Perfektní nebožtík

Perfektní nebožtík https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37419/bmid_perfektni-neboztik-w6E-37419.jpg 3 50 17

Humoristický detektivní román z amerického prostředí druhé poloviny čtyřicátých let tohoto století, poctěný literární cenou Edgar. Líčí zmatky kolem zavraždění bohatého zakladatele tělovychovného hnutí, jež se z dobrých tělovýchovných zásad zvrhlo v bezduchý fanatický dril. Děj se odehrává na ostrově u floridského pobřeží, kde si nebožtík vybudoval výnosný tělocvičný podnik.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Odeon
Originální název:

What A Body! , 1949


více info...

Přidat komentář

kamila5406
25.04.2023 2 z 5

Nuda kniha dobrá tak před spaním jinak mě nijak nezaujala

dalia1769
07.02.2023 4 z 5

Humorná oddechovka, takové čtení na dovolenou. Detektivní příběh je pozadím pro vtipné zápletky a zmatky, postavy jsou povětšinou hodně absurdní a příběh připomíná chvílemi grotesku. Autor píše ironicky, vtipně. Není to žádné veledílo, ale fajn nenáročná zábava.


hagenbugen
26.07.2021 5 z 5

přečteno jedním dechem, už dlouho jsem se nad knížkou tak nepobavil - o satiru tu jde především, byť i samotná zápletka je zajímavá (na úplné rozuzlení je třeba čekat až do úplného konce, protože tohle vás fakt nenapadne) a kdo hledá něco jiného, tak je na špatné adrese. děj má rychlý spád, přišlo mi, že tam není věta navíc, postav akorát tak na zapamatování (fantazii podněcuje hlavně Sandra s Amoronem), vlastně jediné, co mi tam chybělo, byly ilustrace pana Borna i uvnitř... nemůžu srovnat s originálem ani jinými překlady, ale toto české hraní si se slovy bylo prostě - perfektní!

trudoš
19.03.2021 3 z 5

Příjemná groteska, u které autor kladl víc důraz na satiru, než děj, takže se zápletka přizpůsobuje humoru a ne naopak. Atmosférou to má přitom blízko k éře černobílých komediálních filmů, za což si Perfektní nebožtík rozhodně zaslouží body navíc. Kdo si ovšem potrpí na modernější postupy, asi staromódní styl Alana Greena úplně neocení. Přitom se nedá říct, že by šlo o dílo nějak zastaralé, třeba kritika zdravím posedlé společnosti tne do živého i po sedmdesáti letech. Některá témata jsou zkrátka věčná.
Coby detektivka však funguje román pouze díky bizarnímu způsobu úmrtí a absurdnímu množství podezřelých. Už samotná představa zápletky mě ale ještě teď rozesmívá, třebaže její průběh ztrácí dech hned po několika kapitolách. Vyšetřování zločinu totiž nikam nesměřuje, zato jedna vtipná situace střídá druhou, čemuž zdárně kontrují nádherně vyšperkované dialogy. Teprve závěr zamíchá karty s tím, kdo je vrahem a jaké byly jeho motivace, přičemž vyústění je stejně hravé, jako celé vyprávění.

milan3144
09.02.2021 4 z 5

Ale jooo, sice žádné břichapopadání se u mě nekonalo, ale rozhodně kniha pobavila. V dedukci kdo je vrahem, jsem byl o něco méně natvrdlý, než vyšetřující policista, ale zase ne tak o moc.
Balancujíc mezi třemi a čtyřmi hvězdami se přikláním k těm čtyřem.

Alma5
12.12.2020 2 z 5

U knihy jsem se příliš nezasmála, zato kniha po mnoho večerů posloužila jako výborný uspávací prostředek. Nicméně dočetla jsem, abych věděla, jestli ten natvrdlý detektiv případ vyřeší.

karel0684
27.09.2020 4 z 5

Kniha je starší jak já. Satira, humor, parodie... vše poplatné době. Některé myšlenky by však šly aplikovat i na dnes

MíšaS.
13.06.2020 2 z 5

CHápu, že to měla být satira na poválečnou společnost a parodie oblíbených detektivek, ale dle mně se to zas až tak moc nepovedlo. Spíše než vtipné mi to přišlo ubíjející. Námět je dobrý, ale příběh dost přehnaný. Myslím si, že autor to takhle přehnaně napsal schválně, ale mě to moc nebavilo.

