Paul McCartney - Jeden život

Paul McCartney - Jeden život https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58750/paul-mccartney-zivot.jpg 4 11 2

Dosud nejucelenější vhled do života slavného hudebníka Spíše než rockovou hvězdou nebo pouhou celebritou je Paul McCartney kulturním fenoménem. Jako polovina legendární skladatelské dvojice Lennon–McCartney pomohl proměnit populární hudbu: od jednoduchých popěvků ve stylu „Love Me Do“ kapela postupně přešla k avantgardnímu užití symfonického orchestru v „A Day in the Life“ i ke generačním hymnám, k nimž bezesporu patří „Hey Jude“ nebo „Let It Be“. Beatles urazili notný kus cesty ze zatuchlých sklepů dělnického Liverpoolu až k výšinám slávy a bohatství, jaké si žádný dřívější populární umělec nedokázal představit.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Paul McCartney


více info...

Přidat komentář

Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Přiznávám, že jsem velký fanoušek The Beatles, proto moje hodnocení životopisu od Petera Amese Carlina nebude úplně objektivní, ale i tak... Přestože je Macca můj až třetí nejoblíbenější Beatle, nelíbí se mi, že mají životopisci nejlepší kapely všech dob pořád ve zvyku psát o nich děsně kriticky. Carlin do Paula šije od okamžiku, kdy se Brouci opravdu proslavili (tedy od Beatlemánie) až po jeho poslední sólové desky (knížka končí Paulovou Memory Almost Full, jedna z jeho nejlepších btw). Podle něj McCartney nahrál tak čtyři dobré desky, zbytek je skoro odpad. Pasáže, kdy se píše o muzice, jsou ale zajímavé (byť pro mě už nijak objevné), ale autor bohužel často sklouzává do bulvárního tónu, což jinak dobrou knihu tak trochu shazuje. Navíc jsem měl neustále pocit, že to Carlin psal především pro amerického čtenáře (sám autor je Amík). Pač neustále připomíná, že ten producent byl Američan, tohle nahráli v Americe, Linda (kterou tu popisuje div ne jako světici, úžasnou hudebnici (ehm ehm) a vůbec ikonu) byla Američanka... zajímavé je, že vraždu Lennona, jeho vraha, ani nejmenuje... A i když všichni víme, že Heather Mills, Paulova druhá manželka, nebyla zrovna nejmilejší člověk na světě, až takový antikrist, jak jí tu popisuje autor, taky nebyla :-) Ale jinak jedna z těch lepších biografií, pro mě osobně lepší než Maccova objemná biografie od Philipa Normana.

EvaPitáková
28.08.2015 5 z 5

Nejkrásnější kniha o J. P. McCartneyovi, která mohla vzniknout!
Na rozdíl od jiných biografií je tato napsána opravdu citlivě (mnohokrát mě rozbrečela, ale i od srdce rozesmála); spíše než obyčejný životopis je tato knížka skutečným příběhem - čtenář se vžívá do citů hlavního hrdiny a společně s ním překonává všechny překážky, které musel hudebník za svého krásného, ale těžkého života zdolat.
Autor zároveň na nikom ze své práce není "zasedlý" (mnohdy lidé hanebně obviňují z různých věcí Lennonovi, jeho ženu či dokonce Paula samotného); spravedlivě ukazuje na dobré i špatné vlastnosti, na chyby z pohledu okolí a na zoufalství uvnitř člověka, na němž je kniha postavena.
Opravdu povedené, a to nejen podle mě, ale i podle všech fanoušků Paula McCartneyho, s nimiž jsem navázala kontakty!


Štítky knihy

hudba Beatles Paul McCartney, 1942

Autorovy další knížky

Peter Ames Carlin
americká, 1963
2015  89%Bruce - životopis Bruce Springsteena
2011  85%Paul McCartney - Jeden život

Kniha Paul McCartney - Jeden život je v

Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x