Past

Past https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184697/bmid_past-9bJ-184697.jpg 3 49 16

Juha Viitasalo, vyšetřovatel helsinské protidrogové jednotky, rozplétá složitou operaci Troika, plán na převoz heroinu z Ruska přes Finsko a Švédsko do Evropy. Místní šéf podsvětí Sundström je ve vězení, o akci se proto stará „malozločinec“ Turunen, který vycítí příležitost. Zapomene ale přitom na základní poučku „nikomu nevěř“, a to se mu fatálně vymstí. Každý z aktérů komplikované operace připravuje způsob, jak ostatní přechytračit. V „pasti“ se tak nakonec ocitají všichni… Působivé a věrohodné drama o zákonitostech obchodu s drogami, o pravidlech zločinu a jeho na první pohled nezřetelných souvislostech bylo ve Finsku vyhlášeno nejlepším thrillerem roku 2009.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Ansa , 2009


více info...

Přidat komentář

Majto
03.05.2023 3 z 5

Súhlasím zčasti aj s kritickými aj s nadšenými reakciami na túto knihu. Chvíľami som sa rozplýval nadšením a vzápätí som sa nemohol skončiť, kedy tá ktorá pasáž skončí. Možno som v poslednej dobe čítal veľa plus-mínus podobných kníh. Uvidím, ako na mňa zapôsobí, keď ju budem čítať po čase znovu.

JanaBalunova
06.11.2019 4 z 5

Musím říct, že prvních sto stran bylo dost zdlouhavých. Ale pak se to pěkně rozjelo a četlo se to šmahem. Tedy pokud jsem zrovna neluštila výslovnost nějakého finského jména, nebo města, například město Töölö (jak to sakra...?). Už jen fakt, že když se mě někdo zeptal co čtu a od jakého autora, bála jsem se jeho příjmení vyslovit.... "Čtu zrovna knihu od Lei(j)na a je to zajímavý, čoveče…" Věřili byste tomu? Ale možná by to sneslo pokračování ;-)


marassb
25.10.2019 3 z 5

Dočíst se to dalo :) ale teda jsem spíš zklamaný. Psychologie postav je výborná, dobře napsané - četlo se snadno. Ale příběh nezaujal, možná příliš mnoho postav; vedoucí ke zmatkům kdo je kdo. Některých dějových zvratů bylo trochu navíc. Tak uvidíme, třeba se knížka trochu rozleží v hlavě.

Dada077
15.08.2019

presne ako koment predo mnou, nedalo sa dočítať

Janík511
25.03.2019

Přečetla jsem jsem prvních pár stránek a odložila jsem. Zakoupila jsem za zlomek původní ceny ze zvědavosti. Bohužel tohle se mi vůbec nelíbilo, po delší době kniha, kterou nešlo dočíst do konce.

maličkán
31.10.2018 4 z 5

Zvláštní kniha. Opravdu takový psychologický boom. Vykreslení postav a jejich osudy mě držely stále v napětí, vždy jsem se těšila, až ke knize usednu a budu pokračovat. Méně mě zaujalo asi hlavní téma, pašování drog. Naštěstí se tam vyskytovalo více, pro mne zajímavých kapitol, než těch, kterými jsem se jen tak bez zájmu prokousala.

konicekbily
11.01.2017 3 z 5

Zdlouhavá zamotaná psychostudie o tom, jak se zločinci asi mezi sebou chovají.

dee95
20.10.2016 5 z 5

Kniha mi dlouho ležela na poličce a když jsem se k ní konečně dostala, už nebyla cesta zpátky. Naprosto mě pohltila a kolikrát jsem jí četla třeba až do dvou do rána (a to vstávám do práce). Naprosto unikátní psychologický příběh z finského "podsvětí"
Miluju tu knihu a zároveň mě děsí...super!

