Pašovice: o dějinách obce z kronik, archivů, muzeí a z vyprávění občanů

Pašovice: o dějinách obce z kronik, archivů, muzeí a z vyprávění občanů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497702/mid_pasovice-o-dejinach-obce-z-kronik-a-IzA-497702.png 5 1 1

Přidat komentář

Rebellion
27.06.2022 5 z 5

Kniha mě poučila a provedla historií obce, v níž jsem od dětství žila 25 let. Dříve jsem při procházkách Pašovicemi viděla pouze jejich současný stav: stojící budovy, silnice pokryté asfaltem, zdravila jsem žijící občany. Po přečtení knihy však dokážu vnímat i dřívější obraz naší vesnice, představovat si první obyvatele osídlující toto území, první zemědělce, dokonce mamuty, jejichž úlomky klů se v obci našly. Myslím na dávné obyvatele nemající k obydlí nic než dům o jedné místnosti a dnes již nepředstavitelný počet dětí. Při pohledu na prohlubeň vzniklou dopadem munice z tanku, si vybavím popisy z této knihy o osvobozování naší vesnice sovětskými vojsky a ústupu Němců. Také dřívější průběh svatby byl v knize velmi barvitě popsán. Zážitek mi přineslo i pročítání seznamu majitelů jednotlivých usedlostí podle čísla popisného až do 17. století, neboť se mi vynořoval pocit, jak je lidský život krátký, pomíjivý a křehký.

Děkuji autorovi - panu Jaroslavovi Gajdůškovi, za jeho práci při sbírání historických pramenů, a vůbec za vznik takto ucelené a čtivé publikace.

Autorovy další knížky

2010  %Prakšice: vyprávění o dějinách a životě jejich občanů
2015  100%Pašovice: o dějinách obce z kronik, archivů, muzeí a z vyprávění občanů