Per-Zeus: Cizáci útočí

Per-Zeus: Cizáci útočí https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346590/bmid_per-zeus-cizaci-utoci-CmI-346590.jpg 3 5 3

Příběh začíná v polovině jednadvacátého století, po té, co proběhla bitva národů proti UFO - mateřské lodi z vesmíru. Následně byla vytvořena organizace X-Force a její velitel Jiří Novák spolu s dalšími bojují proti náletům UFO dál, vším, čím se dá. Nechybí především akce, tedy letecké a pozemní souboje, ale na své si přijdou i milovníci historie, romantiky a humoru. V tomto prvním dílu (Cizáci útočí) z celé románové ságy se setkáte s několika hlavními postavami jako je například profesor Ditrich z laboratoře, Einstein, tibetský mistr, či Anita - průvodkyně v kapitánových snech, ale také Lea, civilistka, která se připojila k jednotkám X-Force, či rabín Low a Golem... celý text

buteolea
buteolea
09.01.2018 5 z 5

Z předchozího komentáře je více než jasné, že ne každá kniha si najde svého čtenáře. Mně si ale našla! A to už od začátku. Autor dokáže zaujmout poutavým dějem a deníková část, kde popisuje snové vize se mi asi líbila z celé knihy nejvíc. Nejsem moc na bojové scény jak v knihách, tak i ve filmech, avšak autor je dokázal vtipně prostřídat se snovými scénami, že mi tady ani nevadily. Kniha mě upoutala od začátku až do konce...Poněkud obtížnější pro mě však bylo přelouskat pasáž s Einsteinem. Zajímavá myšlenka, avšak nevím, jestli to bylo únavou mozku nebo jsem tak natvrdlá, ale chtělo to vícekrát přečíst, než si člověk v sobě ukotvil, co tím vlastně bylo myšleno. Každopádně od knihy jsem se nemohla odtrhnout, takže za jeden večer a jedno ráno kniha přečtena a těším se na další autorovy výplody.

Teron
Teron
14.12.2017 1 z 5

Předně upozorňuji, že jsem s hrou X COMem neboli UFO: Nepřítel neznámý od Microprose strávil několik velmi plodných herních let, vím naprosto přesně, jak funguje její systém a co všechno obsahuje, mnohé pasáže si pamatuju dodnes. Stejně tak jsem o románu slyšel dost zkazek už před jeho vydáním a četl i nějaké ukázky.

Nakonec se ale vzdávám na 40. stránce...

Pokud by kniha byla o jakémkoli ději spojeném s X Comem a invazí cizáků na Zemi, neměl bych s ní zřejmě problém. Jenže tahle záležitost je totální průser jako formou, tak dějem – který totiž v první řadě neexistuje.

Představte si situaci, kdy máte poměrně široký záběr toho, co zkoumáte, čtete a čím se zabýváte – matematika, fyzika, esoterika, filosofie, výklady snů, historie. Pak vás napadne napsat příběh podle hry, jenže začnete tento příběh psát do jednoho souboru se všemi předchozími tématy a skáčete mezi tím bez ohledu na jakoukoli logiku nebo stavbu tak, jak se zrovna vyspíte a co vás zrovna napadne.

Na prvních stránkách se dovídáme o NBN, nukleární bitvě národů, která byla jen tak mimochodem asi spojena s neúspěšnou snahou zlikvidovat UFO. Nějaký letopočet, kdy se událostí odehrávají, je zmíněn jen tak bokem o cca 5 stránek později poté, co autor citoval z tajných souborů směsku technických informací o projektu proti cizákům. Furt není jasný, co se vlastně stalo, co se momentálně děje a co se má dít dál a tento stav zůstává i nadále.

Pak už začne střídání nicneříkajících deníkových záznamů jakéhosi neznámého protagonisty (jméno neznáme a je to ich forma), jeho snů (totální dadaismus motivů, prostředí a úvah od Einsteina přes Osirise až po šamanismus) a občasné dialogy s jakýmsi velitelem a jakýmsi profesorem.

Ano, děj a motiv je shrnut v anotaci knihy. Ale doprdele tohle má bejt jasně řečený hlavně uvnitř!!!

Děj? Vývoj? Pohyb od něčeho k něčemu nebo aspoň jedna scéna dávající nějak reálně smysl? Prosím, aspoň atom...ne. Většinu místa zabírají esoterické a další úvahy, takže člověk má pocit, že obálka a obsah knihy si naprosto nerozumí, a má pravdu.

Čistě formálně chybí odsazení odstavců, vydělení přímé řeči, najdou se i naprosto nové termíny (odborkyně místo odbornice), a další a další.

Pokorná Vrbo, rozmysli se v první řadě, CO chceš vlastně psát...
Jedna za obálku...


Tazz1
Tazz1
10.11.2017 2 z 5

Na knihu jsem se moc těšil. Hned od začátku byla jasná inspirace ve hrách UFO : Enemy unknown a XCOM. Bohužel mi tento styl autora nesedl. Hrdina má jakési sny, do toho zmatené povídání formou deníku, kdy se ani nejedná o ucelený děj. Naivně a nedotaženě vyprávěno jak slohová školní práce a ne dílo military scifi. Dál bych jednu hvězdu, ale ta jedna navíc je za skvělý námět. O to víc zamrzí provedení.

Štítky knihy

Tibet alternativní historie humor UFO sny Mayové romantika Albert Einstein souboje

Autorovy další knížky

Karel Keslly Mazánek (p)
česká, 1978
2018  77%Placen za život
2017  60%Per-Zeus: Cizáci útočí
2020  77%Placen za život 2
2019  80%S koňským srdcem
2018  93%Pokorná vrba aneb 365 otázek pro život

Kniha Per-Zeus: Cizáci útočí je v

Přečtených5x
Doporučených2x
Knihotéce20x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x