Pandur Trenk

Pandur Trenk https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144234/pandur-trenk-144234.jpg 4 8 4

Postava barona Františka Trenka patří mezi nejpozoruhodnější osobnosti 18. století. Přes bezmeznou odvahu, osobní statečnost a výjimečnou inteligenci byl však baron Trenk neustále pronásledován osudem. Svému údělu neunikl ani ve službách ruské carevny Anny Ivanovny, jíž nezištně pomohl, ani ve službách císařovny Marie Terezie, v nichž prokázal nevšední hrdinství a oddanost. Svou nezdolnou energií, jíž zdolával všechny nesnáze své životní cesty, mezi něž patřily i útrapy vězení, si zcela získal své vojáky – pověstné pandury.... celý text

Přidat komentář

vojtec
27.08.2020 3 z 5

Životopisný román o Baronu Trenckovi, působí realisticky. Určitě až pro starší kluky, je tam dost válečného a vězeňského násilí. Ale je to napsáno docela čtivě a poutavě, láká to číst další kapitolu, i když jsou tam popisné odstavce o krajině a pocitech, které to zbytečně natahují.

Kakho-Oto
12.02.2020 4 z 5

Tak tohle pro mě byl překvapivě kvalitní čtenářský zážitek. Brožovanou knihu od Votobie vlastním již asi 15 let, ale teprve nyní jsem si ji přečetl. Trenk (Trenck) byl podle Vyhlídala lidštějším a přijatelnějším válečníkem, než jak ho popsal Karel May v povídce Pandur a granátník (o televizní Marii Terezii ani nemluvě, tam byl Trenck jak elitní příslušník nacistické Einsatzgruppe na východní frontě...). Vyhlídal pracoval se starší literaturou o Trenckovi a navíc sympaticky připustil, že řada záležitostí okolo Trencka je nejasná. Pro Marii Terezii, Rakousko (ale i pro celistvost českých zemí) bylo požehnáním, že v době rané vlády Marie Terezie za ní bojoval vojevůdce Trenckova typu. Jeho panduři bojovali partyzánským stylem, což Bavorům, Prusům ani Francouzům vůbec nevyhovovalo. Howgh! Dodatek po druhém přečtení v prosinci 2021: rvačka mezi Trenkem a jiným vojákem během kulturní akce Marii Terezii velmi rozzlobila a začala dávat od oblíbeného velitele ruce pryč (ve 4. dílu série Marie Terezie je to natočeno jinak: Trenk se popral s Laudonem a panovnice se zastala Trenka, ve filmu je spousta věcí jinak než tomu bylo v reálné historii - týká se to i jiných věcí okolo Trenka).


tenax
11.06.2017 4 z 5

Zdá se, že jako životopisný román je kniha celkem věrohodná, ostatně autor se postavou barona Trenka zabýval dlouhodobě a publikoval na toto téma několik studií. A tak zde chybí nějaká ústřední románová zápletka, je to spíš prosté líčení průběhu života člověka, který se vymykal. Vymykal se statečností, válečnickou náturou, inteligencí, ale také nedostatkem pokory, což mu přinášelo mnohé nesnáze, vrcholy i pády, kdy mu třikrát hrozil i trest smrti. Vždy se z toho dostal, ale nakonec stejně podlehl a skončil na Špilberku v pouhých třiceti sedmi letech.
Kniha je zajímavá a informativní, líčí Trenka objektivně a nezaujatě, v rámci tehdejší složité doby.

admin
15.01.2015 4 z 5

Velmi dobře napsáno. Je to čtivý román. Bohužel popsané intriky vůči Trenkovi se několikrát opakují v různých reáliích, až mu nakonec zlomí vaz. Zajímalo by mě, zda to tak bylo i ve skutečnosti, či jde jen o autorovu fikci. Každopádně dobrý román o jedné z historických postav spjatých s Brnem.