Pes baskervillský (komiks)

Pes baskervillský (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475088/bmid_pes-baskervillsky-graficky-roman-g4v-475088.png 4 46 17

Komiksová adaptace detektivního románu Arthura Conana Doyla. Arthur Conan Doyle je tvůrcem hlavního hrdiny oblíbených detektivek, Sherlocka Holmese. Dost možná nejslavnějším románem v čele s charismatickým detektivem je právě Pes baskervillský. Francouzský deník Le Monde knihu zařadil mezi 100 nejdůležitějších literárních děl 20. století – je považována za absolutní klasiku svého žánru a drží čtenáře napjatého až do poslední stránky. Sir Charles Baskerville zemřel za záhadných okolností. Je za jeho smrtí dávná kletba, jež podle legendy pronásleduje jeho rodinu od dob Slavné revoluce? Rodinný lékař James Mortimer si to nemyslí. Vydá se do Londýna, vyloží své pověsti Sherlocku Holmesovi a požádá ho o pomoc. Slavný detektiv se rozhodne záhadu vyřešit.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Hound of the Baskervilles , 2021


více info...

Přidat komentář

janina66
11.12.2023 4 z 5

Tmavé pozadí znázorňuje ponurost blat v nočních hodinách. Kresba na jedničku, jen bych vytkla černé bubliny s malými písmeny.

Kudík
05.07.2023 4 z 5

Pěkné zpracování této klasiky, ale chybělo tomu pár stránek navíc. Část relativně zásadního děje byl v tomto komiksovém provedení moc zestručněn. Přesto správně pojatá atmosféra, a pro toho, kdo zná klasické zpracování tohoto díla, je to příjemné osvěžení.


Lka
01.02.2023 5 z 5

Další komiksové zpracování klasického díla. Opět krásné ilustrace.

Syllvanium
12.11.2022 3 z 5

Jako první se mi do rukou dostalo Štěpánkovo grafické zpracování Bílé nemoci, a to mi neskutečně sedlo. Po Psu Baskervillském jsem tedy sáhla v očekávání, že budu stejně, ne-li více spokojená... ale nestalo se.
Nějak mi to nesedlo. Kresby jsou parádní, to ano. Příběh je seškrtaný na nezbytnou kostru, což u grafických adaptací a komixů není nic nečekaného, ale tady mi to celkový dojem prostě zkazilo. Tohle zkrátka nemělo tu správnou esenci "holmesovek".
Adaptaci jsem přečetla velmi rychle a velmi rychle jí také pouštím z hlavy. Doufám, že až příště sáhnu po grafickém zpracování klasiky, budu mít šťastnější ruku.

BrooksWasHere
16.08.2022 4 z 5

Veľmi pekné spracovanie doplnené podarenými ilustráciami, ktoré výborne vystihli atmosféru tohto svetoznámeho príbehu.

Zatiaľ som sa ešte nestihol dostať k pôvodnému románu sira Arthura Conana Doylea, ale to v tomto prípade vôbec nevadí, pretože príbehu som ľahko porozumel aj v takomto prevedení.

"Vyhýbejte se blatům v hodinách temnoty, kdy jsou síly zla nejmocnější..."

Jediné, čo mi vadilo na tomto komikse je jeho (podľa mňa) priveľká formalita a potom ešte to, že žiadna z postáv si nezískala moje sympatie.

No, v konečnom dôsledku je toto celkom podarený komiks.
80 %

Terva
12.07.2022 4 z 5

„Mnoho věcí,
zde na Blatech,
má klamnou tvář.
Rozumný člověk by odjel co nejdál
a nepokoušel osud.“

Arthur Conan Doyle: 1859 – 1930

Již jsem měl v ruce Bílou nemoc a nebylo to vůbec špatné. Pak jsem zjistil, že knih v této sérii od Jana Štěpánka je víc. A tak jsem pátral a našel i tuto knihu, tento komiks. Musím uznat, že temná barva, použitá v tomto díle je hodna tohoto temného příběhu. Pes Baskervillský dostává zase trochu jiný, možná i lepší rozměr. Rozhodně jde z této knihy strach. Už jen úvodní kresba hlavy legendárního psa, vás musí pořádně postrašit.

