Pearl Harbor

Pearl Harbor https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37319/bmid_pearl-harbor-Edr-37319.jpeg 4 69 11

Danny a Rafe jsou od dětských let přáteli a oba si zamilovali letadla a létání. Nerozešli se ani v dospělosti, kdy se oba stali piloty americké armády. V Evropě již zuří válka, ale američtí vojáci zatím tráví mírové dny na svých základnách. Přesto se Rafe, který je starší, přihlásí jako dobrovolník do britských RAF a odchází bojovat do Evropy. Krátce před odchodem se seznámí se zdravotní sestrou Evelyn. Evelyn a její kamarádky se přicházejí pobavit s vojáky z Rafeovy jednotky. Rafe a Evelyn spolu stráví poslední romantický večer. V závěru Rafe přizná Evelyn, že odchází do války. Danny s jednotkou a skupina zdravotních sester jsou převeleni na havajskou základnu Pearl Harbor, kde Evelyn oddaně čeká na každý Rafeův dopis. Jednoho dne je to právě jeho nejlepší přítel Danny, který přináší Evely smutnou zprávu. Rafe byl sestřelen nad mořem a zahynul. Ačkoliv se tomu brání, mezi oběma lidmi, které bolí ztráta přítele, začne vznikat milostné pouto. Zanedlouho spolu Danny a Evelyn stráví noc. Jednoho dne se však před dveřmi Evelyniny ošetřovny objeví Rafe, živý a zdravý. Zraněného pilota totiž vylovili z moře a zachránili francouzští rybáři. Rafe okamžitě pozná, že mezi Dannym a Evelyn vznikl cit. Jeho reakce je tvrdá a odmítavá, večírek na uvítanou skončí rvačkou. Do milostného trojúhelníku však nečekaně vstoupí historické události. 7. prosince 1941 napadlo Japonsko nečekaně základnu Pearl Harbor.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Pearl Harbor , 1998


více info...

LunaL.
LunaL.
27.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Po deseti letech jsem měla chuť se znovu podívat na film Pearl Harbor. I když jsem si to nehdůležitější z děje pamatovala, film jsem si užila, doslova mě pohltil. A to tak, že jsem měla chuť se na něj kouknout znovu- pak jsem zapátrala v Databázi a zjistila, že je i kniha a dokonce i v bazaru. Do týdne jsem knihu měla a hned se pustila do čtení :)
Zezačátku jsem se divila, jak byl film doslovně podle knížky. Sem tam bylo v knize něco navíc, ale moc toho nebylo. Během čtení přibylo rozdílů - v knize jsou více popsané pocity hlavních postav, jejich minulost, jejich vztahy. Zato chybí hodně vtipných situací, které známe z filmu. A o Betty, kterou jsem si ve filmu zamilovala, tu bylo pramálo. Zato jsem víc pochopila, jak moc si byla s Evelyn blízká. Byla jsem zvědavá, jak bude popsaný útok na PH, a musím říct, že se to spisovateli povedlo. Víc to na mě zapůsobilo, než film a to je co říct. Nevím proč, ale poslední část, let na Tokio, se mi zdála nějaká zrychlená, konec trochu useklý. Asi jsem to čekala víc rozepsaný.
Moc se mi líbilo, jak Rafe při návratu se ztotožnil s padajícím meteoritem. Nebo básnička Dannyho. Ve filmu mě hodně dojalo, jak piloti psali vzkazy na pumy, hlavně "Za Betty" V knize mě to tolik nevzalo, možná i proto, že vyměnili jméno..
Asi jako každá holka, i já si zamilovala film/knihu hlavně kvůli hlavnímu trojlístku. A musím říct, že se mi příběh zdá o dost romantičtější a reálnější, než Titanic.
Určitě to spoustě lidí doporučím. A určitě se ke knize zase někdy vrátím :)

AlenaF
AlenaF
09.02.2021 5 z 5

Film znám, teď jsem přečetla i knihu. Moc se mi líbila, nakonec jsem si trochu poplakala.


Knihomolka97
Knihomolka97
27.01.2021 5 z 5

Film jsem viděla několikrát a do nedávna jsem vůbec nevěděla, že je i kniha.
V knize jsou samozřejmě nějaké věci jinak, také tam je více informací. Třeba jak začalo přátelství Rafea s Dannym. Ti dva jsou opravdu úžasní. Oblíbila jsem si ale i vedlejší postavy - Betty, Reda, Billyho a další. Ve filmu měli ovšem o něco větší prostor. Nesmím zapomenout na Evelyn, které mi bylo ve výsledku asi nejvíc líto.
Možná to bude znít divně, ale asi ten největší důvod, proč jsem se do příběhu tak zamilovala, je pravě milostný trojuhelník. Tady to byla fakt zapeklitá situace až do konce... konce, u kterého nejde nebrečet. :( Ale jinak to asi dopadnout nemohlo...
Samotný útok na Pearl Harbor vždycky prožívám se zatnutými zuby. A vždy mám husí kůži. Prostě proč?!

aji
aji
19.08.2018 5 z 5

Pearl Harbor je jediná kniha, kterou jsem četla až po shlédnutí filmu. Film patří mezi mé nejoblíbenější. A ta kniha....je ještě několikrát lepší. Některé pasáže jsou (jak bývá zvykem) odlišné, ale v tomhle případě mi to vůbec nevadilo. V knize bylo mnohem více popsány pocity lidí. Řekla bych, že ta kniha má duši a zanechala ve mně hluboké pocity. Určitě se k ní vrátím.

jahudka007
jahudka007
18.03.2018

je to uzasna kniha,cetla jsem ji dvakrat a plakala jsem jak uni tak u filmu,priznavam ze tam milostna scenka je jak z cervene knihovny ale jinak duhcaplna,citliva,bajecna kniha.
vrele doporucuji vsem

Maja256
Maja256
09.12.2017

Kniha je úžasna. Už jen to, že jsem první viděla film a pote až knihu a moc se mi to líbilo dokazuje, jak je kniha báječná. Opravdu doporučuji a nelituji ani jednoho napsaného slova :)

Kizi
Kizi
07.05.2017 5 z 5

Kniha je báječná. Přečetla jsem jí během čtyř dnů... Je stejně úžasná jako film, který je v žebříčku mých nejoblíbenějších...

Tankista130
Tankista130
12.10.2016

V jakém obchodě se dá koupit (prosím pomocte)

Ronnie68
Ronnie68
20.03.2015 5 z 5

Kniha se mi četla báječně. Přečetla jsem jí jedním dechem. Řekla bych, že to je skvělý jako film.

Peggy.SRG
Peggy.SRG
07.01.2012

Musím říct, že tato kniha mě velmi bavila. První jsem viděla film, který je moc pěkný, ale není v něm vše. V tomto románu jsou popsané pocity pilotů v letadle, důvody, proč je to tak a ne jinak. Ve filmu se to nedozvíte. Doporučuji!

Markgraf
Markgraf
25.11.2010 2 z 5

Spíš než román je Pearl Harbor scénář k filmu. Utahané až nudné pasáže ,,lovestory" jako vypůjčené z červené knihovny střídají přespříliš akční momenty, aby byly posléze opět vystřídány rádoby duchaplnými dialogy (autorovy vyjadřovací schopnosti jsou soudě dle této knihy jen průměrné). Kdybych nevěděl, že kniha vyšla před uvedením filmu, domníval bych se, že autor podlehl dobové módě psaní knih podle filmů / seriálů apod., kteroužto praxi považuji za znevažování literatury.