youth , 1939


více info...

Přidat komentář

Lutzka
24.01.2024 4 z 5

Kniha sice není literární veledílo, ale je to hezký úvod pro ty, kdo chtějí začít cvičit 5 Tibeťanů, zabývat se více sebou, propojením těla, duše, zdraví a duchovna.

Jara.v
05.06.2023 5 z 5

Knihu jsem četla na doporučení a mohu ji s klidným srdcem doporučit dál. Je to sice taková jednohubka, ale skrývá v sobě opravdu hodně. Zapojuji se do cvičení.


Naďa2411
26.04.2023 5 z 5

Pramen mladí tj. téma knihy Pět Tibeťanů, která nám doporučuje denně cvičit 5 cviků (ritusů) abychom se cítili v našem těle zdravý, silný a mladý. Proč to nezkusit? Pro toho kdo cvičí pravidelně jógu, by to neměl být problém. Jdu do toho.

HannyC
19.09.2022 4 z 5

Nic není náhoda a pokud se vám do rukou dostane tato knížka, nechte si napovědět. Není třeba začít hned. Třeba je zamyslet se. Všechno má svůj čas, a pokud snad nejste připraveni, nevadí. Ono to přijde. ... Deset minut denně přeci není moc.

Lucie_1986
08.03.2021 5 z 5

Tuhle knizku mam v knihovne jiz nekolik let a prave ted me "neco" primelo, ze je ten spravny cas ji otevrit. Uvidime, co cviceni s Tibetany dokaze :-) Jinak moc prijemne cteni, vse naprosto srozumitelne a jasne.

Rihatama
06.01.2021 5 z 5

pět Tibeťanů
pět jogínských cviků
pět omlazujících ritů

Nadšený stoupenec jógy Ch. Kilham sepsal útlou knížečku tibetských cvicích, "které mu přinášely povzbuzení". Pramen mládí nepotvrdil (jak slibuje anotace), stejně jako informaci, zda cviky pochází opravdu z Tibetu. Možná bych se na to měla poptat, až zase nějakého Tibeťana potkám :-). Pěkně ale povídá o energetickém systému těla, který si dle něj člověk uvědomí zpravidla až tehdy, když dojde k jeho narušení. Stejně jako zjistí, že má slepé střevo, až se mu zanítí. Jednoduše pak člověka seznamuje se sedmi čakrami, hlavními energetickými centry, které energii rozvádí po celém těle. A oněch pět Tibeťanů, jak je autor nazývá, má umožnit čakrám fungovat co nejlépe. A ještě vás naučí správně dýchat. Není bez zajímavosti, že každý cvik je třeba opakovat maximálně 21x, což taky povzbudí. To přece není taková hrůza.... (myslela jsem si). Je to velice zajímavé, ale kdo není trpělivý, může jednoduše přejít hned ke cvikům.

Ano, ano. Já začala cvičit teprve včera. Poté, co jsem konečně vzala do ruky tuto instruktážní knihu, kterou mi před lety dal můj táta. Sám Tibeťany dlouho cvičil. Teď, kdy mu bude 82, už necvičí celou sestavu, ale cviky si přizpůsobil a mám pocit, že ještě dlouho nás bude provokovat svým energetickým potenciálem. No, a protože nějaký pohyb člověk potřebuje takjakotak, naznala jsem, že je čas uposlechnout tátovy rady. Kniha mě rozhodně neodradila. Už první cvik "tančícího derviše" mě zaujal :-), ovšem po docvičení sestavy všech 5 cviků jsem sic nevěděla nic o mých zakrnělých čakrách, zato mé tělo mělo pocit, že jsem jej pověsila na hodinu do komínu za ruce a za nohy. Tohle fakt je něco. Moje záda mi taky nezatleskala. Zapomeňte na posilovnu :-D. A já uvidím další den, co na mé jógovými cviky říká zmučené tělo. Jak to proboha můj tatík zvládal? Musím se poptat!

coquus
16.06.2020 4 z 5

Vždycky jsem o těchto cvicích jen slyšel, teď konečně přišel čas na přečtení knihy a poté snad dojde i na cvičení. Nechybí zde přitažlivá průvodní legenda, kterou však beru docela s rezervou. Nějaké pravidelné krátké cvičení je určitě zdraví prospěšné, takže proč nezkusit právě Pět Tibeťanů?

vlkcz
12.02.2020 3 z 5

Přečteno, teď to jen převést do praxe. Ale dvacet minut denně bych dát měl.