Malá ochutnávka.
WATSON: Uniklo mi něco?
HOILMES: Obávám se, že skoro všechno.
Náš muž je zajisté venkovský lékař a mnoho chodí. Ta hůl není dar od nimrodů, ale spíš od Londýnské nemocnice Charng Croos, když si dr. Mortimer zařídil venkovskou praxi. Takže je přívětivý, prostý ctižádosti a velmi roztržitý.
WATSON: A tohle víte odkud? To jste také vyčetl z té hole?
HOLMES: To ne, starý brachu. Jen přívětivý člověk dostává na tomto světě dárky na památku, jen člověk bez ctižádosti opustí londýnskou kariéru a jde na venkov a jen roztržitý člověk zanechá v našem bytě hůl místo navštívenky.

Tohle má jednu nevýhodu. O počtu 112 stran se nedá celý tento příběh pořádně převyprávět. Ale i tak to tvůrce bravůrně zvládnul. Pravda však je, že je potřeba znát celý knižní příběh, mohlo by vám v této komiksové adaptaci něco uniknout. Avšak je to zajímavé dílo.

Citát: Žárlivost a alkohol je smrtelná kombinace.

Jackline5
07.04.2022 5 z 5

Povedeně zpracovaná kniha.
Ilustrace jsou velice propracované. Bohužel jsem měla díky zvolenému stylu kresby místy problém určit o kterou postavu se jedná (obzvláště u Holmese). Barevně je komiks velice ponurý, což dodává příběhu tu správnou atmosféru. Ilustrace jsou laděny do modré barvy, zatímco bubliny s textem mají černý podklad s bílým textem (Nedoporučuji tedy číst za svitu lampičky ;) ).
Samotný příběh je na můj vkus celkem uspěchaný a neobsahuje některé detaily, jinak se ovšem přesně drží knižní předlohy.
Povinnou četbu tímto zpracováním asi neošidíte, ale rozhodně stojí za přečtení.

bazyk21
26.03.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

cukrovka
25.12.2021 3 z 5

Hezká kresba, hodně zjednodušený příběh.

RoseDadas
15.12.2021 4 z 5

4,5*
Kresba umně vystihuje atmosféru příběhu, čtenář se díky ní ocitá ve staré dobré Anglii a a blata působí skutečně pochmurným dojmem. Na začátku knihy jsou představeny postavy, takže by čtenář neměl tápat, kdo je kdo, i když se přiznám, že zejména u mužských postav se mi pár záměn přihodilo. Kresba výrazně převažovala nad textem, což je na posouzení každého jednotlivce, zda mu to vyhovuje, či nikoliv. Jelikož není tento příběh pro mě neznámý, tak jsem se stránku po stránce především kochala.

blackoutzuzi
26.11.2021 5 z 5

Další komiksová adaptace nesmrtelné klasiky a já jsem opět nadšená! Nemám jí absolutně co vytknout, naopak vyzdvihla bych perfektní kresbu, která navodila tu správnou pradávnou a tajemnou atmosféru. Musím říct, že příběh mě opravdu bavil a jelikož to byla taková jednohubka (má cca 100 stránek), nejspíš brzy sáhnu i po originálu od mistra.

Denny456
22.11.2021 4 z 5

Dlaší skvělý komiks na hranici starších dětí a dospělých. Martin Pospíšil se opravdu vytáhl. Atmosféra je super a je mírně potlačen Holmes, což mě baví, protože tuhle postavu zase tak nemusím. A kresba fakt parádní.

LilyGorch
21.11.2021 5 z 5

Komiks Pes baskervillský je výborně zpracovaný, takže člověk po chvíli zjišťuje, že se vlastně jen kochá obrázky a nechává na sebe působit načrtnutou atmosféru. Obzvláště v tomto ponurém podzimním období se čtenář lehce ponoří do děje a během chvilky má “přečteno”. Příběh je sice osekaný a zkrácený, berme ho však jako nalákání na to, abychom sáhli po klasickém zpracování slavného detektivního románu.