Dodee
08.09.2016 5 z 5

Já nevím, možná budu působit jakože jsem z jiné dimenze ale mě knížka prostě bavila. Je pravda, že jsem kolikrát měla dost velký problém orientovat se mezi těmi X lidmi s Finskými jmény, takže jsem se dost často vracela, abych se rozpomenula ale i přesto je mým názorem, že autor ví jak na to. Postavy milujete a zároveň nenávidíte. Nejraději by jste je všechny za jejich chování odstřelily ale zároveň obejmuly a společně si s nimi poplakaly nad jejich špatným a smutným osudem. Autor tohle měl zřejmě v úmyslu. Žádná velká nenávist ale ani sympatie. Já osobně jsem se od knihy nemohla odlepit. Četla jsem ji všude a pořád. Přítel mi začal říkat Brick (ano myslel tím seriálového Bricka z Průměrňákových). Co na plat. Ta přezdívka mi už asi zůstane :).

DenisePartridge
16.08.2016 5 z 5

Cítím povinnost být zase po douhé době první, kdo knihu vychválí do nebes, ale... tohle není kniha, to je psychologické bludiště. Vysvětlila bych to asi takhle - osoba, kterou byste za její chování nejraději pověsili na nejbližší stožár, je zároveň osobou, kterou litujete, protože je vlastně nemocná, ale i přesto byste ji chtěli profackovat. Jenže když pak doopravdy zemře, sedíte nad knížkou a křičíte do prostoru "proč jste to udělali?!", protože vám na ní zase začalo záležet. Obávám se, že moje zmatené vysvětlení vlastně mnoho nevysvětlovalo, ale mazat se mi to nechce. Závěr všeho je tedy takový, že skutečně nechápu, proč má kniha tak nízké hodnocení, protože například já jsem se od ní nemohla odlepit. Vážně, málem jsem s ní šla i do sprchy. A do obchodu. A do práce.
Takže se nenechte zmást - není lejno jako Leino. :DD

Bubu24
18.05.2016 2 z 5

Po dlouhé době kniha, kterou jsem nedočetla. V ději jsem se už od začátku nějak ztrácela a ani charaktery hlavních hrdinů mi nijak neučarovaly...Zřejmě nejsem cílová skupina.

domi88
11.01.2016 2 z 5

Vůbec se mi to nelíbilo, je to jakoby se na sílu seskládalo pár nešťastných a zlých lidí a pak se to musí nějak ukončit. Podle mého to nemá ani hlavu ani patu...

Acquenta
18.08.2015 4 z 5

Knihám z drogového prostředí moc neholduji, ale tahle byla opravdu dobrá. Doslova mě pohltila. Doporučuji

Lucka.79
11.04.2014

Tuto knihu záměrně nehodnotím, protože jsem ji nedočetla. Vydržela jsem do poloviny a odložila, protože jsem se vyloženě trápila tím, jak jsem se ke čtení nutila a čekala, že už se konečně dočkám nějaké zápletky. Recenze slibují v druhé polovině knihy napínavý thriller, který mě nepusí, ale já už byla tak otrávená, že jsem nechtěla číst dál ... možná se k ní někdy vrátím, dočtu a ohodnotím ...

evasamankova
01.02.2014 4 z 5

Velmi kvalitní thriller, kterému nechybí napětí, promyšlená zápletka a nepředvídatelný děj i konec. Po celou dobu je nemožné odhadnout, kdo další vstoupí do hry s vlastním nápadem a zamíchá tak dějem. Autor si velmi dobře pohrál s profily jednotlivých postav.

Morsie
11.01.2014 4 z 5

Další z knih, která se ocitla pod mým Vánočním stromkem – a že jich nebylo málo!
No, nejprve jsem si říkala, že ji budu číst asi jen ze slušnosti, protože ten námět mě fakt moc nevzal - mám radši trochu víc "masa" :D - ale pak jsem se začetla a už jsem nemohla přestat! A to myslím doslova, kvůli Pasti jsem nešla vůbec spát. To se mi stalo naposledy při Kingově Temné věži! No opravdická bomba.
Ne, upřímně musím říct, že Past je daleko víc, než jen skvěle propracovaný thriller. S Pastí se ocitnete v pasti raz dva. Ta kniha si vás omotá a vy nebudete vědět ani jak.

Protože v pasti se může ocitnout kdokoliv...

Štítky knihy

drogy finská literatura

Autorovy knížky

Marko Leino
finská, 1967
2013  64%Past

Kniha Past je v

Právě čtených1x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce74x
Chystám se číst26x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x