RendyaDav
14.01.2020 5 z 5

Knížka, kterou by každý měl vlastnit....Tady zjistíme tajemství ,které tak dlouho skrývali mniši ve svých himalájských klášterech....Tímto cvičením narůstá v každém z nás energie...
Každý člověk si přeje dlouhý život, ale nikdo nechce být starý...
Chceš-li si prodloužit život , zkrať svoje obědy a večeře...

zdenka4808
25.11.2019 5 z 5

Útlá knížka, četla se mi dobře. Cvičím teprve třetí den, takže výsledky zatím nejsou. Nicméně cviky se mi zdají dobré, protože protáhnou celé tělo. Jen doufám, že mi nadšení vydrží a zvládnu je 21 × opakovat :-)

Greenfingers
20.11.2019 3 z 5

Knihu jsem četl před mnoha lety a zaujala mě natolik, že jsem Tibeťany denně po ránu cvičil. Teď lituji, že jsem podlehl lenosti a po roce s cvičením přestal, podobně jako s jógou, pilates, spinningem a dalšími aktivitami. Nyní si své stárnoucí tělo utužuji hlavně prací na zahrádce a chůzí (rychlou). Denně udělám minimálně obligátních 10 000 kroků. Chůzi považuji za nejpřirozenější pohyb a pokud mi budou nohy ještě sloužit, vytrvám. Díky této aktivitě a úpravě jídelníčku (vynechání jednoduchých cukrů, o to více zeleniny) jsem během relativně krátké doby shodil 15 kg. Cítím se mnohem lépe:nejenom fyzicky, ale i psychicky.
Ale abych se vrátil k Tibeťanům: pokud si odmyslíte to tlachání kolem, samotné cviky mají něco do sebe. Stojí to rozhodně za vyzkoušení. Nebo se dá taky cvičit Pozdrav slunci. Když se o tom teď zmiňuji, asi s tím opět začnu.

senbja
16.05.2019 4 z 5

K józe mám daleko, cvičím nerada, ale Tibeťané jsou jediné cvičení, které jsem nakonec léta úspěšně praktikovala. Udržují nejen tělo v dobré kondici, ale i člověka v dobré pohodě. Po úrazu dvou končetin jsem nemohla pokračovat. Úpadek fyzické kondice na sebe nenechal čekat. A zcela jistě to není jen tím, že už jsem babka v letech. Tělo sice chřadne, nicméně neklesám na mysli. Je to dobré cvičení k udržení fyzické i duševní pružnosti, časově nenáročné, když si cviky osvojíte. Ale těch dvacet minut denně to chce pravidelně. :-)

Termina
25.01.2019 1 z 5

Ach ty duchovní literatury ...

PavlínaAlžběta
27.12.2017 5 z 5

Jako letitá milovnice jógy, jsem taktéž delší dobu praktikovala cvičení Pět Tibeťanů. Svým způsobem nenáročné cviky, pro lidi, kteří se vůbec nehýbou, necvičí, nemají kondici dá tato sada cviků zpočátku celkem zabrat. Co se týče povídání, opřené na filosofii tibetských mnichů atd, Jistě neuvěříte, že pouze tímto cvičením budete mít fyzičku a zjevem v 70 vypadat na 40. Přesto cvičení účinné je, ovšem musí se dodržovat správný postup, krok za krokem a každým dnem přidávat další řadu cviků, tím se navyšuje opakování každým dnem. Z hlediska léčebného jde o velmi účinnou sestavu cviků na obnovu pohyblivosti páteře a od páteře se odvíjí v našem těle vše. Zároveň z pohledu jogínů a jógy jde o speciální cviky, které otevírají čakry. Ovšem to je na delší povídaní. Pokud člověk nedodržuje pravidla cvičení a je skeptický k východní filozofii a samotnému cvičení, kniha určitě není pro něj. Jako jogínka doporučuji, tímto můžete vyzkoušet i jógu takovou, která má zázračné účinky na mysl a hlavně zdraví.

micha-ella
25.09.2017 3 z 5

Ať děláte co děláte, mládí, zdraví a vitalitu neudržíte! Vyzkoušeno.

