Papuánské (polo)pravdy

Papuánské (polo)pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112568/papuanske-polo-pravdy-112568.jpg 5 17 5

Největší tropický ostrov světa, Nová Guinea, je stále ještě pokryt téměř nedotčenými tropickými pralesy a osídlen tradičními kmenovými společnostmi, hovořícími více než tisícem jazyků. Nad výsledky nečekaných kombinací preindustriálních a postmoderních dějů v této zemi lze často jen žasnout – jak se snaží zprostředkovat tato kniha esejů, vycházející ze zkušeností autora, který strávil na Nové Guineji pět let studiem ekologie deštných pralesů. 1. vydání. ... celý text

Přidat komentář

IHT
02.09.2022 5 z 5

Eseje Vojty Novotneho v casopise Vesmir jsem v dobe jejich vychazeni nadsene hltal. Prvni vydani teto knihy jsem ihned koupil a precetl a byla to parada! Druhe rozsirene vydani ve mne vzbudilo neduveru - proc si znovu kupovat puvodni knihu s doplnenymi dalsimi texty? Neni to nejaka bouda, jak si nechat dvakrat zaplatit za totez? Jsa drzgresle, dlouho jsem odolaval.
Letos jsem si druhe vydani koupil a pomaloucku postupne si jej precetl... NELITUJI! :)
Pomale cteni mam "za odmenu" - usadit se s knihou a ponorit se do exotickeho prostredi, navic s tak milym a erudovanym pruvodcem, je proste pozitek, ktereho se nemohu nabazit. Urcite jsem si jej nechtel "vyplacat" najednou - proto vecer vzdy jen jednu dve eseje :)

Vojta Novotny, sef nejdele fungujici tropicke biologicke stanice na tomto ostrove, pise velmi laskave, inteligentne a presto nesmirne vtipne. Jeho britsky humor mi pripomina humor jineho meho milovaneho ne-Brita (presto velkeho znalce Britanie), Billa Brysona.
Z jeho textu cisi nejen nadhled a shovivavost, ale take ucta a obdiv k Papuancum. A to u tropickych biologu (ci vedcu pracujicich v tropech) zdaleka neni samozrejmost!

Pokud by melo vyjit treti rozsirene vydani, urcite si jej hned koupim! ;)
Vojto, dekuji!

lencin
26.08.2020 5 z 5

"Dodnes mám to štěstí, že mohu svůj čas dělit rovnoměrně mezi Papuu-Novou Guineu a Českou republiku, dvě exotické zemičky, co mají tolik společného-jak je ostatně popsáno v této sbírce esejů."
Záliv Nagada, 20.července 2003

Božské eseje.
(2006)


Niky Coffee
30.03.2014 2 z 5

Na knihu jsem narazila díky přednášce v rámci předmětu Biogeografie. Chtěla jsem si ucelit a rozšířit jen kusé encyklopedické informace o tomto ostrově v širším měřítku, proto byla tato kniha pro mě skvělou možností, jak toho docílit. Líbilo se mi, že autorem je uznávaný český vědec.

Vývoj tamních obyvatelů a kulturní zvyky byly zajímavé, přesto bych více než antropologický pohled ocenila pohled očima zoologa - ekologa (když už se jedná o knihu našeho nejúspěšnějšího vědce). Ale ono se asi lépe čte o najatém asistentovi, který si bere volno kvůli kmenové válce než rozebírání složité ekologie hmyzu v tropech :-)

Opět se tu setkávám se stejným fenoménem jako u Mayra a to je neustále opakování stejné informace stokrát jinak, což mě během chvilky omrzí (viz jazyková bohatost). Raději bych si přečetla o složitějších vazbách místní fauny a flóry. Autora ale omlouvá to, že výtisk je vlastně sbírkou fejetonů a ne ucelenou knihou.

Líbily se mi kresby v knize, ale zároveň mi chyběly nějaké fotografie, např. z terénu, stanice, jak vypadá město, tamní lidé...nemyslím si, že by v dnešní době byla fotografie nějakým technickým problémem.

Nejzajímavější pro mne bylo asi autorovo srovnání tamních obyvatel a jejich zvyků s těmi našimi. A pozitivní pro mne zůstává, že i přes moderní výdobytky, které se dostávají více a více do hloubi lesa, se jimi Papuánci nenechají ovlivnit tak rychle a intenzivně, jak bych očekávala.

Informace z knihy stačí na pár řádků a dostala bych se k nim rychleji na netu, kniha je opravdu asi jen na dobrodružné a úsměvné čtení doma v pracovně nad hrnkem kávy.

bondula
26.04.2013 5 z 5

Doktorand biológie z prestížnej austrálskej univerzity si vezme dovolenku a ponáhľa sa domov, kde navlečie pestrofarebnú čelenku z vtáčích pier, vezme oštep a ide bojovať za svoju dedinu do kmeňovej vojny.

Jeden z najoriginálnejších cestopisov, aké som kedy čítal, priam si nie som istý, či je ešte túto knižku možno radiť k cestopisom. Skvelá výpoveď o jednej z najbizarnejších krajín sveta. Veselé príbehy o špecifikách práce na tomto zabudnutom kúsku zeme, prekladané citlivými vysvetleniami čriepkov zo života kultúr, ktoré je skutočne ťažké pochopiť. Zo sveta, kde sa doba kamenná stretáva s dobou postindustiálnou. O Papui som čítal už aj pred tým dosť, no pán Novotný prichádza s plastickým obrazom krajiny, ktorý pomôže utvoriť skutočne reálny názor na to, čim skutočne dnešná Papua je.

mcleod
12.01.2013 5 z 5

Výborný soubor esejů biologa pracujícího na Papui-Nové Guineji, přibližující místní obyvatele, jejich společnost a zajímavou kulturu ovlivněnou na jedné straně dlouho trvajícími tradicemi a na straně druhé přílivem postmoderní globální kultury. Texty jsou napsány originálně a vtipně, takže nejen, že se čtenář dozví spoustu zajímavých informací o těchto do nedávné doby často velmi izolovaných společenstvích, ale navíc jejich čtení baví a pobaví výborným stylem humoru.

Štítky knihy

eseje ekologie hmyz entomologie vykopávky, terénní výzkum Nová Guinea (ostrov)

Autorovy knížky

Vojtěch Novotný
česká, 1964
2004  92%Papuánské (polo)pravdy

Kniha Papuánské (polo)pravdy je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst21x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x