Paradox

Paradox https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225774/bmid_paradox-ngI-225774.jpg 4 26 8

Nejhlubší a nejdůležitější fyzikální zákony vynikají průzračně jasnými formulacemi – kdyby je totiž omezovaly četné podmínky, nemohly by mít tak dalekosáhlé důsledky. Polemizovat s nimi v myšlenkách proto může každý. Tato kniha seznámí čtenáře velmi přístupnou formou s nejvýznamnějšími myšlenkovými paradoxy uvnitř fyzikálních teorií, s problematickými abstraktními konstrukcemi, s nimiž se potýkala moderní fyzika. V úvodu autor rozebírá několik zábavných, zneklidňujících paradoxních tvrzení. V následujících kapitolách nabízí pro devět fyzikálních zákonů slavné paradoxy, které splňují jejich podmínky, ale mají nečekané, teorii odporující důsledky. Jim Al-Khalili předkládá dostatek stop a náznaků řešení, a tak se s jeho knihou lze vydat na samostatnou cestu za odpovědí. Nepůjde to vždycky hladce, vždyť třeba s paradoxem Maxwellova démona si nevědělo rady několik generací fyziků…... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Leda
Originální název:

Paradox: The Nine Greatest Enigmas in Science


více info...

Přidat komentář

evismaior
01.11.2022 5 z 5

90% - Devět slavných fyzikálních paradoxů, při jejichž podrobném rozboru autor provede čtenáře těmi nejzákladnějšími vědeckými teoriemi. Začne zlehka zdánlivými paradoxy, které lze snadno matematicky vysvětlit, i když na první pohled to vypadá nesmyslně (když si ze tří dveří vyberete jedny a ten, kdo ví, co je za nimi, vám z dalších dvou ukáže, za kterými není poklad, je anebo není lepší z hlediska pravděpodobnosti výhry pokladu svou následnou volbu změnit?) anebo nedůvěryhodně (opravdu stačí vybrat pouhých 23 náhodných lidí, aby měl člověk nadpoloviční jistotu, že alespoň dva z nich budou mít narozeniny ve stejný den, i když ke 100% jistotě jich potřebuje 366?). Načež následuje slavný Zenonův paradox, aneb jak vysvětlit, že Achilles nikdy nemůže předhonit želvu, protože ji vždy dohání jen o polovinu vzdálenosti, která je dělí, a tu lze dělit do nekonečna, a my přitom instinktivně víme, že ji snadno dožene a předežene? Pak už ale následují ty vědecky zajímavější - Olbersův - jak souvisí velký třesk a zrychlující se rozpínání vesmíru s tím, že je v noci tma, když by přitom nebe mělo být teoreticky do posledního místečka pokryto hvězdami? Co nám známý Maxwellův démon povypráví o tajích entropie a druhé termodynamické věty? Následuje tyč ve stodole a my se s autorem ptáme - může Einstein letící rychlostí světla v zrcadle, které drží před sebou, spatřit svůj odraz? Načež přijde cestování časem - to uvěřitelné do budoucna, aneb zestárne "pomaleji" kapitán lodi, která se téměř rychlostí světla vzdaluje od Země, nebo jeho dvojče na Zemi, která se stejnou rychlostí vzdaluje (a pak opět přibližuje) ke kapitánovi? - i to víc "sci-fi" o cestách do minulosti a paradoxech, které by tam mohly způsobit naše činy - narodím se vůbec, abych mohla odcestovat do minulosti a tam zabít svého dědečka (nehledě na zvětšení hmoty minulého vesmíru, kdybych se tam náhle objevila "z ničeho")? Můžeme se utěšovat myšlenkou, že bychom tam byli pouze pozorovateli bez vlivu na cokoli, když již pozorováním interagují naše oči s fotony odraženými od pozorovaných věcí? A nejsou cesty do minulosti jen cestou do jiného paralelního vesmíru? A co Laplaceův démon, který zná polohu a energii každé subatomární částice ve vesmíru - nevede tahle úvaha náhodou k deterministickému vesmíru a budoucnosti, která je již nyní předurčena? Anebo nám chaos zachrání zdání naší svobodné vůle? A je Schrodingerova kočka opravdu současně živá i mrtvá? A co Fermiho paradox - proč jsme ještě nepotkali žádné mimozemšťany, když by jich ve vesmíru mělo být tolik? Pro mě jsou to všechno moc zajímavé otázky a autor o nich umí poutavě a i vcelku humorně a polopaticky psát. Ovšem klidně bych ocenila přidání dalších podrobností a trochu matematiky tam, kde autor jen něco předloží a čtenář mu to prostě musí věřit, i když je jasné, že najít tu míru popularizace vs. skutečně vědeckého vysvětlení je vždy těžké.

memphisz
06.11.2021 4 z 5

Paradox - zdánlivě nevysvětlitelný logický jev, který popírá obecné pravidlo možného. Zdánlivě proto, že i tato kniha všechny známé paradoxy, kterým se věnuje, vysvětlí a ukáže, že při dostatku znalostí a pochopení o paradoxy vlastně ani nejde.