Ivan Kučera
19.11.2021 3 z 5

„Vyhýbejte se blatům v hodinách temnoty, kdy jsou síly zla nejmocnější.“ Keď som sa dozvedel, že môj milovaný komiksový tvorca z detstva chystá adaptáciu môjho milovaného Psa baskervillského, ani som nedýchal a akonáhle sa komiks dostal na trh, objednával som s heslom "už včera bolo neskoro". Nakoniec sa ale až také nadšenie, ako som čakal, nekoná. Je nepochybne super, že český komiks stále žije (aj keď tentoraz ide „len“ o adaptáciu zahraničného románu). Dvojnásobne som rád, že opäť po dlhšom čase znova vidím v akcii Jana Štěpánka, na ktorého dielach v kultovej Kometě som vyrastal. Výsledok mi však pripadal nedokončený. Dobre vyzerajúci, ale ako keby doňho zabudli vložiť dôležitú ingredienciu. I bez jej použitia sa to dá jesť, ale proste v konečnom efekte daná surovina absentuje. Pes baskervillský je moja najobľúbenejšia holmesovčina, keďže je to svojím spôsobom horor a Jan Štěpánek je typ autora, ktorý pochmúrnosť močiarov, v ktorých sa dej odohráva, vie perfektne predať. „Blata“ je jedno z najhororovejších českých slov, aké poznám a známy ilustrátor mu nezostal nič dlžný. Krvavá stará legenda, polnočné kvílenie a zlovestné zavíjanie sa atmosféricky ťahá naprieč močiarmi a starými a dávno opustenými ruinami dávno neobývaných domov, ktoré tu pred stáročiami postavili nejakí blázni. Všade sa plazí tajnostkárska hmla, v ktorej sa môže, hoci nemusí, ukrývať zákerný, sadistický vrah s nechutne prešpekulovaným plánom. No kresba strnulo, neživo, stoicky, príliš staticky. Trocha ako fotografie, keď sa fotení pripravia a potom povedia: „dobre, môžeme“. Nepáčil sa mi ani dôchodcovský vzhľad postáv. Poteší záložka. Nepoteší, že komiks síce disponuje prebalom, ale ten je na 99% identický s obalom. Takisto mi chýbali textové bonusy, ktoré by dielo zasadili do kontextu (prípadne by ma neurazil aspoň medailónik ilustrátora a scenáristu). Na českom trhu je to už tretie komiksové spracovanie Doyleovej knihy (len v rokoch 2011 sme sa dočkali dvoch: prvú spáchal Petr Kopl, druhú J.R. Parks).

knihomolkajanca
13.10.2021 3 z 5

Tato kniha na mě zapůsobila hlavně díky skvělým retro ilustracím, ze kterých na člověka dýchne ponurá atmosféra. Takže když jsem viděla pár ukázek, musela jsem tento komiks prostě mít doma. Přestože jsem Holmese v originálu nečetla, mám tématiku s ním hodně ráda a říkala jsem si, že by mě komiks mohl nalákat na čtení originálu.
Díky již zmiňovaným ilustracím jsem si čtení užívala a občas jsem se prostě jen kochala. Počítejte ale s tím, že se jedná o opravdovou jednohubku, která vám nezabere více než půl hodinky.
Neočekávejte mnoho textu, ten je velmi osekaný. Osobně mi to přijde opravdu škoda, protože tohle osekání občas bylo na úkor příběhu samotného. U komiksu je samozřejmě pochopitelné, že původní dílo bude zkráceno, ale jelikož příběh psa baskervillského neznám moc dobře, měla jsem občas pocit, že se příběh posouvá dopředu příliš rychle a trochu jsem se v tom ztrácela. Přitom ale mám pocit, že textu by se klidně do knihy vešlo více a ničemu by to nevadilo.
Knihu tedy hodnotím třemi hvězdičkami, protože i když mohl být text zpracován lépe, ilustrace jsou přeci jen to hlavní, o co v tomto případě jde. A pokud chcete nějakou zábavnou rychlovku před spaním, tohle je ta správná volba. :)

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Knihy Dobrovský.

Anushka1
12.10.2021 5 z 5

Tady se musím přiznat, že knihu mi prodala obálka. Detektivky moc nečtu, takže se Sherlockem Holmesem v psané podobě jsem ještě neměla co dočinění (já vím, je to má hanba). Ale kdybyste po mě chtěli říct první příběh, který mě napadne ve spojení s tímto detektivem, tak by to byl právě Pes baskervillský. Jako vstup do tohoto světa jsem tedy vybrala komiksové zpracování s opravdu krásnou kresbou, která se velmi hodila k příběhu. Je mi jasné, že děj dost zkrácený, jak to u komiksů bývá. Tak třeba někdy sáhnu i po klasickém zpracování.

MinaHawke
29.09.2021 4 z 5

Pes baskervillský je můj nejoblíbenější román se Sherlockem Holmesem. Takže když jsem zjistila, že je nový komiks, musela jsem ho mít. Kresba se mi líbila, jen mě mrzí, že příběh je "osekaný".