Kdyby nám Paříž vyprávěla

Kdyby nám Paříž vyprávěla https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19365/kdyby-nam-pariz-vypravela-19365.jpg 4 36 3

Víte, kde byla popravena královna Marie-Antoinetta? Kdo byl Cartouche? Proč se svatá Jenovéfa stala patronkou Paříže? Kde bydlel ď Artagnan? Ve které ulici stávalo divadlo největšího z Pierotů? Do které hospody chodíval Hemingway? A kde je pohřbena Edith Piaf? Vydejme se za těmito a mnoha dalšími otázkami do pařížských ulic, kde na čtenáře čeká nejedno překvapení. Kniha Jiřího Žáka však není pouhým výčtem faktů nebo nudným popisem historických památek. Je dobrodružstvím, k němuž nás vybízejí dějiny města nad Seinou. Je mozaikou lidí, kteří tu žili své jedinečné životy, smáli se, milovali, pili i umírali, a především zanechali otisk v knize času. Prostřednictvím dějin pařížských ulic, parků, mostů, divadel, kostelů, malířských ateliérů či kaváren může čtenář pohlédnout do uhrančivé tváře města, které se už dávno stalo legendou.... celý text

Přidat komentář

85098211
02.01.2024 5 z 5

Nebýt Čtenářské výzvy, jen těžko bych si tuto knihu zvolila, i když při zpětném pohledu by to byla opravdu velká škoda. Jedná se sice o naučnou literaturu, ale zpracovanou tak poutavým stylem, že se čte stejně dobře jako například nějaký román ;-). Musím ocenit autorovy znalosti (ať už mají jakýkoliv původ) různých míst a osobností, které mají souvislost s Paříží. Nejsou zmíněny obšírně, to by snad ani nebylo možné, spíše jen tak letmo, jakoby mimochodem, ale i přesto se čtenář dozví celou řadu zajímavých, někdy známých a jindy zase neznámých skutečností. A to doslova napříč stoletími. Jsou zde zmíněni princezna Diana, Napoleon, Edith Piaf nebo Marie Antoinetta a samozřejmě ještě spousta dalších. Kromě toho nejsou vynechány ani kavárny, hřbitovy, divadla či popraviště. Kniha má tedy určitě co nabídnout, já ji hodnotím plným počtem a doporučuji všem, koho zajímá Paříž a její historie.

Legie
22.06.2015 4 z 5

Zajímavé informace o městě Paříž. Doporučuji však nejdřív přečíst Co Paříž zatajila a Co ještě Paříž neřekla. V těchto knihách je čtenář seznámen s jednotlivými Arrondissementy a tato kniha trošku očekává, že si pod jednotlivými pojmy dokáže čtenář něco představit.


Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

Moc hezké povídání, pan Žák je skutečný znalec. Čtenář se zajímavou a nenásilnou formou dozví mnoho nového nejen o Paříži. Hlavně se mi líbí, že se autor nevěnuje jenom jednomu okruhu zájmu, ale zmiňuje se o různých známých postavách, skutečných i vymyšlených, popisuje historické či legendární události, nepoučuje a nevyučuje!

Autorovy další knížky

Jiří Žák
česká, 1946
2007  91%Louis de Funés
2002  88%Kdyby nám Paříž vyprávěla
2008  95%Jean-Paul Belmondo
2020  96%Já, Vincent
2016  59%Provence známá i neznámá

Kniha Kdyby nám Paříž vyprávěla je v

Právě čtených5x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených3x
Knihotéce41x
Chystám se číst37x
Chci si koupit7x
dalších seznamech5x