Allys
30.04.2020 4 z 5

Ku knihe som sa dostala v rámci čitateľskej výzvy. Bolo to príjemné oddychové čítanie prepletené absurdnými situáciami. Detektív, vcelku neschopný, ale takým musel byť, aby to bolo vtipné, by v inej detektívke bol vyrazený už v úvode knihy :-) Našťastie mu pomohli ostatní hostia a jeho nová láska, miestami celkom podozrivá :-D Som rada, že som sa ku knihe dostala, ako taký prechod medzi inými, ťažšími príbehmi je to ok.

Pdede
29.03.2020 2 z 5

Oddychovka, dobře se četla.

Kačislava
03.03.2020 5 z 5

Perfektní příběh. Nebožtík, který téměř nikomu nechybí až na malou skupinku zdraví chtivých ovcí, které potřebují vůdce.

freestyla
13.02.2020 3 z 5

Docela vtipná detektivka.

Citát:
"Různé časové studie, vypracované nezávislými výzkumnými institucemi, do značné míry dokázaly, že muž se dokáže svléknout a natáhnout si plavky o osm až jedenáct minut dřív, než dívka odloží oděv a vevrtí se do několika čtverečních centimetrů minimálních bikinek. John Hugo jako muž znalý světa to věděl. Takže když se objevil na kraji prázdného bazénu, místo aby galantně řekal na Sandřin příchod, skočil do vody s plným vědomím, že může uplavat dva tři kilometry a ještě potom popadnout dech, než se Sandra ukáže."

Modrina
18.06.2018 4 z 5

Taková blbinka, ale špatně se to nečetlo. Občas byl humor kapku úporný, ale jinak vcelku milé. :)

AlčaVaca
26.09.2017 5 z 5

Skvělé! Myslím, že je velká škoda, že u nás nebylo vydáno víc jeho knih. Pokud ano, budu ráda za tipy a předem děkuji :-)

pedroK
21.07.2017 4 z 5

Odeonek jsem přečetla několik a tato se mi zdála velmi povedená, vtipná, ironická. Lehké veselé čtení.."Lidé skoro umírali smíchy, když uslyšeli, že Merlin Broadstone byl zavražděn. Už léta nedošlo k tak populární násilné smrti...odhadovalo se střízlivě, že existuje na padesát milionů podezřelých s namoženými svaly....". Čtěte a pobavte se!

Midudedi
25.06.2017 4 z 5

Zábavný kousek letní detektivky. Humorná, ale ne humoristická - humorná, ironická, satirická, s jistou dávkou vtipu a s dobře načasovaným pointováním samotného detektivního příběhu. Moula detektiv, za kterého musí případ vyřešit jeden z méně podezřelých, ale je sympatický a tak nějak náš. A případ sám skončí taky tak nějak po česku. Příběhu dodává i použitý jazyk a přístup vypravěče, které jsou mírně parodicky pojaté. Celkově vzato slušná detektivka ve svěžím kabátku.

Fazolka2017
29.05.2017 3 z 5

Pěkná humorná detektivka. Nebožtík " zemřel dokonale fit " :-) První půlka skvělá, vtipná, druhá už lehce pokulhává. Pozor, SPOILER : Neschopný detektiv, který se hned po příjezdu na ostrov zamiluje do jedné podezřelé, tahá ji s sebou na výslechy ostatních svědků a raději by vědomě obvinil nevinného, než svoji milovanou. Tak tenhle " detektiv" mě štval. Ještě že to za něj vyřešil někdo jiný :-)

Štítky knihy

detektivní a krimi romány humor tělovýchova Florida

Autorovy knížky

Alan Green
americká, 1906 - 1975
1975  67%Perfektní nebožtík

Kniha Perfektní nebožtík je v

Právě čtených2x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených2x
Knihotéce56x
Chystám se číst13x
dalších seznamech1x