Kristova epizoda

Kristova epizoda https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25083/bmid_kristova-epizoda-6bs-25083.jpg 4 31 1

Pandora série

< 1. díl >

Lidstvo dospělo na konec evoluce a balancuje na pokraji vlastní zkázy. Zachránit se může, jen pokud na povrchu nebezpečné planety Pandora, kterou nyní obývá, objeví rituál, kterým by bylo schopno komunikovat s Bohem. Tímto Bohem však není nic víc než jejich vlastní výtvor – deus ex machina, kosmická loď, uměle vytvořené kolektivní, vyšší vědomí, jehož pomoc je nezbytná pro přežití. Rádža Flattery z expedice na Tau Ceti je spolutvůrce umělé entity Vejce, jejímž úkolem je pomoci lidstvu na cestě ke hvězdám. Vejce, loď nadaná vědomím, na jejíž palubě Rádža míří do hlubin vesmíru, nyní žije vlastním životem. Rádža je probuzen, aby se podílel na budování nového pořádku lidstva. Pokračování Vyslanců do prázdna je fascinujícím příběhem o křehké rovnováze na rozhraní světa uvědomělých strojů a lidí, o vztazích mezi svobodnou vůlí a osudem, určujícím naši budoucnost.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Jesus Incident , 1979


více info...

Přidat komentář

yerry
25.12.2022 3 z 5

Tento úvodný diel trilógie a zároveň diel nadväzujúci na "Vyslancov do prázdna" by mohol byť veľmi zaujímavý, nebyť tej metafyzickej omáčky okolo. Ten výjav ukrižovania Krista som tam síce moc nepochopil ale asi tam mal opodstatnenie vzhľadom na titul knihy ale aj vzhľadom na okolnosť, že loď transcendovala na úroveň Boha. Logicky mi tam však veľmi nezapadal.

Dejové linky jednotlivých aktérov boli pomerne zaujímavé. Na planéte Pandora sa totiž stretnú vo vzájomnom konflikte dve koncepcie. Jedna chce nad planétou zvíťaziť a druhá jej chce porozumieť a koexistovať s ňou. Veľkou neznámou v tomto konflikte je postoj lode - Boha. Ďalším faktorom, ktorý pravdepodobne zohraje v budúcnosti zásadnú úlohu sú klony. Zdá sa teda, že klonmi sú tu prakticky všetci ľudia, keďže Zem a ľudstvo už dávno neexistuje, napriek tomu sú tu rozdiely v pôvode a dobe založenia (hybernácie) genetického materálu, z ktorého sú tie klony naklonované. Pričom nové klony vznikajú na princípe pokus - omyl.

Zdá sa, že kniha bola jedným zo stavebných kameňov, na ktorých boli vybudované niektoré dnešné trháky, medzi inými napr. Avatar.

Herbert spoločne s Ransomom tu dávajú veľmi veľký priestor rôznym filozofickým úvahám o bytí, opodstatnenosti ľudskej existencie a pod. Tie boli aj v Dune ale nie v takomto množstve. Ak by ich autori trochu zredukovali, román by som hodnotil oveľa pozitívnejšie. Môj subjektívny pocit z knihy je, že dopláca na svoju nevyváženosť. Do druhého dielu napriek tomu idem...

Autoři knihy

Frank Herbert
americká, 1920 - 1986
Bill Ransom
americká, 1945

Kniha Kristova epizoda je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce64x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x