Kniha se nejdříve zabývá historickými paradoxy (zejména antický Zenon), ale to jen pro úvod. Jinak je v centru dění fyzika, přesněji snad kosmologie.

Čtivou a populárně naučnou formou jsou vysvětleny následující paradoxy: když je ve vesmíru tak obrovské množství hvězd, jaktože je v noci tma? (Olbersův paradox), může existovat perpetuum mobile? (Maxwellův démon), paradoxy k Einsteinově teorii relativity (paradox tyče ve stodole, paradox dvojčat - o možnostech cestování v čase -, paradox zavražděného dědečka), paradox predurčeného vesmíru (teorie chaosu, Laplaceův démon), paradox současně živé i mrtvé Schrodingerovy kočky, a nakonec Fermiho paradox, který se ptá: když je vesmír tak obrovský a starý, kde jsou další živé bytosti kromě pozemšťanů?

Velmi dobrá populárně naučná kniha o kosmologii.


Greenfingers
23.08.2021 4 z 5

I když je většina paradoxů uváděných v knize notoricky známých, přesto mě autorův výklad zaujal. Nejedná se sice o zásadní dílo v oblasti přírodních věd, ale pro laiky je rozhodně srozumitelné a poučné.

los
11.12.2019 3 z 5

až moc zjednodušený výklad, což je spíše na škodu: v problematice poučený čtenář se nudí, a začátečníka to zmate, ale jinak poutavé téma

Pepa5008
25.11.2018 2 z 5

Zajímavá knížka .

Flipper
04.12.2017 5 z 5

Po dopozeraní BBC The Secrets of Quantum Physics som ohromený tušil, že ľahkosť autorovho vysvetlenia kvantovej (a inej) fyziky bude presne ten štýl, ktorý zaujme a oplatí sa po ňom siahnuť. Nemýlil som sa - Al-Khalili pri vysvetľovaní zdanlivých paradoxov, ľahko prepína medzi relativitou, základnou či kvantovou fyzikou, s vtipom (vychovaného) angličana. Posúďte sami (toto ma dostalo do kolien):
"Uspořádaní pokusu je nasledujíci: koule padají do kapsy kulečníkového stolu, která je strojem času spojená s jinou kapsou s pružinovým mechanismem vracejícim koule zpátky do první kapsy. To kouli umožňuje srazit se sama se sebou předtím, než spadne do kapsy."
Pritom je písaná pre laikov a aj keď nemá až také hlboké, špecifické myšlienky ako prednáša trebárz Barrow, ako vedecká oddychovka skvelá.

Tomas@S
21.11.2017 4 z 5

Jak uz napovida samotny nazev, kniha se zabyva paradoxy. Samotny zacatek knihy rozdeluje paradoxy do nekolika kategorii a uvadi i klasicke a vseobecne zname paradoxy vcetne jejich reseni. Zbytek knihy se zabyva klasickymi paradoxy fyzikalnimi. Tyto paradoxy vetsinou vychazeji z lidskeho pozorovani reality proti zaverum modernich teorii jako je teorie relativity a kvantova mechanika. Ctenar je diky tomu zaroven seznamen s temito obory. Kniha je urcena spise obecne ctenarske obci, problematiku vysvetluje az zbytecne zdlouhave. Striktne se vyhyba jakekoliv abstraktni symbolice, snazi se vysvetlovat zrejme veci jeste jednou a jinak. Cetl jsem rozhodne zajimavejsi naucne knihy o fyzice nez je tato.

SONP
22.04.2015 5 z 5

O hodně stravitelnější než např. Hawkingovy knihy - dochuceno trochou filozofie a trochou humoru a máme tu jednu z nejčtivějších popularizačních knih o fyzice, co jsem kdy četl. Dokonce jsem pochopil i dvojakost kvantových částic!