Peleus
16.07.2017 4 z 5

Nedokážu říct, nakolik je příběhová omáčka ve smyslu "v devadesáti budete vypadat na padesát, které vypadají na pětatřicet" pravdivá, avšak podstatné je, že - - - to absolutně není podstatné!

Série cviků, které mnozí znají z jógy nebo i z rozcvičování v rámci některých sportů, má skutečně smysl. O to větší, že kniha klade důraz na pravidelnost. Pakliže vydržíte věnovat nějakou tu čtvrt hodinu denně protažení a zklidnění mysli, věřím, že pocítíte změnu k lepšímu.

P.S. Nejsem si jistý, kolik let si přetočíte na tachometru života, ale jako nakopnutí ke zdravějšímu stylu nemohu než Pět Tibeťanů doporučit.
P.S.2 Snad jen dva rozporuplné body.
1. Nesouzním s úplně prvním cvikem, točením se po směru hodinových ručiček.
2. Taktéž nejsem s to pochopit logické pozadí šestého ritu na přeměnu sexuální energie.

JosefHorák
21.06.2017 5 z 5

Cvičím podle tohoto systému několik let a je to úžasný startovač a energetizátor ;)

ji7967
05.10.2016 5 z 5

Skvělá kniha a naprosto úžasné cvičení!

HonzaK.
06.03.2016

Ta "příběhová omáčka kolem" se mi líbí, dává tomu jednoduchému systému cvičení na zajímavosti a atraktivnosti, ale co je hlavní, cvičení funguje (i jako gymnastika - bez nutnosti věřit na věci kolem čaker a duchovna). Je naprosto nepřekonatelné na záda (páteř), i na probuzení těla i mysli ráno před snídaní - cvičím takhle teď už pár let (prakticky denně, tj. ne s většími výpadky než 1-2 dny), doplnil jsem od počátku 3 cviky na krk (otáčení hlavy, náklony hlavy k ramenům, a k hrudníku) dle rady masérky, a vtipné je, že dík její radě už nepotřebuji její práci - masáže a baňky :-) Tomu, že se ke mně dostala tahle knížka, tedy vděčím za mnohé, a má v mé knihovně čestné místo! Proto doporučuji všem!

hannah2000
17.02.2016 4 z 5

Tuhle knížku mám doma už delší dobu. Pořídila jsem si ji, když jsem začala chodit na cvičení jógy, ale tenkrát jsem ji nedočetla, protože mi jaksi ještě nic neříkala. No a teď po čase jsem se k ní vrátila. Pět Tibeťanů už nějakou dobu po ránu cvičím a kniha se mi najednou zdála zajímavá. Upravila jsem podle ní provádění některých ritů a přidala afirmace, které mě zaujaly. Já od cvičení nečekám, že budu mládnout, ale cviky jsou sestaveny tak dokonale, že se člověk po ránu protáhne a rychle se probere k životu a to za pouhých pár minut.
A celkové zhodnocení knihy? Příběh o vzniku cviků je celkem zajímavě podán, cviky jsou dobře popsány. Závěr knihy je doplněn o afirmace, popis úskalí jednotlivých cviků a motivační omáčku pro nás, kteří Tibeťany cvičíme :-), protože nevěřícího Tomáše stejně nepřesvědčí. Kniha nemůže zaujmout každého. Dle mého názoru je vhodná hlavně pro vyznavače cvičení jógy a relaxačního cvičení na podobném základě.